amandatop2

Amanda jobbar som instagrammare

Veckans vän är en av 650 studenter som läser Digital bildbehandling på distans denna termin. Hennes klassrum är en solig strand i Australien. Hon behöver inte oroa sig för CSN – pengar tjänar hon genom att instagramma för ett företag

Amanda_gyllingVarje dag hittar mellan fem och sju tusen läsare in hit. Under temat Veckans vän har vi tidigare presenterat några av er. Nu är det dags igen. Vi säger hej till Amanda Gylling eller @amandagylling som hon heter på Instagram.

Det var Instagram som väckte Amandas intresse för fotografi för drygt två år sedan. Sakta men säkert växte passionen fram. Amanda kom på sig själv ligga och redigera bilder sent in på natten. Fram till dess hade dansen varit Amandas främsta intresse, nu började hon fundera på om hon istället skulle satsa på foto.

– Så jag sökte en kvällskurs på Kulturama.

Vägen till drömjobbet

Kursen gav mersmak, och nu pluggar Amanda kursen Digital bildbehandling som Moderskeppet ger i samarbete med Högskolan i Jönköping, samtidigt som hon reser runt i Australien och tar bilder för hårvårdsföretaget Aussies Instagramkonto. Ett drömjobb som hon fick i konkurrens med 2 400 andra efter en snabb rekryteringsprocess.

– Jobbet annonserades ut som en tävling på Instagram.

Amanda valde med omsorg ut bilder hon tyckte passade in bäst på vad företaget stod för.

Jag hashtaggade de bilder som jag tyckte passade deras stil på min egen Instagramsida. Alltifrån bilder jag tagit på resor till bilder från mitt sommarhus i skärgården.

Skärmavbild 2015-03-13 kl. 10.08.43

Två veckor senare var hon en av 20 tjejer som blivit nominerade till att gå vidare.

– Då fick jag skicka in ett personligt brev, en motivering och sex bilder. Tre bilder som representerade mig, och tre bilders som jag tyckte representerade Aussie Hair.

Systemkamera och mobil

Jobbet som instagram-manager innebär att hon nu fotograferar ”som en galning” för att ha material till @aussiehariofficial.

Aussie 1

Största utmaningen är att inte fastna för mycket i ett och samma mönster.

– Även om det ska vara samma känsla i bilderna så vill jag att varje bild ska skilja sig i innehåll.

Det är kul med variation, men det kan vara svårt att tänka ut nytt hela tiden. Amanda lägger lika mycket fokus på vad som ska vara med i bilden, som på vad som inte ska vara med.

– Känslan kan ändras något otroligt. En halvdan turiststrand kan helt plötsligt se otroligt exotisk och fantastisk ut, om man bara är noga med innehållet.

Det innebär att det inte är sällan som Amanda får stå på tå, eller halvt gräva ner sig i sanden för att få till bilden. Och systemkameran används lika flitigt som iPhonen.

Har jag en uppgift, som när jag fotar för Aussie brukar jag använda min systemkamera för att få bästa resultat. Men kameran på mobilen får gå på högvarv den också. Det är otroligt vilket resultat man kan bara med mobilen!

strand-2

Mobilbilderna redigerar hon i appar, främst PE-fotolr, Whitagram och VSCOcam.

– Arbetar jag på datorn så blir det oftast i Photoshop.

Vill fortsätta med Lifestyle

Amanda trivs ypperligt med jobbet som instagram-manager.

– Det är en väldigt bra och rolig utmaning. Jag känner att jag utvecklar mitt bildtänk något otroligt!

mins_stil1

Hon använder ord som Inspiration, Lifestyle, Travel och Fashion när hon beskriver sin bildstil. Det är inom de genrerna som hon vill fortsätta jobba även i framtiden.

– Jag älskar mixen travel, lifestyle och fashion – det är en blandning som Aussie Hair och många andra företag här i Australien använder sig av för att förmedla deras känsla.

Drömmen är nu att få in en fot i fashionvärlden och fortsätta fota för olika märkens instagramsidor och lookbooks. Eller att göra resereportage för tidningar.

e4620de7818cb0c41d14c7555e6d4b4a

Fler av Amandas bilder hittar du på hennes blogg och Instagram.

Hackad

Elakt aprilskämt i Photoshop

Den 1:a april är bara en vecka bort. DAGS att koka ihop lite ondskefulla spratt.

Det mest diaboliska rackartyg du kan utsätta dina Photoshopkompisar för är att mixtra med deras Script Events-hanterare. Det är en funktion som kan få Photoshop att köra ett visst makro när något speciellt inträffar, till exempel när ett dokument öppnas eller när programmet startar.

Du startar funktionen via Arkiv > Skript > Script Event-hanterare

Script event managerOm du får några ostörda minuter i en kamrats Photoshop kan du alltså spela in ett lämpligt makro och gå bananas. Glöm inte att trycka ”Lägg till”-knappen när du har ställt in det du vill göra.

Några exempel på vad du kan göra:

  • Så fort ett dokument öppnas så stängs det igen omedelbart.
  • När en bild ska skrivas ut byts den mot en bild på hunden Urax från Barna Hedenhös.
  • Varje gång ett nytt dokument skapas kommer felmeddelandet ”Ett oväntat fel har inträffat. Photoshop och ditt bildbibliotek måste raderas.”.

Muhahaha!

RollingCover

Vad är rolling shutter?

Inom filmning pratar man ibland om rolling shutter-effekten. Det är inte en filmeffekt som andra som man lägger till i Premiere eller Final Cut utan en teknisk begränsning som ibland visar sig när du videofilmar. Ett bättre namn hade varit rolling shutter-defekten.

Fenomenet rolling shutter, eller rullande slutare som det kanske skulle heta på svenska, kan yttra sig på lite olika sätt men vanligast genom att saker som rör sig snabbt i sidled i din video ser ut att luta lite eller mycket beroende på hastighet.

Varför?

Sättet som sensorn i exempelvis en digital systemkamera fångar in ljus är att den läser av och registrerar ljuset uppifrån och ner över tid. Pixlarna längst ned i bilden registreras alltså med en minimal tidsförskjutning jämfört med de översta, men bilden sparas ju fortfarande som hel enhet.APS-C image sensor

Om en bil kör förbi kameran snabbt när sensorn börjar registrera en bildruta ovanifrån så hinner den köra en liten bit till innan processen är färdig. I den färdiga bildrutan ser det därför ut som om bilen är lutad bakåt.

När är det ett problem?

Korta svaret: Nästan aldrig.

Långa svaret: Vid snabba rörelser framför kameran, snabba panoreringar, när kameran vibrerar eller vid blixtrande ljus.

 

Om kameran panoreras snabbt i sidled så reagerar kameran naturligtvis precis som om någonting hade kört förbi snabbt. Raka vertikala linjer kommer lägga sig ner. De som filmar med flygande drönare kan råka ut för en geléaktig bild på grund utav att kameran vibrerar lätt under registreringen av varje bildruta (detta fenomen kallas jello-effekten) och slutligen kan du råka ut för bildrutor där en viss del av bilden är överexponerad vid snabbt blinkande lampor eller blixtar.

Ska jag sluta filma med min DSLR nu?

Nej, som sagt så är det nästan aldrig ett problem och jag tycker att prat om rolling shutter får oproportionerligt mycket utrymme på forum och i marknadsmaterial. Låt dig inte avskräckas av det utan ha det bara i bakhuvudet när du ska filma någon snabb händelse. Om du inte filmar med drönare eller filmar propellrar så kommer du troligtvis knappt märka av effekten. Filma på!

wordpress-totem-960x400

Skapa egen webbplats på två timmar

Det finns ett skäl till att Wordpress är världens mest använda system för att bygga webbplatser. Det är enkelt. På några timmar kan du skapa en egen sajt där du kan dela bilder och blogginlägg, lägga upp en portfolio och visa video. Veckans vän, Gun Carne, berättar om hur hon gjorde.

Varje dag hittar mellan fem och sju tusen läsare in hit. Under temat Veckan vän har vi tidigare presenterat några av er. Nu är det dags igen. Vi säger hej till Gun Carne. En teknikintresserad golf-entusiast med ett brinnande intresse för att lära sig nya saker.

Hennes senaste kreativa projekt var att skapa en egen webbplats.

– Jag satt och bläddrade runt bland kurserna på Guld och hittade en om WordPress.

Från kurs till webbsida

Ett par timmar senare var golf-fararna.se online. En samlingssida hon skapat för kompisgängets årliga golfturnering.

– Så som sidan ser ut nu tog inte så lång tid, två till tre timmar totalt.

Gun berättar att hon jobbade lite i omgångar.

– Jag lyssnade på kursen, fixade med hemsidan, och lyssnade igen.

Intresset för webb och webbutveckling har Gun haft med sig under lång tid.

– Jag är intresserad av cyberrymden och har varit det i några år, typ tjugo… Tiden går, skrattar Gun. Hon är nu 63 år och nyfiken på att lära sig mer, både om webb och om hur man skapar appar.

Startsida

Sidan för golftävlingen har blivit otroligt uppskattad bland vännerna, några har den som startsida. Även Gun är stolt och nöjd. Men hon har planer för hur sidan ska vässas till, och utvecklas vidare med hjälp av fortsättningskursen.wordpress

– Man får ta lite i taget. Nu ska jag försöka få in ett forum, men jag vet inte riktigt vilket jag ska välja. Det finns ju så många. Och så vill jag kunna skriva menyn med de olika ämnena i egen ordning. Jag får nog lyssna på kursen några gånger till innan jag blir nöjd med hemsidan. Det finns lite att slipa på…

Började med HTML-kodning

Sin första hemsida gjorde Gun redan för tio år sedan. Hon var fascinerad över alla möjligheter webben bjöd på, och ville lära sig göra egna sidor.  Hon köpte böcker och påbörjade en distansutbildning i webbdesign, knåpade med html-koder och fick till slut ihop en hemsida.

– Men den var inte så snygg…

Gun registrerade redan då, för tio år sedan, ett domännamn och lade upp sin sida på one.com, ett webbhotell som hon haft kvar ända sedan dess. Hon tycker att one.com fungerar bra ihop med WordPress.

– Jag installerade programmet från mitt webbhotell, sedan var det enkelt att komma igång.

Det svåraste med att göra webbsidor i wordpress är enligt Gun att sluta.

– Det är ju roligt hela tiden, man ska bara göra det och det, innan man stänger ner. Man kan hålla på i timmar.

Att välja webbhotell

erikValet av webbhotell kan vara lite klurigt. Ett webbhotell är ett företag som hyr ut utrymme på en server som de har, så att du kan ha din hemsida där och besökarna kan komma åt dem. Vår wordpresslärare Erik Bernskiöld har fyra kriterier som han tycker att du bör ta hänsyn till när du ska välja webbhotell:

  • Snabb support – Du ska kunna vända dig till ditt webbhotell om du har frågor eller om det dyker upp något problem.
  • Bra prestanda – Din webbsida ska fungera snabbt.
  • Svenskt företag – Då är kundsupporten på svenska, och servrarna ligger oftast i Sverige, vilket ger fördelar.
  • Gott rykte – Erik rekommenderar Orderland, Ipeer och FS-data eftersom de alla på ett mycket bra sätt lever upp till övriga kriterier.

Är du nyfiken och vill lära dig skapa webbsidor med WordPress. Som medlem på Moderskeppet Guld kan du se Erik Bernskiölds kurs Egen webbplats med WordPress. Här kan du läsa mer om hur du kan bli medlem.

InspelningGoPro

På gång på guld

Är du en av alla som äger en actionkamera som du nu inte riktigt vet hur du ska använda? Snart vet du! Nästa vecka kommer Moderskeppets mest efterlängtade kurs, den som lär dig filma med din GoPro.

– Den är liten, stryktålig och brutalt rolig.

Så beskriver video-Filip sin favoritkamera: GoPro. Han är inte ensam om att älska modellen;

Tre av fyra videokameror som såldes förra året var actionkameror. De spås stå för 90 procent när årets försäljning summeras.

Och det är egentligen inte så konstig. Med en liten actionkamera som GoPro har du fantastiska möjligheter till kreativ och spännande filmning, just eftersom den år så otroligt tålig och enkel att bära med sig.

I kursen som publiceras på Guld nästa vecka kommer du som är medlem att få de verktyg du behöver för att skapa fräcka och fyndiga klipp från din vardag.

Här kan du läsa mer om vad kursen kommer att bjuda på.

Nedräkningen har börjat!

Ett riktigt guldkorn som publiceras under april är Skapa bildspel i ProShow Gold med den otroligt inspirerande pedagogen och berättarkonstnären Mikael Björk.

Han kommer inte bara att lära dig att bli skicklig på berättartempo och bildövergångar, han visar också hur du kan använda ljudeffekter och musik för att stärka din berättelse, och hur du kan använda bildelement för att skapa harmoni och flöde.

Värm upp redan nu med Mikaels föreläsning från Fotomässan.

Vill du veta mer om vilka kurser som är på gång? Guld-bloggen är den perfekta platsen för nyfikna.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 20042 andra och gå med i vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet