Fredagsnyheter v.21 2009

Innan vi börjar

En present till alla som vill att länkarna ska öppnas i nya fönster: Öppna länkarna i inlägget i nya fönster.

nasaFredag.

Jag ringer på fredag är en sång skriven av Ingvar Hellberg. Inspelad av Sven-Ingvars och släppt på singel 1967.

Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt.

Fredagsnyheter är en företeelse som inträffar på fredagar på moderskeppet.se

Inrikes

Inte mycket nytt på inrikesfronten. Vi renderar, spelar in, kodar, fixar och donar med slutfasen på Mattias DVD. Inte mycket mer att säga om det egentligen, det rullar på.

Nu går vi direkt på godsakerna istället, alla roliga och intressanta saker jag hittat på nätet den här veckan.

Utrikes

Ut i rymden vill vi alla fara …

Eller jag vill i vilket fall. Men det får jag inte. Jag får nöja mig med att titta på lite bilder som publicerats i Boston Globes nätupplaga.

Det är bilder från senaste uppdraget – att serva teleskopet Hubble. Intressanta bilder från rymden, som vanligt. Kanske mest för att man aldrig kommer få chansen att uppleva samma sak, eller att ta liknande bilder för den delen. Visst bilder på startande rymdfärjor går ju att ta. Fast de andra bilderna är lite svårare, om man inte heter Fugelsang i efternamn.

Ta en titt på bilderna här

Man behöver inte befinna sig i rymden för att se saker från ovan

from_above_hawkes

Bilderna från rymden var, som sagt, hämtade från tidningen Boston Globe. De har faktiskt många bra fotosamlingar/repotage. Här är en annan serie bilder, hämtad från förra månaden: Världen sedd från ovan.

Kolla in den serien också.

muratTrisseltrassel och kreativitet

Murat Süyür heter den fotograf som tagit den här bilden. Kolla in hans webbplats – rörig som få och med flash, såklart.

Vad är det med fotografer och trassliga webbplatser i flash?

Hans arbete är väldigt kommersiellt, men roligt att titta på en stund.

När det väl dyker upp bilder mellan alla laddningsskärmar.

Om du inte orkar vänta på laddningstiderna går det att titta på några av bilderna på den här sidan. (Där jag hittade Murat).

.

.

.

Det är inte bara rymden det är svårt att ta sig till

philip_straub

Det är faktiskt helt omöjligt att ta sig till fantasivärldar. Philip Straub skapar sina fantasier i alla möjliga mjukvaror, bland annat Photoshop. Om man, som jag, även gillar olika former av illustrationer så tycker jag Philips webbplats är värd ett besök.

Skapa dina egna konstverk

Om du ska skapa dina egna montagebilder behöver man oftast källbilder. Och har man inte en bild själv på det man behöver så finns det ställen att hitta det på. Ett sådant ställe är www.imageafter.com Vad jag kan se så är bilderna gratis att använda. Men undersök gärna nogrannare om du ska göra något som du tänker visa upp. Tack till Petteri Koste för tipset!

Och nu Sverige

Valtider är försköningstider

En debatt på politikerbloggen har blossat upp kring bilderna av Marita Ulvskog. Det handlar tydligen inte om Photoshop, utan om väldigt mycket smink.

PR-konsulten Niclas Lövkvist har åsikter på samma blogg. Själv har jag ingen åsikt. Politiker är ganska bra på att förvanska sanningen i ord och mening, varför inte göra det på bilderna också?

Det gör varken från eller till för mig.

Jag läser och begrundar när jag röstar, jag tittar inte på bilderna. Sen kvittar det väl totalt om det är smink eller Photoshop. Om motivet förskönats innan eller efter bilden togs? Men detta är mina åsikter såklart, ha gärna egna i kommentarerna!

Mattias har skrivit om bilder på politiker tidigare i bloggen.

Slutet gott, allting gott

Nu är det ju fredag och uteserveringarna hägrar. Hoppas ni får en trevlig helg. Det ska jag ha.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 24945 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet

7 kommentarer på “Fredagsnyheter v.21 2009”

 1. Niklas Wikman

  Snyggt Fredrik! Scriptet är ju klockrent, tror jag skall kolla på att implementera det ihopp med en cookie på min egen blogg (även om jag hatar cookies och bara bloggar var 9:e månad, snart dags igen ser jag).

  Svara
 2. Jocke

  Får en varning av virusskyddet om en trojan, när man försöker gå in på Murat Süyür sida?

  Svara
 3. Petra Hall

  Wow, scriptet fungerar kanonbra! Virusskyddet på Murats sida ingorerade jag bara. Många häftiga bilder. Tack för tipset!

  Svara
 4. Jannica

  Tack Fredrik för som valigt bra fredagsläsning. Du har en förmåga att hoppa mellan så många olika ämnen vilket gör det väldigt spännande och man ser fram till nästa fredag. Om bilder som fixas till i Photoshop vill jag säga att det är inte viktigt om det sminkats före eller fixats till i Photoshop. Det finns få saker som är säkrare och det är att alla, ja ALLA , vill se bra ut på bild. Det är bara vi själva som ser våra defekter värre än vad andra gör. Så varför ska det inte fixas till så det blir så snyggt som möjligt. Tror det är lite inne att anmärka på bilder idag utav olika orsaker.
  Tack för bra läsning och ha en bra helg

  Svara

Lämna ett svar

 • (publiceras inte)