Fredag med Fredrik

Fredag med Fredrik #6 2015

Fredag är den bästa dagen. Här kommer lite att titta på.

Gamla bilder på plats

Foto: Hebe Robinson

Foto: Hebe Robinson

Hebe Robinson är ambitiös. Hon har tagit med gamla bilder till platsen där de är tagna. I detta fallet i Lofoten med omnejd, vad jag kan förstå. Sen berättar hon även en historia till flera av bilderna. Intressant tycker jag! Har du några gamla bilder som kan få återbesöka platsen där de togs? Kolla in Hebes bilder.

Triss i flygande bilar

För något år sedan tipsade jag om en serie med flygande bilar. Gillar du sådana kommer du nu få en riktig fredagspresent. Gillar du inte flygande bilar så är det dags att börja göra det.

Renaud Marion- Air Drive 2013

Foto: Renaud Marion

Foto: Renaud Marion

Renaud Marion placerar sina bilar i en fin arkitektonisk miljö. Det gör lite extra till stämningen tycker jag. Bilderna finns här.

Sylvain Viau – Flying Cars

Foto: Sylvain Viau

Foto: Sylvain Viau

Sylvain Viau, ännu en fransman. Och så klart besatt av Citroën. Men det är blandade modeller och även moderna bilar som är motiv. Bilarna finns på behance.

Jacob Munkhammar

Foto: Jacob Munkhammar

Foto: Jacob Munkhammar

Till sist lite svenskt. Jacob har jag tipsat om förr. Men klart han ska vara med när jag hittade så mycket andra flygande bilar. Dessutom bara Citroën, så det finns en koppling till. Jacob kör oldschool deviantart.

Färgrymd

Vad är egentligen en färgrymd?

Tycker du att färgrymd är ett knepigt begrepp? Här får du det förklarat.

Detta är en färgrymd

Digitala enheter (tex skärmar, skrivare, scanners) kan inte återge alla färger som det mänskliga ögat kan uppfatta. En enhets interna färgrymd berättar vilka färger just den enheten kan återge. Olika enheter har olika interna färgrymder.

Det här innebär att exempelvis ”100% grön” kan betyda olika saker på olika enheter. Den maximalt gröna som din skärm kan återge är inte densamma som den maximalt gröna din skrivare kan återge. Ett annat sätt att säga samma sak är att enheterna har olika grundfärg för grön.

För att inte bildens utseende ska ändras mellan olika enheter behövs därför en arbetsfärgrymd. Som enheterna kan använda för att kommunicera med varandra.

Så fungerar arbetsfärgrymder

De två vanligaste arbetsfärgrymderna är sRGB och Adobe RGB. Alla enheter kommer att förstå vad exempelvis ”100% grön i sRGB” betyder.

Själva konverteringen till en av dessa arbetsfärgrymder kan ske vid olika tidpunkter. Plåtar du JPEG väljer du det direkt i kamerans meny. Plåtar du RAW väljer du istället färgrymd vid exporteringen.

I normalläget kommer informationen om färgrymden att bakas in och följa med bildfilen. Så att nästa enhet eller program kan läsa den informationen och reproducera samma färger. På så sätt kan alla enheter översätta det digitala färgvärdet till samma faktiska, riktiga färg.

Så det här med färgrymder är rätt snitsigt ändå!

Lightroom CC

Lightroom CC är släppt

Lightroom uppdateras och blir Lightroom CC. Med nya verktyg som låter dig sy ihop panorama- och HDRbilder.

Adobe släpper idag ett nytt Lightroom i två versioner. Lightroom 6 och Lightroom CC. Båda versionerna ger nya verktyg och funktioner så som:

HDR

I nya Lightroom CC kan du sätta samman HDR-bilder.

Fråga: Är Lightroom CC och Lightroom 6 samma program?

Ja, men troligtvis bara i dagsläget. Adobe tar nu sista steget att på riktigt få in Lightroom i Creative Cloud. Det blir mer tydligt och enhetligt för abonnenter, när Lightroom går i linje med övriga program. Samtidigt blir det också lite förvirrat.

  • Lightroom CC – Den version som de som abonnerar har.
  • Lightroom 6 – Den version som går att köpa till en engångskostnad.
CC vs CS6

Fråga: Hur får jag Lightroom CC eller Lightroom 6?

För dig som abonnerar sedan tidigare

Du som abonnerar på Lightroom, antingen via Fotografiplanen tillsammans med Photoshop eller genom hela Creative Cloud, får automatiskt Lightroom CC utan extra kostnad.

Så här uppdaterar du som abonnerar ditt Lightroom. (Eventuellt kan du behöva logga in och ut igen i CC-appen)

För dig som köpt tidigare

Du som tidigare har köpt Lightroom 5 har nu tre val:

Fråga: Är det klokast att köpa eller abonnera?

Vi anser att abonnemang vinner. Hur Adobes planer för framtiden ser ut är osäkert. Får jag spekulera fritt tror jag de som abonnerar kommer få tillgång till uppdateringar och nya verktyg. Precis som med Photoshop CC och resten av programmen i Creative Cloud.

De som däremot köper Lightroom 6 till en engångskostnad blir säkert utan dessa uppdateringar framöver. Och ingen på Moderskeppet tror det blir en version 7.

Det är också tydligt att Adobe satsar på Lightroom som ett helt ekosystem. Lightroom är inte bara ett program som du har i datorn utan också i din mobil, surfplatta och på webben.

Engångsköp av Lightroom 6 är en återvändsgränd. Adobe kommer satsa allt på Lightroom CC.

Fråga: Hur lär jag mig de nya verktygen?

Kul att du frågar. Listan på nyheter i nya Lightroom är inte fantastiskt lång eller särskilt revolutionerande, men det finns några godbitar att plocka ur skålen.

Tillsammans med mina härliga kollegor, Anders Jensen och Patrik Larsson, pekar jag ut nyheterna, visar hur de används rent praktiskt och sätter dem såklart på prov. Allt i en gratis videokurs.

Omslagsbild1

Enklaste vägen till ett intervjuklipp

Med hjälp av din smartphone kan du skapa riktigt bra intervjuklipp utan krångel. Dessutom får du tillfälle att öva och testa dig fram.

Att filma och skapa videoklipp kan ibland vara ett lite för stort projekt för att det ska ske spontant. Det krävs ofta tankeverksamhet, planering, utrustning och samarbete mellan flera personer. Men om det ska vara ett stort projekt varje gång du ska skapa ett filmklipp, hur ska du då smidigt kunna utvecklas som filmskapare?

Blogg-mobilFaktum är att du har en väldigt kompetent liten videokamera i din ficka just nu. Din telefon.

Under någorlunda starka ljusförhållanden ger den dig fin bildkvalitet i HD-upplösning. Det är nästan bisarrt när man tänker på det, men så är det. Och den är alltid med. Perfekt för spontan filminspelning.

Följ en enkel mall

Men allt det andra då? Det hjälper ju inte mobilen dig med. Nej, men som exempel kan allt som behövs för ett spännande klipp vara en människa som har något kort att berätta eller visa. Med min enkla mall kommer du veta hur du ska göra för att skapa ett enkelt litet klipp nästa gång du träffar en intressant person.

1. Etablera miljön

Blogg_miljoFilma en vid vinkel över stället där du träffar personen. Ett kontor, ett torg, en skog?

Berätta om miljön med ett till tre videoklipp.

2. Ställ intervjupersonen i bra ljus

Blogg_intervjuLeta upp en plats utan för mycket oljud och där ljuset faller jämnt över personens ansikte. Gärna i fönsterljus eller inne i skuggan, om det är strålande sol ute.

Spela därefter in intervjun.

3. Filma många inklippsvideor

Blogg_klippInklippsvideor är klipp som läggs över intervjupersonens röst för att göra ditt klipp mer intressant. Nu finns utrymme till kreativitet med vinklarna. Filma massor av klipp på saker runtomkring.

Har personen roliga smycken, filma närbild på dem. Pratade personen om att plantera blommor, be personen gräva i rabatten och filma det.

Filma många olika varianter ur många vinklar och när du tänker att du inte behöver filma mer, filma minst fem klipp till.

Genom att bocka av de här tre enkla stegen så kommer du ha försäkrat dig om att du har material till ett bra och spännande videoklipp med dig hem för redigering i datorn.

Ljudet då?

Mikrofonen i en smartphone är inte byggd för att spela in ljud på avstånd men det finns ett smart sätt att minska avståndet mellan mikrofonen och intervjupersonen: Använd dina handsfreelurar.

Be personen hålla den lilla mikrofonen i brösthöjd, backa så långt sladden tillåter och filma med mikrofonen utanför bild. Du får mycket bättre ljudkvalitet direkt!

Ett exempel

Här är ett exempel från vårt kontor. Filmat med min iPhone 6 och redigerat på under en timme. Snabbt, enkelt och superkul!

Lycka till.

studiokamera

På gång på Guld

Det är en kreativ vår i sikte. Massvis av spännande kurser är under inspelning och planeras släppas inom kort. Här är några av dem.

Fotografera panorama med skickliga landskapsfotografen Patrik Larsson. I kursen kommer du att lära dig fotografera panorama som skapas från flera bilder. Från hur du komponerar dina bilder på bästa sätt, till hur du väljer rätt utrustning.

panorama_gtbg_flerabilder1

Jag ser fram emot Patriks kurs på precis samma sätt som mina barn ser fram emot lördagens godispåse.

Var din egen modell

Iscensatta självporträtt med fantastiska Beata Rydén och Victoria Söderström. Kursen de arbetar med handlar om hur du skapar kreativa bilder med dig själv som modell.

beata_victoria1

–Att fotografera berättande foton med sig själv som modell är ett spännande och magiskt arbetssätt som ger frihet i tid och arbetsflöde, säger Beata och Victoria.

Jag lovar att kursen kommer ge dig inspiration och fungera som en riktig kreativitetsboost.

Andra kurser som är på gång

  • Inredningsfoto med Erika Lidén
  • Optimala bildinställningar för leverans med David Brohede och Anders Jensen
  • Mönster i Illustrator med Anna Holmberg
  • Text i InDesign med Mattias Karlsson Sjöberg
  • Filma med flera kameror med Josefina Sahlin
  • Destination Photography med Juliana Wiklund

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 19909 andra och gå med i vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet