Ändra Grid till tredjedelar

Ett tips till Photoshop CC (även CS3-CS6)

Tips 180: Ändra Grid till tredjedelar

Grid (stödraster) låter dig visa ett någorlunda finmaskigt rutnät över bilden. I grunden är den inställd på en kraftig linje varannan centimeter, uppdelad i sin tur i fyra steg.

Om du ändå inte använder funktionen kan du ställa om den till att visa tredjedelsregeln istället. Dvs att dela upp bilden både horisontellt och vertikalt i tre rutor. Gör så här:

 • Windows: Välj Edit > Prefererences > Guides… (Redigera>inställningar>stödlinjer…)
  Mac: Välj Photoshop > Prefererences > Guides… (Photoshop>inställningar>stödlinjer…)
 • Under Grid (Stödraster) sätter du Gridline (Rasterlinje) every till 100 Procent.
 • Sätt Subdivisions (Rutindelning) till 3
 • Tryck OK

Nu slår du bara på ditt Grid under View>Show>Grid (Visa>visa>stödraster)

10 kommentarer på “Tips 180: Ändra Grid till tredjedelar”

 1. Jannica

  Ni är så finurliga på Moderskeppet. Ständigt dessa nya tips & tricks som gör livet lite enklare för oss som fortfarande irrar därute i Photoshoprymden. Då känns det tryggt att veta att Moderskeppet finns därute och vakar över oss och leder oss på rätt väg. Tack Mattias för ett bra tips. Frågar även dig samma fråga jag ställde till Eva alldeles nyss: När får vi se lite bilder från Australienresan?

  Svara
 2. Stefan Nilsson

  Problemet för mig med ”Grid” i PS är att de inte fungerar som i Lightroom, dvs att man kan se gyllene snittet i beskärningsutsnittet innan man beskär utan först efteråt. Därför har jag skapat en liten separat bildfil med bara rutmönstret uppritat med pencilverktyget. Sedan kopierar jag in detta som ett nytt lager i den bild jag vill beskära. Med hjälp av Free Transform (Ctrl+T)kan jag sen justera och flytta rutmönstret som jag vill ha det och när det är klart tar jag beskärningsverktuget och skär till efter ytterramen. Men det kanske finns enllkare sätt att kolla Gyllene Snittet med i PS?

  Svara
 3. Stefan Nilsson

  Tack Mattias! Det var ju enklare, även om shapen kanske är lite väl tjock i konturerna. Om man drar ner opaciteten så blir det bättre.

  Svara
 4. Mats Lundberg

  Hej hopp!
  Jag tror att det har insmugit sig en begreppsförvirring här. Gyllene Snittet är beteckningen på ett förhållandet mellan två sträckor som är c:a 1,618:1. Att dela in bildytan i nio lika stora delar ger ett förhållande på 1:2. Kika gärna på Wikipedia, där finns en intressant artikel: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gyllene_snittet
  Att använda skärningspunkterna vid förhållandet 1:2 är ett utmärkt sätt att hitta spännande fokuseringspunkter i sin bild, men inget Gyllene snitt!
  Ha de/
  Mats

  Svara
 5. Mats Lundberg

  Förresten, jag glömde ju att tacka för tipsen! Både Stefan och Mattias har lärt mig något nytt igen!

  Svara
 6. Mattias

  Mycket riktigt Mats: Det Photoshop löser i tricket ovan är väl mer en version av det engelska uttrycket ”Rule of thirds”

  Svara
 7. Stefan Nilsson

  Just det, det heter ”Rule of Thirds”.

  Jag hittade en Photoshop Action som gör ett rutnät och som sedan beskär när man ställt in som man vill ha det. Den är gjord av Peter Birch och finns på http://www.atncentral.com/quicklinks.htm (titta under Editing and Highlight Recovery Tools). Stefan

  Svara
 8. silfver

  Det här är väldigt användbart och något jag använder dagligen.

  Jag längtar nu bara efter att de i Adobe Camera Raw ska ordna så att man kan beskära en bild på samma sätt. Som Stefan också efterfrågar.

  Svara

Lämna ett svar

 • (publiceras inte)