Fredag med Fredrik

Fredag med Fredrik #11 2014

Fredag! Ingen tid att förspilla. Idag blir det hundar, bilar och klara färger.

Hundar i bilar

Foto: Martin Usborne

Foto: Martin Usborne

Man ska inte lämna varken barn eller hundar ensamma i bilen. Jag antar att Martin Usborne varit i närheten när han fotat hundarna, så han är förlåten. Dessutom säger Martin att han lämnades ensam i bilen som ung och försöker återskapa situationen. Väldigt fina bilder tycker jag och då är jag inte ens en hundmänniska. Hela serien hittar du här.

Mer bil

Foto: Fabian Oefner

Foto: Fabian Oefner

Nu blir det mer bil. Fast den här gången bara en. En ny Ferrari, en vindtunnel och massa färg. Fabian Oefner har gjort flera serier med fluorescerande färger. Den här gången kombinerade han det med en vindtunnel när han skulle hjälpa till att lansera en ny bilmodell åt Ferrari. Filmer och bilder finns på hans behance-sida.

Projektioner

Foto: Mads Perch

Foto: Mads Perch

Här är något du kan göra själv. Om du har tillgång till en projektor. Som den gamle VJ jag är så gillar jag detta extra mycket. Om du är ännu äldre än mig går det också bra med en OH-projektor. Mads Perchs bilder hittar du här.

* uppdaterat 24/10 09:55 med mer info om Martin Usborne.

knuff

Pimpa IKEAs tidskriftssamlare

På IKEA finns tidskriftsamlaren KNUFF, 79 spänn för två stycken. Robust och bra för att förvara dina recept, barnens teckningar, fototidningarna eller allt-som-inte-har-någon-annan-plats-och-därför-hamnar-här-grejerna.

knuff-tidskriftssamlare-set-om-__0106930_PE256309_S4Och inte nog med det. De lämpar sig väldigt bra om du vill göra ett litet fotopyssel. Med inte allt för mycket möda kan du nämligen göra bokhyllan lite personligare och sätta din egen bild på ryggarna.

På mina tidskriftssamlare som du ser ovan har jag använt en trist stockbild som jag inte har plåtat själv. Det skäms jag lite för. Det hade såklart varit mycket roligare med något eget alster.

Gör bilden tillräckligt stor

När du valt din bild är det bara att skicka in till Crimson. Se till att ha lite marginal på motivet så det inte gör något om du måste skära bort någon centimeter. Och glöm inte att beskära bilden till rätt proportioner i Lightroom eller Photoshop.

En lite bökig grej är att fyra KNUFF ungefär har måtten 31 x 38,5 cm. Vill du att bilden verkligen ska täcka hela ryggarna räcker det alltså inte att beställa en utskrift med standardmåttet 30×40 cm. (Jag valde istället 35x50cm, men orkar du dela upp bilden i två halvor kan du beställa två 30x40cm och komma undan lite billigare). Kontrollmät dock dina tidsskriftssamlare innan du beställer. IKEA anger att måtten kan variera en aning.

Sen är det bara att klippa till fyra remsor och limma fast. Jag valde också att skära ut hålen i ryggarna med en skalpell. Lite pilligt, men snyggt när det är klart!

Forinstallning

Fem förinställningar till Lightroom och Camera Raw

Förra veckan skickade vi återigen vårt nyhetsbrev. Temat var Förinställningar (Presets) och du kan läsa hela brevet här om du nu missade det.

Bland annat delade jag med mig av fem favorit-föreställningar. Du kan ladda ner dem gratis och testa på dina egna bilder. Kom ihåg att en förinställning kanske inte alltid tar dig hela vägen i mål. Du kan behöva finjustera inställningar för varje enskild bild för att effekten ska passa perfekt.

Du ser exempel på effekterna och laddar ner direkt här på Moderskeppet.

Obs! Förinställningarna är skapade i Lightroom 5 respektive Photoshop CC, men fungerar även bra i version 4 respektive CS6.

Få nyhetsbrevet direkt i din inbox

Se till att du inte missar nästa brev. Det landar i din inbox (ungefär) 12 gånger om året och är späckat med ny kunskap och inspiration.
Ps. Du kan vara lugn, vi hatar spam lika mycket som du. Vi missbrukar inte din adress.

unnamed

Skapa en egen citatsamling

Kommer du ihåg de där gamla citatböckerna “Gamla tanter lägger inte ägg” och “Gud som haver barnen kär, har du någon ull”? De byggde på intervjuer som Mark Levengood gjort med barn kring olika teman. Otroligt charmiga presentböcker med citat som:

De hade ingen tandkräm förr, så då kunde tand-trollen leva loppan.

Böckerna låg på försäjningslistorna hur länge som helst och sålde i stil med Camilla Läckberg.

Du som har själv har barn omkring dig vet vilka underbara citatmaskiner de är. Att sitta och tjuvlyssna på två femåringar som diskuterar livet och kärleken är som att bege sig ut på en existentiell resa långt bortom de egna vuxet snäva tankeramarna.

Framtidssäkra anteckningarna

Jag brukar försöka skriva ner mina barns små funderingar och egenpåhittade ord. Oftast blir det väldigt spontant, med de verktyg som jag har tillgång till för stunden. Men spridda i telefoner, små anteckningsblock och röstmemon känns raderna inte så framtidssäkra. Istället har jag nu börjat samla dem i en fotobok.

Ebba_marsvin

När vårt marsvin Ebba dog begravde vi henne i ett hörn av trädgården. Det väckte många funderingar.

En bok som ska bli min alldeles egen variant av “Gamla tanter kastar inte ägg”.

Inspirerad av Mark har jag som komplettering till vardagscitat intervjuat mina barn om olika ämnen. Som vad kärlek är. Så här säger min son Adrian:

Förut var jag jättekär i Hedda. Men inte nu för hon har flyttat. Jag tror att vi har tappat kärleken.

Jag tror att boken kommer bli en given succé i släkten. Och en uppskattat klenod för mina barn när de själva är vuxna.

Ett litet tips till dig som söker ett alternativ till fotokalender att ge bort till nära och kära :)

PS. Charmiga citatböcker behöver så klart inte innehålla ord av barn. Det är också kul att samla kloka ord och bevingade grodor från kompisar och kollegor. 

textning2

Du kan bli en textningshjälte

I dag är det Hörselskadades dag. Därför vill jag passa på att berätta om ett viktigt projekt som vi inledde i våras. Ett projekt där du kan delta och hjälpa till.

Enligt Hörselskadades riksförbund är ungefär 700 000 svenskar i behov av textade sändningar för att kunna ta till sig av det som sägs.

700 000… det är en hög siffra. För oss som har missionen att sprida kunskap har det varit ett bekymmer i tio år. Nu när nästan allt vi skapar är i videoform stänger vi ute alldeles för många från våra kurser om de inte är textade.

Länge var det alldeles för dyrt och tidskrävande att skapa undertexter. Men under de senaste åren har mycket hänt.

Nu finns teknik som gör det enklare än någonsin att texta. Alla kan hjälpa till, det krävs inga avancerade verktyg.

Prisat projekt

Under våren 2014 inledde vi på Moderskeppet ett stort textningsprojekt på Guld. Projektet har prisats av Unga Hörselskadades förbund som utsett Mattias till årets VipHip.

Med hjälp av frivilliga hjältar har flera av våra kurser blivit textade. Du hittar alla textade kurser samlade här.

I framtiden hoppas jag att de textade kurserna inte ska behöva en egen samlingssida. De ska finnas överallt.

För att nå dit behöver vi din hjälp.

Anmäl dig som textare

Är du en person som vill hjälpa dina medmänniskor med sämre hörsel, eller känner du någon som du tror vill vara med och hjälpa till?

Så här anmäler du dig som textare.

Det är inte så krångligt. Jag lär dig hur du textar, och hjälper dig att komma igång.

Verktyget vi använder heter Amara. Med det kan du inte bara hjälpa oss att texta videokurser. Du kan också texta dina egna YouTube-klipp.

Tillsammans kan vi göra videowebben mer tillgänglig för alla.