Microsoft Photo Story 3 – skoj och snabbt

Photo Story 3Jag var på ett seminarium häromdagen. Microsoft visade ”det moderna klassrummet”.

Paus, varning! Jag kommer nu att ge Microsoft beröm. Sluta läsa om det skadar din hälsa.

Det var riktigt, riktigt bra. Vi tittade hur du med hjälp av Tablet PC och kanon förpassar whiteboarden och svarta tavlan till papperskorgen. Fascinerande och självklart. Dags för skolan att haka på.

Det som fastnade mest var Microsoft Photo Story 3. Ett gratisprogram som du kan tanka ner från www.microsoft.com/photostory.

Simpelt och bra resultat på superkort tid. Tid är ju rätt så relevant i en skolvärld byggd på moduler om 40 minuter.

Med hjälp av digitalfoton och lite musik sätter du snabbt ihop ett bildspel. Det som är speciellt med Photo Story är att det använder zoom och panorering för att skapa liv.

Se mitt första försök för att förstå vad jag menar. Det tog mig 10 minuter att göra.
Min Photo Story: En trip till Lanzarote (1,2 mb windows Media). Musik: Sunflower (av mig själv).

Visst det går att göra samma sak med andra verktyg. Jag har dock inte sett det så snabbt och effektivt. Skoj för klassrummet och för dig som vill visa bilder för andra. Det är alltså inte bara för skolan. Alla har lika skoj.

Resultatet blir en Windows Media-fil som lätt postas på nätet eller skickas via e-post. Bränna på DVD eller video-CD går oxå bra.

Jag ska hem från jobbet och visa tjejen hur det funkar. Jag kan tänka mig flera olika DVD-bildspel skickade till släktingar. Å andra som nerladdningsbara filer för brevvänner.

Visst känner jag att jag programmet är begränsat på sina håll. Men är du lite klurig i Photoshop så kan du skapa bilder som lämpar sig extra bra.

Så, sluta nu läsa. Ladda hem Photo Story och ägna 10 minuter åt det. Det tar inte mer tid (sant).

Behöver du hjälp (det är rätt enkelt) så finns en svensk guide på Multimediabyrån.

Hur visste jag detta? Jag gick förstås på seminariet nämnt ovan. Och jag har lite pejl på http://www.microsoft.com/sverige/education/

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 24891 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet

8 kommentarer på “Microsoft Photo Story 3 – skoj och snabbt”

 1. Johan Kohlin

  Det är klart att de gör, precis som det finns massor av käcka program för Mac-användare utvecklade av Apple. Det kallas marknadsföring =)
  Det kan ju vara en sporre för alla Öppen-källkods-programmerare där ute att göra en plattformsoberoende variant som dessutom är bättre. Jag hade inte en aning om hur mycket det här programmet behövdes förrän jag såg det ”in action” första gången. Fram för fler fräscha program som dessa :)

  Svara
 2. zombie

  Det funkar lite som Apples skärmsläckare då … alltså zoomar och panorerar i bilder … Kan bara hålla med Johan – fram för öppen programvara =)

  Svara
 3. zombie

  Tillägg – det går inte att spela resultatet utan massa codecs heller – funkar inte hos mig =(

  Svara
 4. Johan Kohlin

  På tal om öppen källkod och pedagogiskt användbara (läs användbara i skolan) program så skulle jag önska att skaparna av det GPL-licensierade programmet Scribus [http://www.scribus.org.uk/] inte låste sig till Linux utan aven släppte en Win32 version av programmet. Suveränt DTP för fattiglappar som konverterat till Linux.

  Svara
 5. Niklas

  Ser ut som ett riktigt roligt program! Enda haken är att bildspelet som skapas är gjort endast som .wmv, och dessutom med en codec som inte funkar alls i Macvärlden oavsett vilken typ av spelare man har.
  Att ett program är styrt bara till en plattform är ju helt okej tycker jag, så har både MS och Apple gjort i många år, men att hindra resultatet från att spelas upp på alla plattformar är ju bara dumt…

  Svara
 6. Niklas

  …hmmm, efter lite testade så funkar inte .wmv-filen ens i en standardinstallerad Win XP. Dessutom säger Media Player att codecen (wvp2) inte gick att hitta via den vanliga autoupdatevägen.
  Efter att ha kört en massa updates så började det funka men det var knöligt. Ett bra program men MS kunde gjort exportfilen i ett mer gångbar codec…

  Svara

Lämna ett svar

 • (publiceras inte)