{17EFCE94-815B-46FE-8222-FFB37D569329}Img100

Lästips för sommaren 2014

Om du försöker tränga dig före i kön till kopiatorn får du troligtvis nobben. Men om du säger det nästan meningslösa: ”Ursäkta, kan jag få gå före för jag måste verkligen kopiera.” ökar chansen markant. Varför då? Ja, svaret får du i ”Yes-boken” som vi kallar den på Moderskeppet.

Det är en av de böcker vi läst tillsammans den här våren. Vi försöker läsa en bok ihop per kvartal. Det ger oss gemensamt språk om både jobb och vardag. Och att regelbundet läsa är motion för huvudet, vilket jag som arbetsgivare tycker är värdefullt att alla på arbetsplatsen gör.

Hösten börjar sedan med The 22 Immutable Laws of Marketing från 1993. Här är fler tips från vårt arkiv.

Brev

Vårt nyhetsbrev med sommarprojekt

I början av juni gick ett av våra nyhetsbrev iväg. Fullspäckat med roliga sommarprojekt. Fick du det inte så kan du faktiskt komma åt det ur arkivet.

Det är ju superbra om du känner för att ägna dagen eller morgondagen åt något annorlunda. Roligt som nyttigt.

Och du, varför inte passa på att sajna upp dig på vårt brev så att du garanterat får nästa som kommer i augusti. Jag filurar just nu på vad det ska handla om…

Video med Göran Segeholm på vår fest

Oj, tid går fort. En gång i tiden sa vi att vi borde ha en Photoshopfest varje år. Så det blev en 2007. Och en till 2011. Därför borde det vara dags 2015.

Här är i alla fall en inspelning från 2011 med Göran Segeholm.

Vad händer om jag slutar betala för Lightroom?

Adobe har uppdaterat Lightroom till 5.5 och med det smugit in en efterfrågad nyhet – Funktioner utan abonnemang.

Jag får ta det från början: Du kan idag få Lightroom på tre sätt:

  1. Genom att köpa senaste versionen för 1200 kr.
  2. I abonnemanget Fotografipaketet tillsammans med Photoshop CC för 105 kr / månad.
  3. I abonnemanget för hela Creative Cloud där 22 program ingår för 565 kr / månad.

I alternativ 1 får du den senaste versionen och sedan är det stopp. I abonnemanget får du även version 6 när den kommer (och 7 och 8 etc).

Grejen med Lightroom är ju att du lägger enormt med tid på att organisera och bildbehandla bilder som sedan sparas i en databas. Du är i princip bunden till programmet för resten av livet. Vilket är okej om du köpt, men kan sticka i ögonen om du abonnerar.

Creative Cloud har varit kritiserat från fotografcommunityn. Vid lanseringen fanns fyra stora invändningar:

  1. Priset var jämförelsevis högt för endast Photoshop – 220 kr / månad. Det är justerat eftersom det nu kostar 105 kr och inkluderar Lightroom.
  2. CC lanserades med få nyheter för fotografer. Det har tillkommit nya tjänster som Lightroom Mobile under året.
  3. Det gick inte att köpa, bara abonnera. Kommer Adobe aldrig att ändra.
  4. Om man avbryter blir bilderna låsta i Lightroom. Detta löser man nu.

Så här ser lösningen ut: Om du slutar abonnera fortsätter de praktiska modulerna i Lightroom att fungera ändå. Bibliotek, Bok, Utskrift, Web och Slideshow ska fungera. Framkalla stängs av.

Så här säger Tom Hogarty på Adobe (blogginlägg) och så här säger Kelby (videoklipp). Det finns viss skillnad i deras utsagor. Kelby antyder att allt kommer att fungera perfekt och att arbetet kan fortsätta. När jag läser Tom tolkar jag det som att arkivet som redan skapats finns kvar, men jag är inte säker på att man kan fortsätta att importera bilder, sortera och skapa nya böcker.

Exakt vad som kommer att fungera och inte kommer säkert att klargöras framöver. Säkert under massa arga diskussioner. Vi pratar ju foto, känslor och anonyma kommentarsfält.

Detta låter för mig som en utmärkt kompromiss: Vill du inte fortsätta betala kan du inte fortsätta skapa. Men det du redan skapat är inte bortkastat.

Som fotnot vill jag notera att vi ofta hör: ”Aha, om jag köper istället kan jag ha Lightroom/Photoshop för resten av livet.” Jag tidigare lyft fram hur det synsättet präglas av hur datorutvecklingen varit, inte hur den kommer att bli. Förr kunde man uppdatera Photoshop var sjätte år. Det räckte. Köpte man en ny dator fungerade allt finemang med de gamla installationsskivorna. Så ser inte framtiden ut. Den sjukt snabba teknikutvecklingen framöver kommer att göra abonnemang prisvärda och stora investeringar till missköp. Tro mig eller tro mig inte, men jag har varnat i alla fall

market

Creative Cloud Market

För dig som har hela Creative Cloud (alltså inte bara fotografpaketet) så kommer en liten nyhet: Market.

Bilder, illustrationer, ikoner och mönster för att använda i dina projekt. Kostnadsfritt. Sådant som man annars köper från bildbanker.

Jag vågar inte svara på ännu om det är ett bra utbud och så. Från ett rent pedagogiskt perspektiv gillar jag dock tanken. Det innebär att nya InDesign, Illustrator och Photoshopanvändare på ett smart sätt kan börja lära sig använda utomstående objekt i sin design. Det är ju en läroprocess i början och när en bild på en post-it kan kosta 150 spänn på iStock är kanske detta ett bra alternativ.