Du som har problem att öppna RAW i Photoshop!

RAW-bilder tolkas av Adobe Camera Raw

Med din systemkamera kan du fota i formatet raw, det är coolt och ger många fördelar. En rawfil är inte en klar bild, det är datainformation direkt från kameran. Den måste tolkas av ett program för att bli en bild.

Det är i tolkningen alla magi händer. Du vill tolka. Det är det som är det roliga. Då kan du göra allt ifrån subtil förändring av ljus och färg till mängder av bildbehandling.

acr

Photoshop använder extraprogrammet Adobe Camera Raw (ACR) för att göra tolkningen från raw till foto. Programmet startar automatiskt när du öppnar en rawfil. I ACR kan du bildbehandla på enkelt sätt, för att sedan öppna fotot i Photoshop och fortsätta där.

Du kan inte köpa Camera Raw separat. Det kommer bara med Photoshop och Elements.

Uppdatera Camera Raw

Varje kameramodell sparar i ett unikt rawformat. När kameran finns att köpa gör Adobe en analys av det formatet och bygger en tolkningsprofil. Den profilen måste du ha i ditt Camera Raw för att tolkningen ska fungera.

Om inte tolkningsprofilen redan finns i ditt Camera Raw redan så måste det uppdateras. Adobe skapar klumpuppdateringar med många profiler. Det finns alltså inte en specifik uppdatering för varje kamera. Istället innehåller varje ny version av Camera Raw profiler för alla kameror fram till nu.

Camera Raw uppdateras alltså 4 till 6 gånger per år. Lite lurigt så har inte Camera Raw samma versionsnummer som Photoshop. Camera Raw 6 är senaste serien och passar till CS5 och Elements 8 och 9.

12 december 2010 är senaste versionen i 6-serien av Camera RAW: 6.3.

Uppdatera om du har CS4, CS5, Elements 9

Gå in i Photoshop och välj Help>Updates (hjälp>uppdateringar). Följ bara stegen. Då uppdateras Camera Raw till senaste versionen med stöd för alla kameror på marknaden.

skarm2

Uppdatera om du har Elements 7 eller 8

Det finns ingen auto-uppdaterare i Elements före version 9. Du måste alltså ladda hem den senaste Camera Raw manuellt och uppdatera för hand. Instruktioner finns i den här filmen.

Om du har CS2, CS3 eller Elements 6 kan du använda DNG

Camera Raw kommer i en ny versionsserie när en ny version av Photoshop CS släpps. 5-serien kom med Photoshop CS4. 4-serien med CS3.

Det är bara den nyaste serien som uppdateras för nya kameror. Foton från kameramodeller släppta efter 1 oktober 2008 kommer inte att öppnas automatiskt i CS3. Kameramodeller efter 1 maj 2010 öppnas inte i CS5.

Om du inte har lust att uppgradera ditt Photoshop så kan du använda gratisprogrammet DNG-Converter. I det programmet görs din kameraspecifika rawfil (till exempel Nikon NEF eller Canon CR2) om till en DNG-fil.

dng

DNG är samma rawfil, plus att det bakar in profilen för din kamera. Inbakningen gör att när Camera Raw i CS3 eller CS4 möter en DNG begriper det hur Rawfilen ska tolkas som ett foto, även om fotot är taget med den allra nyaste kameran.

Ladda hem Adobe DNG Converter

DNG är en liten omväg, men det är enkelt och du kan köra hela mappar med filer på en gång.

Vill du bli riktigt skicklig på att använda Camera Raw kan du se min 11h-kurs i det programmet. Efteråt är du verkligen expert.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 24933 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet

32 kommentarer på “Du som har problem att öppna RAW i Photoshop!”

 1. Rune

  Bengt: visst, det kan vara intressant med öppen källkod alternativ, men har man som jag satsat tid och pengar på att lära sig att använda Adobe’s programvaror, och tänker uppgradera allteftersom, så är jag inte intresserade att splittra mig på andra programvaror när det gäller bildbehandling! Jag har fullt upp med att hålla mig någorlunda ajour på det som är defactostandard: Adobe Lightroom 2 och CS4!

  Jag nöjer mig med att köra Linux Ubuntu på en av mina burkar hemma för allmän hushållsanvändning :)

  Svara
 2. Bengt

  Som professionell fotograf har man råd med uppdateringar och gör de gärna. Men är du amatör så lägg hellre pengarna på riktigt bra objektiv och då kan en billig Öppen källkod vara det enda valet…

  ACR har sina för och nackdelar vi väljer alltid det som är bäst för oss i situationen..

  Svara
 3. Rune

  Som en glad amatör, där foto är en stimulerande hobby, har man också råd med uppdateringar och gör det gärna!

  Svara
 4. Hasse Jonsson

  Och vi Nikonister, ja vi ratar såklart Camera Raw.
  Vi använder självklart Capture NX2 till våra NEF-filer. Slår ACR på alla punkter, utom kanske hastigheten om man sitter med en sunkig PC eller Mac.

  Svara
 5. Hasse Jonsson

  @ Rune.

  Mycket går att göra i NX2 såsom kurvor,levels USM mm. Men jag använder oftast bara controlpoints och lite annat.Sparar sen som TIFF

  Avslutar gör jag CS4, bla med hjälp av Anders suveräna skärpe-DVD.

  Svara
 6. Annett

  Vad kan det vara för fel om det inte går att öppna sina RAW-filer i PS? Har CS4 (den är uppdaterad, senast igår), kör Mac och kameran är en Canon EOS 450D. Alltså äldre kamera än program, borde ju inte vara några problem… När jag högerklickar på .CR2-filen i Bridge så finns bara alternativet ”Open in Photoshop”, inte ”Open in Camera RAW”. Det funkar däremot med JPG-filerna. Har jag missat något..?

  Svara
 7. Annett

  Och PS säger bara att den inte känner igen denna filtyp.. :-(

  Svara
 8. Björn Svensson

  Ny kamera Canon 7D. Arbetar med PSE6 sorterar och CS4. PSE6 bytt mot PSE8 pga 7D. Men det går inte att öppna bilder i Raw från PSE8 utan .CR2-filerna hamnar direkt i CS4 utan att först framkallas i Raw.
  Alla program är uppdaterade och ominstallerade. PS8 är i demo.

  Svara
 9. Josefin

  Men suck! Nyköpt D300s, har Photoshop CS4 version 11.0 och enligt systeminfon så är det camera raw 5 som jag har installerat. Ändå kan jag inte öppna NEF-filerna… Jag blir tokig! Får installera konvertern, men frågan är varför det inte går ändå?

  Svara
 10. Mattias

  @Josefin – Läst tydligare oven. Du måste uppdatera även Photoshop CS4. Tillåta det att ladda ner senaste versionen av Camera Raw, som till ditt program är 5.7.

  Svara
 11. Rampitsch

  Hej

  ÄR jag fel ute om jag försöker leta reda på Adobe Camera Raw till Photoshop 7? Har försökt, men inte hittat det, utan bara till CS-varianterna. Finns det ACR till Photoshop 7?

  Tacksam för svar.

  MVH Rampitsch

  Svara
 12. ELLENSPLAZE - kreativitet

  jag förstår ingenting! Jag går in på Help > about plug-in > camera raw. Men då kommer det upp en ruta där det står ”Camera Raw”, sen händer inget mer? Och när jag öppnar en raw-fil står det ”Could not complete your request because it is not the right kind of document”. SNÄLLA NÅGON, HJÄLP MIG!

  Svara
 13. Anna

  Jag har CS3 och laddade hem konvertern, som gör RAW till dng. När jag skulle använda den så fungerar det inte, den säger att den inte kan omvandla filerna. Kass!

  Svara
  • Barbro

   Detta löste mitt problem som jag har traglat med i minst 2.5 timmar.
   Men skam den som ger sig…
   Den här sidan är guld värd!!

   Svara
 14. Åsa Grötting

  Hmm, känner mig inte helt smart just nu. Har updaterat allt som över huvud taget går att uppdatera på mitt cs4 via Help-Updates… Sedan har jag installerat senaste versionen av DNG-converter (6.4). Många av mina bilder går inte att konvertera. Jag får felmeddelandet: Ett oväntat filsslutsfel inträffade. Jag har en Nikon D300 som ju sparar i NEF. Vad är det jag har missat?

  /Åsa

  Svara
 15. Ann-Sofie

  Hej, finns det någon som kan upplysa mig om jag kan ta hem ACR till PS (8.0) eller är det helt enkelt en för gammal version. Jag behöver den till mina bilder från en Canon EOS 550D. Tack på förhand!

  Svara
 16. Angela

  Jag har CS3 Extended, och jag har en Canon EOS 1100D. Jag har laddat ner DNG-programmet, men är osäker på om det kommer att funka då det står ”Kompabilitet: Camera Raw 7.1 och senare JPEG-förhandsgranskning” … Jag har Camera Raw 4.0 i mitt Photoshop. Kommer jag sabba allt om jag konverterar fotona? Eller kommer det ens att gå att konvertera dem?

  Svara
  • Mattias

   Det kommer att gå utmärkt. Men i själva konverteringen kan du ställa nivå. Du måste då ställa bilderna till Camera Raw 4.6

   Svara
 17. Shaklin

  Hej
  Jag har försökt öppnat camera raw men jag hittar de inte. När jag klikar på ”öppna med” i bridge på en bild så finns den inte där. Vad gör jag för fel?
  Har dessutom photoshop cs2 är de för gammalt?

  Svara
  • Sanna

   Camera Raw fanns även i CS2 men jag minns inte själv om något var annorlunda då. Är det en rawbild du försöker öppna, för vad händer om du bara dubbelklickar på den?

   Svara
 18. Jessica

  Jag har uppdaterat camera Raw på mitt photoshop (cs5) men det fungerar ändå inte. Det står att det saknas stöd för min kameramodell. Jag har en Canon 650d och har kollat, det borde funka. Någon annan anledning till att det inte fungerar?

  Svara
  • Sanna

   Jag tror att stöd för 650d kom först i CS6 tyvärr. Då räcker det inte att uppdatera Camera Raw, utan du får gå omvägen via DNG-Converter om du vill öppna i din Photoshopversion.

   Svara
 19. Emma

  Jag har en Photoshop cs4 min kamera är en canon eos 50D. Har tidigare kunnat öppna mina rawfiler utan problem, sedan kraschade datorn och jag fick fabriksåterställa, lade in mitt Cs4 på nytt och nu fungerar inte Raw längre :-( Jag har försökt göra Hjälp-uppdatera men det kommer inte upp några val därefter. Har massor av raw filer från min sons första år och börjar få panik att jag inte ska kunna öppna dem igen.

  Svara
  • Sanna

   Tyvärr har jag dålig pejl på stöd för just din kamera och CS4. Om det inte finns uppdatering så är ju DNG-Converter, som Mattias skriver om ovan, en lösning så att du kan få det att funka fint igen.

   Svara
   • Emma

    Funkar med convertern, men lite konstigt att det funkade innan och inte nu. Har en känsla av att man inte kan uppdatera CS4 längre. Men huvudsaken är ju att jag fortfarande kan öppna bildera, trots ett extra moment.

Lämna ett svar

 • (publiceras inte)