Ta reda på mer om dina gamla porträtt

Lös gåtan bakom okända porträtt

Hur gör man egentligen för att identifiera gamla porträtt, och hur bevarar man bäst historien om sina bilder inför framtiden? Frågorna väcktes hos mig efter att jag läst om en svindlande nyhet.

Jag blir alldeles darrig i benen varje gång jag ser den ikoniska bilden på elva män som sitter helt avslappnat på en järnbalk 69 våningar upp, 250 meter över marken med 1930-talets New York skymtande under sina dinglande fötter.

Lika svindlande som utsikten från skyskrapsbygget måste det ha varit för Eivor Oldgren i Halmstad när hon för några år sedan bläddrade i en reklamtidning och helt plötsligt såg sin farbror Johns ansikte där i raden av orädda snickare.

När jag i Hallands nyheter läste artikeln om fyndet kom jag lite osökt att tänka på den lilla samling porträtt av okända män och kvinnor som jag hittade i ledsen låda i den lokala Röda korset-butiken.

Bilderna är tagna på olika platser, olika årtal av olika fotgrafer. Den äldsta bilden är troligtvis tagen någon gång mellan åren 1869-1880. Det vet jag eftersom jag via Nationella fotografregistret kunnat få fram att det var mellan de årtalen som fotograf Waldemar Dahllöf var verksam på Östra Hamngatan 18 i Göteborg.

Okänd kvinna fotograferad i Göteborg för runt 140 år sedanJag har ingen aning om vem kvinnan är. Men jag brukar titta på henne ibland och fundera på fotografiets historia.  Hur kommer det sig att bilden hamnade i en låda på loppis tillsammans med ett gäng andra små visitkortsporträtt?

Sedan drygt tio år tillbaka finns det en tjänst som heter Porträttfynd. Sidan drivs av svenska nättidningen Rötter och där har sedan starten i oktober 2002 till skrivande stund uppdaterats med 125 430 bilder på okända fröknar, fruar och gentlemän.

– Jag vill minnas att idén väcktes av någon av våra många läsare. Att den var ovanligt bra förstod jag nog med en gång, men kanske inte att databasen skulle bli en sådan succé som den snabbt blev, säger Håkan Skogsjö, fd redaktör på tidningen Rötter.

Databasen är idag ganska primitiv, sökfunktionen har stora brister. Men till våren kommer Porträttfynd att få en rejäl ansiktslyftning och det kommer att bli betydligt enklare att söka på porträttbilder, lovar redaktionen på Rötter.

Jag funderar på att lägga upp mina egna gamla bilder på sidan, och se om det finns någon avlägsen släkting som likt Eivor Oldgren av en slump råkar bläddra förbi och känna igen ett bekant ansikte från förr.

Sannolikheten är väl dock ganska liten. De flesta som kom ihåg har nu gått bort. Det blir en påminnelse till mig själv och alla andra om vikten att skriva ner vilka personer som finns med på bild i våra fotoböcker och album. För även om det känns självklart idag så är risken stor att det är bortglömt sjuttio år fram i tiden. Skriv på baksidan, i beskrivningen i ditt organisationsprogram, i bildtexter eller i ett bildindex längst bak i fotoboken. Då blir nog både ditt framtida jag, och framtida generationer glada.

PS. Är du intresserad av att ge nytt liv åt dina gamla foton så spana in Anders kurs Restaurering i Elements.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 24884 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet

8 kommentarer på “Lös gåtan bakom okända porträtt”

 1. timofej

  Äntligen externa länkar som öppnas i en ny flik! Ett stort tack för det!

  Svara
  • Samuel

   TIPS: om du vill vara säker på att en länk ska öppnas i ny flik kan du (i alla fall i chrome) klicka med scrollknappen på musen istället för vänsterklick.

   Svara
   • timofej

    Tack för tipset! Visst finns det flera sätt att öppna länkar i ett nytt fönster men alla kräver en ansträngning. Det är så mycket trevligare att bara kunna klicka på en länk. :-)

  • Camilla

   Du är välkommen :) Jag är själv inte så förtjust i länkar som öppnar på samma sida. Men alla är vi olika – och det är lätt hänt att man glömmer klicka i den lilla rutan när man länkar.
   Bra tips om Chrome här nedan. Det ska jag börja använda mig av!

   Svara
  • Camilla

   Bra länkar!

   Andra intressanta ställen jag känner till är Riksarkivet – Svar.ra.se, det kostar att söka i databaserna men där finns mycket intressant om man söker efter bilder på fastigheter, fd fångar och soldater mm.

   Amerikanska sidan Deadfred.com är en bra källa om man vill söka efter sina emigrerade ättlingar.

   Svara
  • Anders

   Det finns ingen sådan kurs planerad för tillfället. Inte för att det är en dålig idé, utan för att det finns så mycket annat i vår pipeline som ska ut. Men jag antecknar ditt förslag i min idébank så får vi se i framtiden!

   Svara

Lämna ett svar

 • (publiceras inte)