OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När regnet är för bra för att vara sant

Djurfotografen Steve Bloom hymlar inte med att han ibland retuscherar sina bilder. Där ingår tydligen att lägga till digitalt regn.

I veckan bläddrade jag i ett gammalt nummer av en stor svensk fototidning. Mest intresserad var jag av intervjun med djurfotografen Steve Bloom.

En bild som Bloom brukar betrakta som startskottet på hans karriär fanns med i reportaget – Schimpansen i regnet. Jag har sett den förut, men aldrig granskat den särskilt noga.

Yrkesskadad som jag är tittade jag mer på regnet än den vackra primaten. Att fånga regn på det där sättet brukar sällan låta sig göras med kameran. Även om bildtexten i tidningen hävdar: ”Balansen mellan att bibehålla djurets pose och få regndropparna att framstå tydligt med en lätt slöjning har här prickats helt perfekt med en slutartid på 1/30 sekund.”

Ett digitalt regn

Efter att ha pressat tidningen mot näsan ett tag såg jag att regndropparna upprepade sig om och om igen. Ett solklart fall av Photoshop-regn alltså. Det kan förstås ändå ha regnat på riktigt också (även om man blir lite fundersam när schimpansen känns rätt torr).

Några exempel, men det finns många fler att hitta.

Ingen klassisk bedragare

Nu är det här inte den stora skandal det hade kunnat vara. Bloom är nämligen väldigt ovanlig i sin genre och hymlar inte en sekund med att han retuscherar och bearbetar sina bilder. Under bilden i tidningen finns också mycket riktigt citatet:

Jag sticker inte under stol med att jag som konstnär retuscherar…

Men det här är förstås ändå kontroversiellt eftersom många som betraktar naturbilder ser ett stort värde i det autentiska. Bloom tycks dock ta det med ro och brukar säga att han är mer intresserad av själva budskapet som hans bilder kan förmedla.

Det låter ju sympatiskt, men det finns också saker som pekar på att Bloom har insett det förståndiga i att vara öppen med sina tricks först på senare tid. Enligt en väldigt gammal artikel i norska Aftonposten sade han tidigare att allt i hans bilder var äkta och att han bara gjorde små justeringar av ljus och färg.

Vad tycker du? Känns bilden annorlunda för dig när du får veta att regnet är digitalt? Eller spelar det ingen roll?

Lästips: En annan naturfotograf råkade i blåsväder när det visade sig att hans zebror var lite för lika varandra.

Arktitektfoto_top

Arkitekturfoto – lär dig se stadens dolda skönhet

– Rätt komposition kan få vilken byggnad som helst att se fantastisk ut. Det säger Veckans vän, byggnadsingenjören och hobbyfotografen Johan Tägtström. Han ger dig smarta tips för hur du fångar arkitektonisk skönhet på bild.

Varje dag besöker mellan fem och sju tusen kreativa människor Moderskeppet. Under temat Veckans vän träffar vi er, en och en, för att få en inblick i vad just ni brinner för. Veckans vän är Johan Tägtström.

Johan_TagtstromNär Johan går på stan tittar han inte i skyltfönster. Blicken vandrar istället utmed fasaderna, upp mot taktopparna. Han betraktar linjer, former och mönster. Med kameran fångar han den skönhet som många av oss blint går förbi.

– Städerna är ju i sig stora museum. Fyllda med gratis konst i form av byggnader.

Att Johan är extra bra på att se skönheten i stadens arkitektur beror förmodligen på ett livslångt intresse för byggnader. I dag är det hans profession. Han är utbildad byggadsingenjör och arbetar vid ett arkitektkontor i Jönköping.

Från Instagram till fotobok

Arkitekturfoto är Johans stora hobby. Han söker motiv både på hemmaplan och när han är ute och reser.

Jag letar efter något som får blicken att utforska den färdiga bilden. En bra bild är aldrig statisk.

Foto: Johan Tägtström

Kulturhuset Spira, Jönköping

– Den kan uppnås av en spektakulär byggnad i sig. Men den skapas framför allt av fotografen med sin kamera. Genom att låta byggnadernas linjer passera bilden på olika vis.

Favoritbilderna visar Johan upp på Instagram. Tanken är att alla instagrambilder ska samlas och skrivas ut i fotoböcker. En första fotobok med 100 bilder är redan färdig.

Vad gör en bra byggnadsbild?

På frågan om vad som är viktigt för att få till en bra byggnadsbild svarar Johan;

Emporia köpcentrum, Malmö

Emporia köpcentrum, Malmö

– Kompositionen. Det är inom detta jag har utvecklats mest, och där jag har mest kvar att lära. Rätt komposition kan få vilken byggnad som helst att se fantastisk ut!

– Men det är klart, tillägger Johan. Det är lättare att “lyckas” om man jobbar med ett intressant objekt.

Ett intressant objekt kan vara en byggnad med mer framträdande färger, former och linjer. Som köpcentret Emporia i Hyllie, Malmö.

– Av de byggnader jag har sett/fotograferat i Sverige är Emporia utan konkurrens den mest fotogeniska. Framförallt dess entréer.

Låt byggnadens formspråk tala

Som alltid vid fotografering är ljuset viktigt. Få bilder mår bra av starkt solljus.

Foto: JohFot

Orangeriet, Borås

– En dag med speciella molnformationer och en skymd sol ger oftast de bästa bilderna.

När Johan fotograferar byggnader söker han efter rena miljöer utan människor, fordon eller annat som drar uppmärksamhet från byggnaden.

– Det är byggnadens formspråk som ska tala. Därmed inte sagt att raka motsatsen skulle vara fel. Det är det som är det fina med det hela. Det finns stora möjligheter att hitta sin egen stil.

4 tips från fotografen

 • Titta upp! Genom att fotografera uppåt så framträder nya spännande vinklar och mönster.
 • Köp ett vidvinkelobjektiv. Det kräver i sin tur en systemkamera, men de enklare modellerna går alldeles utmärkt. Det ger dig möjlighet att fånga hela byggnaden utan att backa för långt, samtidigt som det “förvränger” byggnaden och skapar spännande linjer och mönster.
 • Skaffa Lightroom eller motsvarande fotomjukvara och lär dig använda den. 99 av 100 bilder blir bättre med efterbearbetning.
 • Surfa runt på Instagram och liknande forum för att få inspiration. Undvik dock att kopiera andras formspråk.

Se fler av Johans bilder på Instagram.

fredagmedf

Fredag med Fredrik #12 2015

Fredrik letar fram det mest intressanta och inspirerande du kan hitta på webben just nu.

Äntligen fredag igen. Idag bjuder jag på tips för dig med OCD och lite annat.

Emily Blincoe – mästare i OCD

Foto: Emily Blincoe

Foto: Emily Blincoe

OCD står för Obsessive Compulsive Disorder och har med tvångstankar att göra. När jag ser Emilys bilder är det sjukdomen jag tänker på. Kanske för att jag är mer av en kaosmänniska själv. Men samtidigt gillar jag ordning och reda innerst inne.

I vilket fall hittar du hennes bilder här.

Stephen McMennamy kombinerar friskt

Foto: Stephen McMennamy

Foto: Stephen McMennamy

Stephen McMennamy dyker upp överallt i mina flöden. En fotografi-hit kan man säga. Det Stephen gör så bra är att han kombinerar två bilder på ett humoristiskt eller stilfullt sätt. Går helt klart att prova själv.

Kolla in hans Instagram.

Luke Tscharke vann ”International Landscape Photograph of the year”

Foto: LUKE TSCHARKE

Foto: LUKE TSCHARKE

Tja, vad säger man; Luke Tscharke vet hur man fotar landskap. Världsklass och bra timing. Fotografen Luke Austin vann den stora tävlingen som heter International Landscape Photographer of the year. Så det verkar som man ska heta Luke om man ska vinna i den här tävlingen. Svensken Gunar Streu fick en ”Mist and Fog Award”.

Du kan läsa mer och bland annat se topp 101 på webbplatsen.

Registrera och avregistrera

En ska bort

Den som dör med flest medlemskap på webbtjänster, verktyg och appar vinner. Eller? Varför inte gå efter devisen att ta bort något när du lägger till något. Det gör livet lite enklare och skönare.

Jag försöker leva så gott jag kan efter en devis som lyder; En ska bort. Lite längre förklarat; När en kommer till, ska en annan bort.

När jag:

 • Skaffar en ny tröja, ska en gammal skänkas
 • Registrerar mig på en ny onlinetjänst, ska ett annat konto avslutas

Annars blir det för fullt och svårt att hitta i garderoben, och för många tjänster att underhålla och uppmärksamma.

Det gäller alltså att prioritera på många plan i livet. Det gör faktiskt tillvaron enklare och skönare. Ta mitt ord.

Så många tjänster, så lite uppmärksamhet

Om jag nu lämnar den där tröjan åt sitt öde och fokuserar på det där andra istället.

Idag finns det tusentals och åter tusentals tjänster, verktyg och plattformat att använda och vara aktiv på. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Flickr, Fotosidan, Behance, Dropbox, Google Drive, LinkedIn… Ja, du fattar galoppen. Stora delar av våra liv spenderas online.

Många grejer är smarta, roliga och hjälpsamma. Kanske till och med närmast livsviktiga i din vardag.

Du kan vara med på allt. Använda allt. Fast det blir en himla massa grejer på sikt. Och många tjänster gör dessutom ungefär samma sak.

Frågan är ju om du behöver allt? Jag göra det inte. Således; En ska bort-devisen.

Vad tjänar jag på det?

Det som är bra med att avsluta förhållandet med en onlinetjänst är:

 • En inloggning att glömma bort (eller radera från ditt lösenordsprogram).
 • En inloggning färre som kan bli hackad.
 • Färre nyhetsbrev i inboxen, eftersom en tjänst sällan kommer utan brev. Ofta flera stycken, med olika vinklar.
 • Färre ikoner i webbläsaren och menyraden, färre appar och program som ofta hör till.
 • Färre beslut kring vilket verktyg du ska använda i ditt arbete.
 • Ett ställe mindre att vara aktiv på och underhålla.
 • I vissa fall också färre saker du betalar för. Allt är inte gratis.

Listan kan säkert göras längre. Men vi går vidare.

Mitt senaste ”en ska bort”

PocketI förra veckan skaffade jag Pocket. Ett verktyg för att smidigt kunna spara undan webbinnehåll som jag gärna vill läsa eller titta på, fast inte just nu. Det är ett verktyg jag har saknat i min arsenal. Det är schysst utformat, enkelt och snyggt. Jag hoppas jag kommer trivas, tiden lär utvisa.

PinterestI samma veva gjorde jag mig av med Pinterest. Något jag trodde jag skulle använda mer flitigt än vad jag faktiskt gör. Det var inte min grej trots allt. Således fick det ryka och jag kan glömma bort det. Det är inte längre en del av mitt liv och stjäl inte min uppmärksamhet.

De här tjänsterna är inte lika på något sätt, så de tar inte ut varandra. Men det är inte det som är grejen. Grejen är att inte samla på dig så mycket tjänster att du dukar under av tyngden.

Så nästa gång du ska registrera dig på något nytt, se om det finns något annat som du inte längre behöver. Så blir allt lite enklare och skönare.

Ps. Det finns ett undantag givetvis. Och det är ett medlemskap på Moderskeppet. Det är alltid heligt ;) Länge leve kunskap!

tre-böcker

Ny kurs och bok om Lightroom – Jag är så himla nöjd

Nya boken Lightroom från början har 70 nya och 50 helt omskrivna sidor. Totalt 272 sidor. Videokursen klockar in på 5 lärorika timmar.

När Lightroom 5 ramlade in bara ett år efter Lightroom 4 var jag lite överraskad. Det gav mig inte så mycket tid att samla in feedback och förbättra både bok och videokurs på. Så det blev 15 nya sidor den gången.

Men till den nya versionen har jag haft över 2 år. 70 nya och 50 helt omskrivna sidor. Totalt 272 sidor.

Videokursen är helt om-inspelad och klockar nu 5 timmar ganska exakt. Vilket är tur, eftersom jag skrev att den skulle bli det på omslaget. Tre månader innan jag började spela in kursen…

Jag är nöjd med mig själv

mmedbokJag är sjukt stolt över både boken och kursen. Jag brukar förstås vara stolt med det mesta jag gör. Det är en superkraft att inte bära runt på en gigantisk och gnällig kritiker inombords.

Men den här gången känns det extra bra. Jag satt lång tid med boken när den kom från tryck. Bläddrade och bara mådde fin-fint.

Tips: Ibland kan stolthet och glädje bli hopblandat med lättnad över att vara klar. Därför försöker jag att upprepa processen där jag tar det lite lugnt och är allmänt stolt över mig själv några veckor senare.

Se och läs det jag gjort

Du kan se videokursen om du är medlem i Guld. Du kan köpa boken (och även då få kursen) i vår butik eller hos någon alla nätbokhandlare som finns.

Boken väger numera över 1 kg. Så vi på Moderskeppet konkurrerar inte längre med Adlibris och Bokus med pris. De har bättre avtal hos posten helt enkelt. Vi får royalty på boken oavsett om vi säljer den själva eller om de säljer den. Så köp där det passar dig bäst.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 21299 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet