Då hade jag ju rätt, sa Eva

I min vänkrets finns en dråplig historia kring när min fru Eva första gången träffade min kompis Fredrik.

Många, många år innan jag kände Eva började hon plugga Kommunikationsvetenskap och Fredrik var mer senior tredjeårs-student. Så han var en så kallad studentlärare i datorkunskap. Sådant man lärde sig 1997 – Öppna Word, Skriva ut samt (det viktiga) Spara på diskett.

Vittnen säger att någonstans under lektionens gång uppstod en gemensam frustration. Två blivande kommunikatörer fick kraftiga kommunikationsproblem. Eva hittade inte sin fil och Fredrik undrade upprepat var den sparades. Det spårade ur så långt att (vittnen igen) Fredrik gick till närmsta vägg och ”vilade upprepat” pannan mot den medan Eva fullständigt kokade över på sin stol.

Andra studenter reparerade situationen och fick till slut en förklaring – Eva hade sparat på Skrivbordet på en dator hemma. Och hon letade efter samma fil på Skrivbordet på skolans dator. För Eva var det självklart att det var så det fungerade. Fredrik kunde inte förstå alls hur någon kunde tro det. En fil kan ju inte automatiskt förflytta sig från en dator till en annan…

Det har varit en rolig historia i tjugo år. Fredrik och Eva är vänner nu. Men det har en rolig knorr. Nyligen lärde sig Eva att använda Dropbox. När poletten rann ner hos henne utbrast hon bara: ”Då hade jag ju rätt! Det är så det funkar.”

Fredag med Camilla

Eftersom Fredrik inte är på kontoret passar Camilla på att ta över fredagstipset. Då blir det blir mat, foto och konst.
I kombination.

Spillt kaffe blir till konst

Kaffekonst

Foto: Giulia Bernardelli

Den italienska konststudenten Giulia Bernardelli förvandlar spilld mat till vackra konstverk som hon fotograferar av och delar med världen via Instagram.

Warners fantastiska landskap

Brocolli-Forest-1_1671581i

Foto: Carl Warner

Brittiska fotografen Carl Warner blev viral redan innan begreppet myntades genom sina fantastiska matlandskap. Att skapa liknande landskap i Photoshop är en rejäl men rolig utmaning för den montagehungrige… Se fler fantastiska foodscapes på Warners webbsida.

Lekfullt matfoto

LEE

Foto: Samatha Lee

Mat kan stylas på många olika sätt inför en fotografering… En som är riktigt skicklig på att styla mat som får dig att le är Samantha Lee. Hon hävdar att alla kan skapa konst på sina tallrikar. Det krävs bara lite fantasi… Inspireras av Samantha via Instagram

Bonus – Fuska till din egen matkonst

Blir du själv sugen på att skapa matkonst, men saknar talangen för att måla porträtt av utspillt kaffe? Då rekommenderar jag Anders klipp som på 4 minuter visar hur du skapar en Jesustoast i Photoshop.

LacockAbbey_arrow

Ett fönster mot fotohistorien

Anders berättar om fönstret i den lilla engelska byn Lacock som är avbildat på världens äldsta fotografiska negativ.

Under midsommarhelgen besökte jag England och ett väldigt speciellt fönster. Varför så speciellt? Jo, låt mig berätta.

En dag för ganska exakt 180 år sedan stod det en liten trälåda på andra sidan det fönstret. Varsamt placerad på precis rätt plats av matematikern och vetenskapsmannen William Henry Fox Talbot.

Trälådan, som kallades råttfälla av Talbots fru, var inte vilken som helst. Framtill fanns en lins och inuti lådan ett litet papper, knappt 3×3 centimeter stort.

foxtalbot_camera

William Henry Fox Talbot och hans ”mousetrap camera”.

På en spiselkrans riktad rakt mot fönstret fick den stå, badandes i sommarljuset som flödade in i rummet. När solens strålar nådde lådans innandöme väcktes de små silvernitratmolekylerna som Talbot strukit på papperet till liv, och fotohistoria skrevs.

Den lilla pappersbiten finns kvar än idag på ett museum i Bradford, England. Det är det äldsta bevarade fotografiska negativet vi känner till.

FoxTalbotnegative

Tyvärr är negativet för känsligt för att visas upp för allmänheten. Däremot finns kopior och andra bilder på samma fönster som Talbot fotograferade den sommaren.

foxtalbot_morewindows

Det här var 1835, alltså fyra år innan fransmannen Daguerre presenterade sin fotografiska teknik i Paris och skrev in sig i historieböckerna som “fotografins fader”.

Skillnaderna mellan Daguerre och Talbots tekniker var stora. Fransmannens bilder var positiva och existerade i bara ett exemplar, medan engelsmannen Talbot alltså skapade negativ som ju senare blev den förhärskande principen för analogt fotografi.

Den här kapplöpningen mellan fotografiska innovatörer innehöll också en tredje figur – Hippolyte Bayard. Hans öde har jag skrivit om tidigare.

Känd inspelningsplats

Huset med det märkvärdiga fönstret ligger i Lacock, Wiltshire – ett par timmar med bil utanför London. Och den pittoreska byn är inte bara berömd för sin fotohistoria. Flera scener från Harry Potter-filmerna är inspelade i Talbots hus och en bit längre bort ligger också det hus som lille Harry bodde i.

potter

Harry Potter i Talbots hus Lacock Abbey

Om du besöker Lacock kan du också hamna mitt i inspelningen av den populära TV-serien Downton Abbey!

tumblr_static_steller-blog-background

Steller – enkelt bildberättande

Jag vill tipsa om en liten app som på ett stillsamt och behagligt sätt bjuder på vackra bildspel, samtidigt som den väcker berättarlust.

Appen heter Steller och egentligen är det kanske inte något unikt med den. Precis som många andra appar inom den växande genren visual storytelling låter den dig publicera dina texter, bilder och videoklipp på ett sätt som gör det enkelt för dig att göra en fin och enkel presentation och dela den med resten av världen.

Det jag fastnat för hos Steller är den svala elegansen som vilar över både appen och de berättelser som publiceras där.

Jag hittar genomtänkta, välkomponerade små bildanekdoter som bjuder på allt från veganska muffinrecept till storslagna landskapsvyer, vardagshistorier och finurliga fotoprojekt. Avsändare är både privatpersoner, organisationer och företag. Medan jag bläddrar mellan bildspelen planteras frön till egna små berättelser.

Så gör du

steller-profilVägen från idé till färdig stellarstory är ganska kort och inte särskilt krokig (om du har ditt material samlat). När du laddat ner appen till din iPhone kan du starta ditt skapande med en gång. Jag rekommenderar att du skapar ett konto och loggar in.

Du får ladda upp max 20 bilder eller videoklipp åt gången, och arbetar med färdiga layouter där dina valmöjligheter är skönt begränsade. Verktyget är enkelt och du får tips och vägledning genom hela din design.

Den röda tråden

Tänk gärna igenom dina val när du skapar din egen Stellerstory, för här har du ett utmärkt tillfälle att öva på ditt personliga berättande. Det är lockande att bara välja ut sina bästa foton klicka publicera och vänta in likes. Många väljer att gå den vägen. Men det är mycket roligare att försöka få fram en rytm, en röd berättartråd.

(Vill du få tips om hur du bygger upp ett bra bildspel kan du som valt att vara betalande medlem på Moderskeppet Guld se kursen Berättande bildspel med Mikael Björk. Rekommenderas varmt)

När du är klar kan du dela din story via Stellers eget nätverk (som är ganska litet och vänligt), eller via mail, som inbäddad länk eller andra sociala medier som Twitter, Facebook och Pintrest.

Ladda ner appen från Itunes

Liknande appar

Storehouse
Storie
Adobe Slate (för iPad)

Har du tips om liknade appar för Android så dela gärna med dig i kommentarerna.

Lightroom Web

Dela bilder med Lightroom Web

Dela en samling bilder genom att låta Lightroom automatiskt skapa en webbsida åt dig.

Jag har börjat testa Lightroom Web allt mer. Det är ett verktyg i Lightroom CC som låter mig dela en samling bilder via en webbsida. En webbsida som Lightroom skapar automatiskt åt mig. Perfekt när jag snabbt och enkelt vill visa upp ett gäng bilder för familj eller vänner.

I ett videoavsnitt visar jag dig hur det fungerar, så att du enkelt kan komma igång och dela dina bilder med nära och kära. Eller varför inte med kunder som du har fotograferat.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 21182 andra och gå med i vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet