Att göra-lista

3 smarta program för dina att göra-listor

Håll koll på dina projekt och uppgifter med Remember the Milk, Things eller Trello.

Post-its i all ära, men för det mesta krävs lite mer ordning och reda när du ska få koll. Vad har du för projekt, vad ska du göra härnäst och när ska du göra det?

Här kommer mina tre tips på smarta program som hjälper dig få koll på allt från telefonsamtalen du ska ringa, tidningsartikeln som ska skrivas eller mjölken som ska handlas på vägen hem från jobbet.

Remember the Milk

Remember the Milk

Under min högskoletid använde jag populära Remember the Milk för att hålla koll på min vardag. Ett enkelt program och en riktigt bra start för dig som ska skaffa ditt första program för projekt- och att göra-listor.

Det är tydligt inspirerad av just inköpslistor (ja, du hör ju på namnet). Du kan skapa flera listor för olika projekt eller områden, skapa och bocka av uppgifter, ställa in när uppgifter ska vara klara och när du ska bli påmind, samt dela listor med andra.

Remember the Milk är gratis och finns som webb- dator- och webb-app, där allt alltid är i synk.

Trello

Trello

På Moderskeppet använder vi dagligen Trello när vi ska samarbeta med marknadsföringen av alla våra kurser. Samarbete är Trellos nyckelord.

Appen är uppbyggd som en anslagstavla med projektboxar. För att se allt som ingår i ett visst projekt måste du klicka på boxen och veckla ut den.

Du kan enkelt dela projekt med andra och kommunicera via kommentarer. En svaghet är påminnelser som inte fungerar så smidigt eller smart.

Trello är gratis och finns som webb- och smartphone-app.

Things (Mac)

Things

Det första jag gör varje morgon på kontoret är att öppna Things . I Things finns alla mina Moderskepps-projekt, stora som små, och alla uppgifter som ingår. Således ett ganska viktigt program för min del.

Things är perfekt för dig som verkligen vill satsa på ditt system och som behöver jobba i det varje dag, hela tiden. Det är smart, smidigt och väldigt översiktligt. Du kan snabbt se vad som är aktuellt och hur din framtid ser ut.

Nackdelen är att det endast finns till Mac (samt alla IOS-enheter) och kostar ca 500 kr. Du kan dock testa en gratisversion i 14 dagar.


Ordning och reda

Att ha idéer är härligt. Samtidigt blir det snabbt rörigt. Det är svårt att nå mål. Det dåliga samvetet växer. Stressen kommer. Känner du igen dig?

I vår medlemskurs Ordning och reda för kreativa hjälper jag dig att få bättre koll och därmed få fler saker gjorda.

454898

Glöm inte att plåta när det går åt skogen

Att fota det vackra och fantastiska brukar gå av sig självt. Men även missöden och motgångar kan vara värda att dokumentera.

Att resa är för många synonymt med att fotografera. Fantastiska byggnadsverk, imponerande vattenfall, porträtt av lokala människor – allt ska dokumenteras och adderas till minnesbanken.

Varje upplevelse är emellertid inte guld och gröna skogar. Ibland händer de där sakerna som kanske inte är så lustiga i stunden. Flygplanet ställs in, rödvin spills på vita klänningen, segwayen går sönder och regnet vräker ned. Då finns sällan samma reflex att slita fram kameran.

En del av din reseberättelse

Men även de ögonblicken förtjänas att dokumenteras! Tiden läker ju som bekant alla sår och en vacker dag kommer du se tillbaka på dessa minnen och skratta åt eländet. Och då kan en bild från just det tillfället vara en skatt.

Är du dessutom en person som brukar visa upp dina resebilder för andra, är anledningen ännu större. Missödena är ju en del av din reseberättelse och den blir bättre om den ackompanjeras av bilder. Däremot är det förstås inte noga att det är estetiska vackra bilder. Att du dokumenterar är huvudsaken.

Att plåta sin egen klantighet och andra missöden är roligare än man tror.

På senare år har jag blivit mycket bättre på det här. Jag sliter ofta fram kameran när oturen är framme. Senast för ett par veckor sedan på Island när jag öppnade en bildörr i full storm. Dörren knycklades ihop och slets delvis av, så vi tvingades hålla fast den med säkerhetsbältet för att ta oss till en verkstad.

Jag kan inte påstå att det var särskilt uppmuntrade just då, men allting slutade väl och idag är det kul att det finns bilder från den snöpliga händelsen.

Det här gäller förstås även saker som går snett i vardagen. Men på just resor är det extra tydligt eftersom motgången ofta är en del av den totala berättelsen.

Så glöm inte att även spara på minnen som inte var så fantastiska! Rätt vad det är kommer du att tacka dig själv.

anna-eget

Skapande – från hobby till jobb

Många sneglar lite avundsjukt på Anna Holmberg när hon berättar om sitt kreativa jobb som formgivare. För Anna har gjort det de bara drömmer om. När hon blev uppsagd tog hon tillfället att byta karriär och starta eget. Läs om Annas resa.

Annas resa började på Universitetet. Som forskare inom zoofysiologi spenderade hon dagarna med studera vävnader och organ på små fiskar. Hon skrev artiklar, odlade celler, blandade lösningar, tog prover, gjorde analyser och experiment.

Ett omväxlande jobb som innehöll högt som lågt. Men Anna trivdes inte riktigt i den akademiska hierarkin. Kände att hon hamnat fel.

– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra. Bara att jag ville göra något annat. Men samtidigt… Jag hade ju spenderat så många år på min utbildning. Det kändes som att jag måste fortsätta på samma bana, inte slänga bort de åren.

Uppsagd och tillknycklad

Men så en dag fick hon en knuff. En rejäl, och ganska hård sådan. Hon blev uppsagd.

– Jag visste inte ens om att det pågick fackliga förhandlingar om mig och några av mina kollegor. Det var mest av en slump som jag kom på det. Första känslan var att vi anställda inte betydde något, utan att det viktiga var att avsluta processen snabbt.

Det blev en omtumlande process.

– Jag var besviken på hur jag och vissa andra blev behandlade, det fanns inget positivt i den processen och det var en ganska tillknycklad Anna som kom ut på andra sidan, jag var väldigt ledsen och arg över hur vi hade blivit behandlade.

Anna fick stöttning av både familj, vänner och gamla kollegor. Via trygghetsstiftelsen fick hon en jobbcoach som ställde henne frågan ”vad vill du göra”?

photo– Jag svarade tapeter. Motfrågan blev – Varför gör du inte det då?

Anna hade inte något bra svar på det.

– Tanken började formas att tänk om jag kunde göra det, jobba med att skapa tapeter, tyger eller bara något annat. Tänk att bara börja om med något helt nytt! Det drev mig framåt och jag började känna att det var kul igen!

Nya möjligheter

Anna insåg att all den kunskap som hon samlat på sig under åren egentligen var bra förberedelser för att driva eget.

– Att vara forskare är nästan som att vara egenföretagare. Jag var van att planera och driva projekt. Analysera om något gick fel.

– Jag hade lärt mig att vara envis och inte ge upp, inte vara rädd för nya utmaningar. Så även om jag inte fortsatte med biologi så var inte de åren bortkastade utan det gjorde mig ganska redo för att driva mitt egna företag.

Hjälp av jobbcoach

Hon insåg att hon behövde hjälp för att våga ta steget fullt ut. Diskuterade mycket med sin jobbcoach från Trygghetsstiftelsen.

– Vi pratade om strategier, vad jag kunde sälja och liknade. Väldigt praktiskt. Där kunde jag ställa alla mina frågor.

Anna tog också kontakt med ett lokalt kreativt nätverk, moo:t,  där hon träffade andra egenföretagare.

– De kvinnor som satt där peppade mig, det fanns aldrig något “nej, det kommer inte att funka” utan mer “klart du ska testa” och “hur ska du göra för att lyckas med det”.

Affärsplan växte fram

Anna kastade sig rakt in i företagaräventyret. Hon hyrde in sig i moo:ts lokaler för att inte behöva sitta själv. Någon utstakad plan för hade hon inte från början.

– Jag hade faktiskt inte någon riktigt affärsplan – utan jag körde bara igång. Det kanske inte var enligt boken men jag behövde komma igång och testa vad jag kunde göra.

– Skulle jag kunna göra tryck som andra ville köpa? Så affärsplanen växte fram och formades allt medan jag skapade företaget. Det gjorde säkert att det tog längre tid för mig att komma igång men var nog nödvändigt i den situation jag var i.

Genom sin uppsägningstid fick Anna en mjuk start i sitt eget företag. Men första tiden kände hon sig vilsen.

– Jag hade svårt att veta vad jag skulle göra på dagarna. Det kändes inte riktigt på riktigt. Skulle jag göra det här?

– Jag var osäker på om jag var vid mina sinnes fulla bruk. Om jag gjort rätt val… Kanske skulle jag ha sökt jobb som forskare istället.

Sen vände det. En kompis frågade om inte Anna kunde ha en utställning på hennes jobb. Anna tvekade först. Skulle hon klara det?

anna_holmberg– Utmaningen var att jag var tvungen att skapa flera posters. Då hade jag bara gjort kort innan. Det var svettigt innan jag lyckades få till mitt första motiv. Men i denna panik kom min stil till. Motiv med blommor och djur. Det var väldigt nervöst.

På utställningen sålde Anna sin första print.

– Jag blev löjligt glad! Det blir jag fortfarande. Jag är oerhört stolt över att jag vågade ta steget och börja skapa.

Företag på tre ben

Nu har Anna byggt vidare på ursprungsidén att sälja grafiska tryck, och lagt till fler områden. Hennes företag byMalevik står nu på tre ben, hon har en affärsplan och en tydlig plan för hur hon ska vidareutveckla sina tre områden:

  •  Egna mönster och tryck
  •  Utveckling av webbplatser för mindre företag
  •  Undervisning i digitalt skapande med Illustrator, InDesign och Photoshop.

När Anna startade företaget hade hon precis som många andra barn att ta hand om, villa att amortera, räkningar att betala…

Hur tänkte du kring ekonomin?

– Ska jag vara helt ärlig så insåg jag nog inte hur tufft det skulle bli. Jag och min sambo hade kommit överens om att jag skulle få satsa på detta, men helt plötsligt försvann en heltidslön och det kändes. Vi fick helt enkelt anpassa oss. Första tiden plockade jag inte ut någon lön alls och det var kännbart.

Anna försöker att inte fastna i att oroa sig över ekonomin. Även om de svindlande tankarna fortfarande finns där.

– Jag mår bra när jag vet att jag har saker på gång. Är det helt dött i kalendern kan jag bli orolig och fundera på vad jag har gett mig in på. Men då blir jag också motiverad att hitta nya affärer, nya samarbeten.

Grafiskamotiv_header_1280_crop-1024x426

Annas tre tips till dig som vill starta eget

Våga be om råd/hjälp. Det behöver inte vara från en jobbcoach, utan kan vara en person runt omkring dig som har den rätta erfarenheten. Någon som inte är en ja-sägare, som kan ge dig konstruktiva råd och motfrågor. Min erfarnehet är att de flesta vill hjälpa, men du måste fråga och berätta vad du vill.

Nätverka. Men se till att det leder till något för ditt företag, eller för dig själv, att det tar dig vidare. Samarbeten är bra men se till att det ger dig något också. Det är lätt att hoppa på något samarbete i början, man vill ha någon med sig, någon att hålla i handen, men det är viktigt att det ger dig något och inte stjäl din tid.

Var inte så rädd för att göra fel/välja fel. När jag skulle avgöra vad jag skulle satsa på så kändes det som om allt hängde på vad jag valde att göra men jag fick ett råd och det var att det viktiga är inte vilket steg du tar du kan alltid ta ett annat om det första inte funkade.

Blev det inte som du tänkt dig, försök se varför och testa ett annat sätt.

Evernote

Evernote – Min backup-hjärna

Skriv och samla anteckningar, fota av saker, spara webbsidor samt spela in ljud.

Varje dag får du nya idéer. Stora, som små. Bra och mindre bra. Idéerna är många och de behöver ett hem. Ett hem som inte är hjärnan, eftersom den gärna glömmer och snabbt blir full. Du behöver en backup-hjärna.

Min backup-hjärna är programmet Evernote. Ett program som finns som dator- telefon- och webb-app och som ständigt synkroniseras mellan enheter.

I Evernote kan du samla allt från lösa tankar till bra resurser. Det är ditt digitala anteckningsblock med kraftfulla verktyg för att samla, sortera och hitta.

När?

Jag använder Evernote flera gånger per dag. När jag kommer på ett bra ämne för nästa podd-avsnitt skriver jag ner det i Evernote. När jag bläddrar i en mattidning och hittar ett spännande recept, fotar jag av det via Evernote i iPhonen.

Samla och spara. I Evernote skriver du anteckningar, fota av saker, spara webbsidor samt spela in ljud.

Organisera. Du grupperar anteckningar som hör ihop i olika häften och taggar dina anteckningar för att enkelt kunna hitta det du söker.

Dela och samarbeta. Du kan dela med dig av både häften och enskilda anteckningar till andra. Perfekt i gemensamma projekt.

Evernote

Är Evernote för dig?

Evernote är som en schweizisk armékniv. Om du trivs med att ha allt samlat på en plats och vill ha ett program som kan göra mycket är Evernote perfekt. Det är också då programmet kommer till sin rätt.

Det är gratis så det kostar ingenting att prova (mer än din tid).

Evernote

Släpp på bromsen

Jag ska ge dig ett smart Evernote-tips: Släpp på bromsen. Tanken är att du ska ösa in så mycket du bara kan i programmet. Var inte rädd för att ha för många anteckningar att hålla reda på.

Hellre för många och väldigt snäva anteckningar, än få och fullspäckade.

I början försökte jag ha så få anteckningar som möjligt. Jag ville ha en enkel överblick.

Jag hade ett häfte för ”Jobbet” och ett för ”Fritiden”. I dessa skapade jag en anteckning för varje enskilt projekt. Jag märkte snart att anteckningarna växte i omfång. Till slut fick jag scrolla till förbannelse för att hitta informationen jag sökte.

EvernoteExempel

Jag skapade en anteckning med rubriken ”Min hemsida”.

I den samsades snart allt från förslag på blogginlägg, bra formulerade meningar som jag ville komma ihåg, samt idéer på vad jag ville uppdatera och fixa. Det blev en lång och snårig anteckning. Svår att använda.

Istället skapade jag ett häfte med samma rubrik – ”Min hemsida” – och delade upp alla enskilda punkter i egna anteckningar.

Det blev många anteckningar att botanisera bland, men tydligare uppdelat. Med hjälp av sök-funktionen i Evernote kan jag ändå hitta det jag behöver via taggar och sökord i anteckningen.

Hoppas du får lika mycket användning för Evernote som jag har. Det är en backup-hjärna att räkna med.


Ordning och reda

Att ha idéer är härligt. Samtidigt blir det snabbt rörigt. Det är svårt att nå mål. Det dåliga samvetet växer. Stressen kommer. Känner du igen dig?

I vår medlemskurs Ordning och reda för kreativa hjälper jag dig att få bättre koll och därmed få fler saker gjorda.

Guldmedlemskap för studenter

Sånt som sådana som du kan

Med jämna mellanrum står jag i högskoleklasser och berättar löst om verkligheten. Egentligen handlar det om varför studenterna frivilligt, på sin egen tid, ska använda det Guldmedlemskap som skolan köpt in till dem.

Det här är vad jag säger till dem:

En sådan som du

När du landar på din arbetsplats – vad tror dina kollegor och chefer att du kan?

Din utbildning skapar förväntningar baserade på en stereotyp bild av din personlighet och dina intressen.

Så här:

  • ”Vad bra med dig som läst media. Du kan väl ta en bra gruppbild på våra gäster från Kina? Elin har systemkameran nu. Du kan bara hämta den.”
  • ”Vad bra med dig som läst kommunikationsvetenskap. Till nästa presentation borde vi ha ett litet häfte som kunden kan ta med. Elin har tryckeriets nummer. InDesign finns på din dator.”
  • ”Vad bra med dig som läst marknadsföring. Kan du sätta ihop nästa budget i ett Excelark. Elin har vår mall.”

Här är grejen: Andra förväntar sig inte att högskolan ska lära dig det där. Det är en felaktig analys för många gör. Dina nya kollegor och chefer vet hur ”icke-praktisk” en utbildning är. Det är inte din professors uppgift att visa systemkameran. Det vet alla.

Andra drar slutsatser om vad ditt eget driv och din egen nyfikenhet borde lärt dig. De gör ett tankesprång. Du som läser media borde väl vara så pass nyfiken på foto att du lärt dig ta en bra gruppbild.

Om inte du, vem då?

Att vara följsam är att göra samma tankesprång som andra. Att fundera över vilka praktiska kunskaper och färdigheter sådana som du har. Och sedan införskaffa dem, även om de inte står på schemat.

Att lära sig nya färdigheter är roligt. Det gör du på fritiden för fritidens skull hela tiden. Men, någonstans längs vägen börjar för många förknippa det framtida jobbet med den nuvarande skolan. ”Behöver jag det på jobbet så kommer det väl förr eller senare i skolan?” Svaret är: Nej.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 25054 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet