Emelie Persson

Emelie – om vägen mot drömyrket

Varje dag hittar mellan fem och sju tusen läsare in hit. Under temat Veckans vän har vi tidigare presenterat några av er. Nu är det dags igen. Vi säger hej till Emelie Persson. En målmedveten fotograf som hittat hem.

Tidigare i somras fotade Emelie sitt allra första bröllop. Ett uppdrag hon förberett sig för länge.

– Helst hade jag velat assistera någon annan bröllopsfotograf inför min egen fotografering, men jag hittade ingen. Så jag bestämde mig för att lära mig så mycket som möjligt på egen hand. Jag kollade på massor av kurser på Moderskeppet och tittade på mängder av bröllopsbilder för att få inspiration.

Beloved – äkta känslor på bild

Emelie bad också sina kompisar ställa upp på kärleksfotograferingar där hon använde sig av Beloved-tekniken.

beloved

– Det var ett superbra sätt att lära mig hantera sådana situationer. Jag lärde mig massor! Hur jag själv lockar fram känslor och fångar dem på bild; Hur man ska lyckas göra allting samtidigt – hitta rätt plats, rätt utsnitt, rätt uttryck, rätt kamerainställningar… samtidigt som man ska prata och dirigera paret. Det är mycket att hålla ordning på, och ju mer man övar desto bättre måste det gå.

beloved2

Största utmaningen i bröllopsuppdraget, som var Emelies första betalda fotouppdrag någonsin, var att hinna med att lära sig allt.

Ju mer man lär sig och läser på desto mer avancerat inser man att det är.

– Det är väldigt mycket att tänka på, och tanken på att det är två personers viktigaste dag i livet gör ju att man blir extremt nervös…

Gratis – en väg till betalda jobb

När bröllopsdagen väl kom var Emelie mer än förberedd. Hon kunde sin kamera, visste vilka bilder hon ville ta. Bröllpsparet hade hon lärt känna genom en belovedfotografering strax före den stora dagen. Något hon erbjöd gratis.

Pre-wedding shoot Åre

Emelie ser inga problem med gratisuppdrag, det är genom dem som hon fått övning och byggt upp sin portfolio. Och det var genom ett sådant som hon fick sitt första fotojobb.

– Jag blev tillfrågad av en klasskompis från Sundsvall förra sommaren om jag ville hjälpa till och fota ett maraton hon organiserade.

Are_skutanEmelie hade då fotograferat under ett år. Hon hade gått en termin på bildjournalistlinjen i Sundsvall men hoppat av eftersom den inte var tillräckligt inriktat på foto.

Istället läste hon distanskurser och plöjde kurser på Moderskeppet Guld och drömde om att komma in på Fotoskolan STHLM:s bildbehandlarlinje. Emelie såg uppdraget om att fota loppet Åre Skutan Runt som en möjlighet att utvecklas.

Jag satte så klart enorm press på mig själv, som jag alltid gör. Men det hade känts jobbigare om jag skulle få betalt. Tänk om jag inte kunde leverera?

En av tjejerna som sprang loppet fastnade för Emelies bilder, och ville att just hon skulle fotografera hennes bröllop ett år senare.

– Trots att jag förklarade att det var min första bröllopsfotografering, och mitt första betalda fotojobb, ville hon anlita mig.

emelie_persson-brollop

Bröllopsbilderna blev fantastiska. Och det är inte bara bröllopsparet som är nöjda och imponerade. Efter bröllopet har flera fotouppdrag ramlat in.

– Det har trillat in både kärleks-, dop-, barn- och familjefotograferingar som jag har framför mig. Är det någon som vill ha biler så fotar jag gärna. Men nu tar jag betalt för det.

Bildbyrå och fotoskola

Emelie drömmer om att kunna arbeta heltid och försörja sig på foto- och bildbehandling. Hon är en bra bit på väg. Just nu har hon två olika jobb som bildbehandlare, och hon har precis blivit godkänd på Shutterstock.com för att sälja bilder där.

Till hösten kommer Emelie läsa bildbehandlarlinjen på Fotoskolan STHLM, en utbildning hon sökt tidigare och verkligen kämpat för att komma in på.

– Jag längtar efter att lära mig mer, så kul tycker jag att det är.

Se Emelies brölllops-och kärleksbilder på bloggen http://emelaia.blogg.se/

windows-10-logo

Adobe och Windows 10

Vanligaste frågan till oss just nu är: ”Kommer mitt Adobeprogram* att fungera med nya Windows 10 som släpps 29 juli?”

Macägare är mer härdade med detta, det systemet uppdateras ju varje år. Regeln brukar vara: Det mesta funkar direkt, men det kan vara klokt att uppdatera till absolut senaste versionen av alla program innan du uppdaterar själva systemet. Starta alla program ett och ett samt uppdatera dem. Ofta finns den funktionen i Hjälpmenyn längst till höger.

Exempelvis fungerar Creative Cloud appen i Windows 10, i den senaste versionen som släpptes igår (27 juli). Du måste alltså uppdatera den. En gissning är att samma sak gäller alla Adobeprogrammen.

Det kan även vara klokt att vänta lite innan du kastar dig på Windows 10. Lite kan vara en dag, en vecka eller en månad. Det beror mest på hur trygg du vill vara. Dels hinner program som är lite försenade med sitt stöd att uppdateras, dels så brukar uppdatering av program och system kännas som sirap när hela världen ska göra det samtidigt.

* Notera: Vi har ännu inte en aning om äldre versioner av Adobeprogram som CS4 till CS6. Adobe har ännu inte uttalat sig om detta. Så fort vi vet berättar vi det här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vikten av att inte hålla ihop

Vill du fånga den lilla människan i den storslagna naturen behöver du öka avståndet.

Moderskeppets lärare och äventyrsfotograf Fredrik Schenholm har gett mig ett bra tips när det gäller att fånga bilder på ”den lilla människan i den stora naturen”. Han brukar nämligen tala om vikten av att inte alltid hålla ihop.

Det naturliga när du är ute med kompisar eller familjen i naturen är förstås att alltid vara i närheten av varandra. Men jagar du effektfulla bilder kan det vara värt att släppa iväg de andra en stund eller välja en parallelll väg.

Genom att utnyttja människans litenhet i bilderna får du verkligen fram det storslagna i naturen. Så en väldigt vanlig kommentar när jag och min sambo är ute och reser är därför: ”Gå vidare du. Jag sätter mig här och vilar några minuter”.

Ok, ibland kanske den lilla människan blir lite VÄL liten.

Spara de ”gilla” du får

När du får beröm för något bra du har gjort, glöm inte att spara undan det till senare. Det kan komma stunder då det behövs.

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att ge beröm. Minst lika viktigt är det att få beröm då och då. Att få känna lite uppskattning. Och det är framförallt viktigt att spara det där berömmet till senare.

När jag känner mig riktigt kass, när jag upplever att inget jag gör blir bra, då brukar jag återuppleva lite beröm. Det är ofta en liten mirakelkur.

Jag kan inte begära att jag ska få beröm för allt jag gör varje dag, men då och då kommer det. Och tur är väl det. Det behöver vi alla. Någon gillar det jag har skapat och säger det till mig. Kanske rakt ut, kanske i ett kort mail eller kanske på en post it-lapp på skrivbordet. I stunden blir jag alltid glad, men det är lätt att glömma bort efter en dag eller två.

Så jag brukar spara på beröm för min egen skull. Inte i en dedikerad Beröm-bok (inte för att det inte är okej) men på lite olika ställen där jag vet att jag snabbt kan hitta det. När nöden kräver. Jag stjärnmärker ett peppigt mail eller skriver ut det och lägger i en låda. Något att plocka fram under de där dagarna då allt känns kasst och dåligt.

Se till att spara dina ”gilla”. Ja, du kanske inte kan spara alla gånger någon trycker ”gilla” eller ”like” på din senaste Instagram-uppdatering, men du ska helt klart spara de där berömmen som ger det lilla extra. Som lyfter dig och kan sporra dig en lång tid framöver! Det är du värd.

program

Mina 5 bästa program för skapande

Evernote, Scrivener och Things är några av mina favoriter som jag arbetar med varje dag.

Program och appar finns det många av, både i världen och i min programmapp. Här är mina fem favoriter som jag nästan använder varje dag. I mitt skapande och för att hjälpa mitt skapande.

Scrivener

Scrivener

Ett enklare skrivprojekt i Scrivener – En novell i 19 delar.

Scrivener är mitt skrivprogram. Det är skapat för skribenter. Och det är genomtänkt. Det går både att skriva kort och långt, strukturerat och totalt ostrukturerat. Det går att använda för manus, för samlade blogginlägg, för artiklar och för stora bokprojekt. Det har egentligen allt jag behöver, utan att bli krångligt eller övermäktigt.

Ett tips för dig som skriver både lite och mycket. Helt enkelt ett tips för dig som skriver på något sätt.

Skaffa: Finns till Mac och Windows för ca 400 kr. Du kan ladda ner och testa programmet gratis i 30 dagar.

Scrivener

Ett större och spretigare skrivprojekt i Scrivener – Ett kursmanus.

Evernote

Evernote

I Evernote samlar jag idéer för nyhetsbrev såväl som lösryckta meningar till bokprojekt.

Evernote är enklast beskrivet som ett verktyg du kan använda för nästan allt. Låter kanske lite knasigt. Du kan skriva texter, samla in idéer, webbartiklar, bilder, skapa checklistor och påminnelser och sedan samarbeta med det tillsammans med andra. Som en enda stor digital anteckningsbok.

Det var ett program som länge låg oanvänt på grund av att jag är lite av en pedant. Jag kunde inte bestämma mig för hur jag skulle använda det. Det kändes som om hur jag än gjorde så blev det lite rörigt.

När jag väl bestämde mig för att ge mig hän blev Evernote en ständig kompanjon, såväl på datorn som i telefonen.

Och självklart går det skapa ordning i röran, även om tanken är att du ska kunna dumpa in vad som helst.

Jag använder det till olika projekt för att samla information, research, egna idéer, länkar, saker jag fotat av snabbt med mobilen och så vidare. En skön blandning av allt som jag vill komma ihåg, både i närtid och för framtiden.

Skaffa: Finns till Mac och Windows och är helt gratis. Du kan betala för utökade funktioner. Dessutom synkas allt till molnet vilket gör att du kommer åt din Evernote också via webben.

Things

Things

Things håller koll på allt jag ska göra, både mer eller mindre kreativa saker.

Things gör att jag har koll på vad jag ska göra genom checklistor. Det finns en rad olika program som gör samma sak, men Things har passat mig bäst eftersom det är enkelt att använda och ger en bra överblick.

Skapande för mig är inte utan ramar. Jag kan inte jobba helt fritt och hålla reda på allt i skallen. I Things skapar jag upp projekt, stora som små, och fyller på med uppgifter som jag ska göra, gärna så konkreta som möjligt.

Skaffa: Finns till Mac för 500 kr. Du kan ladda ner och testa programmet gratis i 15 dagar.

Förslag på alternativ som är gratis: Remember the Milk.

VSCO

VSCO’s förinställningar hjälper mig bildbehandla snabbare och snyggare.

VSCO skapar dels bildbehandlingsappen VSCO Cam, men också bildbehandlingsförinställningar till Lightroom och Camera Raw. Förinställningar är ju rent tekniskt inte program, men jag ruckar lite på det.

Jag använder VSCO varje dag. När jag bildbehandlar mina iPhone-bilder såväl som mina bilder i Lightroom. Det hjälper mig nå dit jag vill med mina bilder och har blivit ovärderligt i mitt arbete. Det går snabbt och det bli snyggt!

Skaffa: VSCO Cam finns gratis till iPhone och Android. Förinställningarna köper du för drygt 1 000 kr per paket (119 dollar).

Röstmemon

Jag spelar in idéer när jag promenerar och sammanställer när jag kommer hem.

Den lilla inspelnings-appen Röstmemon (Voice Memos), som finns installerad på iPhonen, är en riktig hejare.

Jag kommer ofta på idéer när jag är ute och går. För att minnas dem trycker jag igång en inspelning, pratar in det jag vill komma ihåg och traskar sedan glatt vidare. Mycket enklare än att stanna för att skriva ner allt.

Skaffa: På iPhonen finns appen förinstallerad. Du som har Android kan garanterat hitta ett liknande program som är gratis om du söker på voice recording.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 21313 andra och gå med i vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet