Bloggpanelen om fotoknep och brist på dagsljus

Septembers bloggpanel gästas av Sara Landstedt, Fredrik Olsson och Sannah Kvist.

Nu försvinner ljuset allt mer och mer och den mörka hösten och vintern tar vid. Om man inte kan utnyttja det lilla dagsljus som är under dagen, vad kan man hitta på för roliga fotosituationer då?

Sara: För mig är det en bra anledning till att försöka jobba mer med blixtfoto. Trots myyycket övning är jag inte jätteförtjust i blixtar vilket gör att jag måste öva, öva, öva. När mörkret träder in kommer inte ens jag undan. Det jag behöver lära mig är att fota på ett lika naturligt sätt med blixtar som jag gör utan, och det är inte helt lätt…

Fredrik: Gatufoto med blixt. Vanlig hederlig, bang-on-target blixt, som på instamatictiden. Om motivet är tillräckligt nära, vill säga. Jag gillar att titta på gatufoton tagna med blixt; motivet vet mycket väl
att en bild togs och förmodligen undrar han/hon vad som hände. Resultaten kan bli lysande (pun intended). Nu är jag för feg för att gå fullt ut med gatufoto, än mindre med blixt. Men jag hoppas att få
se regndränkta, mörka höstbilder från gator och torg där blixten bidrar med strimmor av ljus.

Sannah: Tja, det mest logiska svaret är väl att börja ljussätta. Jag har använt min gamla hammarblixt mycket innan, men nu märker jag mest att jag tendenserar att helt enkelt fotografera mindre under vinterhalvåret. Mina bilder bygger mycket på stämningar och nostalgi, något jag inte riktigt tycker jag får med artificiellt ljus tyvärr. Så personligen försöker jag nog hålla mig till tåls och invänta ljusa, klara dagar! Läser en bok så länge.

Har du något litet bra och kanske lite ovanligt knep som du tar till för att krydda till en bild när du fotograferar? 

Sara: Har nog inget direkt ovanligt knep tyvärr, jag älskar ju riktigt kort skärpedjup men vem gör inte det? Annars äret nog att ta vara på de där ögonblicken precis efter fotot är taget, knäpp på när personen du fotar precis slappnar av, det är ofta då de bästa bilderna blir till, när folk släpper ner garden…

Fredrik: Jag har inga ovanliga knep, så här är ett vanligt: använd korta skärpedjup för att isolera det du vill visa i bilden. Det kräver en del övning att veta vilket som är den optimala kombinationen av stort ljusinsläpp och avstånd till motiv för att veta när effekten blir som bäst just för de objektiv du använder.

Ett tekniskt knep som jag använder i just det här sammanhanget är att låta kameran variera
iso-talet automatiskt; jag ställer in den längsta slutartiden jag kan acceptera, samt fixerar bländaren på den största öppningen, sen får kameran hitta ett iso som bäst jämkar de två.

Sannah: Har väl experimenterat mycket, och gör det fortfarande. Andas på linsen, montera kameran på cykeln och så vidare. Mest bara för det är kul och inte för att jag använder bilderna till något. Dock finns det väl inget allmänt tips jag kan ge… Som alla effekter och knep kan de bli tröttsamma om man använder dem för mycket. Jag försöker fotografera väldigt sansat, kör alltid normalobjektiv och tar få bilder. I färghanteringen jobbar jag mycket med högdagrarna.

Vad gillar du just nu?

Sara: Just nu är jag konstigt nog väldigt förtjust i ett objektiv, en riktig vidvinkel 14/2.8L II USM. Den ger en rejäl vidvinkel utan nån som helt fisheyeeffekt, raktecknande och fantastiskt bra! Tyvärr lika dyr som uppskattad så än så länge får jag nöja mig med att hyra den lilla rackaren…

Fredrik: Google+ för att det är en bra kombination av opt-in och opt-out; det är ett slutet socialt nät med människor jag känner OCH ett öppet socialt nät där jag kan hitta och följa nya inspirationskällor utan att de för den skull behöver följa mig.

Prylmässigt är jag barnsligt förtjust i min gamla bladare. Det är kul när varje exponering – det går
12 på en rulle – spelar roll. Varje bild blir en artefakt som jag måste ta ställning till, både innan och efter exponeringen.

Sannah: Eftersom jag precis tagit studieuppehåll från Högskolan för fotografi för att bli lokförare blir det mycket romantiska bilder på lok. Lok i djupa skogar. Lok över broar. Lok vid vattendrag. Det är en hel sub-kultur! Får jag inte bli ”fråga lokföraren” i Kupé är det detta jag får satsa på.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 25166 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet

Lämna ett svar

  • (publiceras inte)