Hamster

Kör på och lär dig längs vägen

Lärandet och görandet går hand i hand. Det är när du jobbar med det du brinner för som du upptäcker dina kunskapshål och kan fylla dem.

Alla börjar på noll. Ingen föds och kan Photoshop eller vet hur en kamera funkar. Alla måste vi lära oss.

Men att sätta sig vid datorn och tänka ”Nu ska jag lära mig Photoshop. Basta!” brukar följas av total paralysering. Gisses, programmet är ju gigantiskt. Var sjutton ska du börja någonstans? Ska du lära dig lager, markeringsverktygen och alla blandningslägen, och i vilken ordning? Hur mycket måste du lära dig innan du kan ge dig på projektet som du så gärna vill förverkliga?

Min metod har ofta varit att köra på och lära mig de saker jag behöver under tiden jag stöter på dem.

Inget dödar skaparglädjen så mycket för mig som att jag först måste greppa och lära mig tjugohundraelva grejer. Varav mycket jag senare inser att jag aldrig någonsin kommer behöva.

Så en gång i tiden började jag skapa enkla montage i Photoshop och upptäckte att jag behövde kunna frilägga (på en hjälplig nivå). Jag började fota och blev snart varse att jag inte fick till det rätta suddet och därför behövde klura ut det här med bländaren. Jag gjorde min första hemsida och insåg att jag behövde vet hur man skrev en kodrad för att få grön bakgrund. Och så vidare.

Självklart finns gånger som det kan vara smart och spara dig onödigt arbete om du först får koll på läget. Som att förstå hur bildkatalogen i Lightroom fungerar innan du börjar importera och flytta runt tusentals bilder. Eller lära dig göra säkerhetskopiering tidigt, innan du hamnar i den tråkiga sitsen att din hårddisk kraschar.

Men annars. Låt skaparglädjen och lusten leda vägen till kunskapen du behöver. Det blir roligare att lära sig i samband med ett riktigt projekt som du brinner för.

pa-gang

På gång på Guld

Tidigare i veckan publicerade Mattias en lång lista på kurser som kommer komma upp på Guld fram till sommaren. En kurs i veckan. Visst är det fantastiskt? Varje tisdag kommer att kännas som julafton.

Jag förstår att du är nyfiken på vilka kurser som är på gång just nu, så att du kan göra tid för dem i din kalender

Redan på tisdag publiceras en kurs i Dropbox, ett smart program för dig som är kreativ och behöver komma åt dina filer från många olika datorer och enheter. Sanna Lund använder Dropbox nästan varje dag, och ger tips på hur du använder programmet smart och smidigt.

I höstas var Gordon Andersson här och spelade in en mycket uppskattad kurs i Tilt/Shift. Nu är han snart tillbaka med smarta tips för Ligthroom. En kurs som riktar sig till dig som använt programmet ett tag, och vill få inspiration till nya arbetssätt.

Är du nyfiken på hur det ser ut inne i Moderskeppets lokaler? Då ska du kolla in det här avsnittet från Kristofer “Kiggs” Carlssons kurs i videotricks.

Klippet bjuder inte bara på värdefulla tips om hur du med enkla medel kan åstadkomma snygga kameraåkningar,  du får också en en rundtur i kontoret, både ur kontorsstols- och skateboardperskeptiv.

Mer information om vad som är på gång på Guld hittar du alltid i den lite hemliga produktionsbloggen. Du behöver inte vara medlem för att kunna läsa där.

Glad Påsk!

rockermattias

WebbTV med Mattias inre rocker

Vi som känner Mattias väl vet vilken Backyard Babies-groupie han är. Han har ofta bett mig hjälpa honom med stylingen och äntligen har vi satt oss ner och väckt hans inre rocker till liv!

I det senaste webbTV-avsnittet använder jag först det unika Dregenize-filtret (som bara jag i hela världen har). Sedan visar jag hur du gör det manuellt, bland annat via en hypersnabb friläggning av hår.

Hoppa direkt till avsnittet

Psst! Visste du förresten att vår fotolärare Tobias Fischer har varit sångare och gitarrist i just Backyard Babies? Det var många år sedan. Vi är glada att Tobias numera har tid att göra spännande kurser för oss!

sida

Som en stork (med kamera)

Dom ser ut som storkar tycker jag. Med kamera.

evakvadratSå beskrev min fru Eva alla föräldrar som fotade sina barn under vårt besök på Astrid Lindgrens Värld. Vår son Vilgot sov i vagnen och vi satt och tittade på alla föräldrar.

Alla vuxna hade kamera. Många hade systemkamera och de flesta som stod som en och åttio höga torn och fotade de lekande små barnen från sin egen huvudhöjd.

Jag skulle vilja gå runt och lägga handen på allas axlar och säga: ”Slappna av, sätt dig ner på huk och ta bilden.”

Där föddes idén om en bok riktad till nya föräldrar med nya kameror. Som inte handlade om mer teknik än nödvändigt och som inspirerade föräldrar till att ta bilder på ett naturligt sätt.

evasbokDet är två år sedan. Det tar lång tid att skriva en bok. Nu finns den klar.

Kanske är tipsen för grundläggande för dig som ofta hänger på Moderskeppet. Men den innehåller allt det du vill säga till dina vänner när de fotar sina barn:

 • Om vikten av våga röra på fötterna och använda fönsterljuset.
 • Hur starkt sol-ljus inte är det du ska söka upp utan skuggan.
 • Hur kort skärpedjup blir till.
 • Varför du inte kan kommendera: ”le nu när jag fotar.” utan istället skapa lekar så att barn faktiskt ler av sig själva.
 • Och varför du inte ska stå som en stork och fota från din huvudhöjd.

Jag tycker förstås det är roligt om du köper boken. Jag är stolt över Eva som skrivit och fotat till den. Men mest av allt du tycker jag du ska köpa den och ge bort. Till alla mammor och pappor som inte sätter sig på huk för att sin bild. Eller till de föräldrar som säger: ”Kom ut och ställ dig här i solen så jag kan ta en bild. Och skärp dig nu, sluta kisa och le.” 

Boken finns nu i vår butik för 229 kr.

raket

Ett försök med en Guldkurs i veckan

När vi skapade Moderskeppet Guld var målet att ge mer tid till pedagogik, kursdesign, manus etc. Mindre tid till att göra DVD:er, sköta postorder och sådant.

Fokuset har varit lyckat. I dag är vi sex personer på Moderskeppet och alla är inblandade i kursproduktion.

Vi gör nu ett försök fram till sommaren. Det interna målet är att ge ut (minst) en kurs i veckan. På tisdagar. Utan att tumma på pedagogiska kvaliteten någonstans. Magplask och misslyckanden tillhör vardagen för den som verkligen siktar framåt. Men, vi tror faktiskt vi klarar av det.

Vad har du att se fram emot? Den exakta ordningen är lite oklar, men här är några vi siktar på innan sommaren:

 • Kreativ överallt med Dropbox
 • Trick för filmning
 • Lightroom Mobile
 • InDesign från början
 • Kreativa Lightroomtrick
 • Webb: WordPress för nybörjare
 • Webb: Lär dig om besökare med Google Analytics
 • Berättande bildspel
 • Beloved – Fotografera par
 • Fine-Art printing
 • Screenflow – Fånga video från skärmen
 • Fotografi med studioblixtar (del 2)
 • InDesign Layout
 • InDesign Text
 • Något med Anders Jensen…