ipad

Ta med bilderna till banken

Jag shoppade runt efter en ny bank. Då gjorde jag en grej jag verkligen vill rekommendera vidare: Jag tog med bilder på en iPad. Utskrivna hade förstås gått bra också.

Bilderna berättade vem jag är, vilka min familj är, hur vi försörjer oss och vilket behov vi har.

bank2
 1. Jag är Mattias och min familj är även Eva och Vilgot.
 2. Lokalt är jag mest känd för gratissajten Moderskeppet som vunnit flera utmärkelser.
 3. Mitt företag lever på att utbilda fotografer genom videokurser kunder kan se i alla internet-enheter.
 4. Min fru Eva är familjefotograf och författare till läroböcker.
 5. Vi är egenföretagare för livet verkar det som så…
 6. … därför vill vi bygga ett nytt hus med möjlighet att skriva, fota och undervisa där.

Konkret och enkelt. Bilderna stödjer berättelsen och visualiserar våra jobb och varför jag är hos banken.

Att lägga bilderna i ordning tvingade mig även att fundera genom berättelsen om mig själv. Vad är relevant, vad är inte? Vad är enkelt att förstå, vad är inte?

Jag använde Keynote på min iPad men jag vill vara tydlig med att jag försökte undvika punktlistor. Dock hade jag några extra slides i slutet med huvud-dragen i min och Evas ekonomi – inkomster, lån etc. Så det snabbt gick att plocka fram även den informationen när den efterfrågades.

Det var uppskattat och det gav en viss wow-effekt. Men framförallt var det enklare att förklara mitt behov av hus (och därmed lån) utifrån en verklighet bankpersonalen kunde förstå och empatisera med.

Fredag med Fredrik

Fredag med Fredrik #8 2014

Fredag! Idag blir det kort och koncist.

Handy Andy Pandy

Foto: Handy Andy Pandy

Foto: Handy Andy Pandy

Handy Andy Pandys Flickr ska du besöka om du behöver inspiration till kreativ retusch. Kvaliteten är blandat högt och lågt, men det finns mycket skaparglädje.

Jacob Munkhammar

Foto: Jacob Munkhammar

Foto: Jacob Munkhammar

Lite svenskt är aldrig fel. Även här är det kreativ retusch som gäller. Och enbart svävande Citroën-bilar. Ta en titt tycker jag.

Nick Frank

Foto: Nick Frank

Foto: Nick Frank

Det känns som jag tipsat om Nick Frank någon gång innan. Men jag kan inte hitta det i det massiva arkivet, så vem vet? I vilket fall är det minimalism och arkitektur som står på menyn. Bilderna hittar du på iso72.de

camilla-minibok

Sprid en liten bok av glädje

Det finns inga gratisluncher, säger den gamla klyschan. Och naturligtvis är det så. Men jag kan ändå inte låta bli att tipsa om den lilla fotoboken retro som du just nu (och fram till 30 augusti) kan beställa “gratis” från Photobox.

Jag är tvungen att använda fnuttar, för helt gratis är det ju så klart inte. Erbjudandet gäller bara dig som skapar ett nytt konto (registrerar en ny e-postadress). Du betalar 39 kronor för frakten och ger företaget tillgång till dina kontaktuppgifter. Men det är i alla fall ett litet fynd, vill jag hävda.

Företaget hoppas så klart att det här blir din ingång till fotoboksvärlden. Är du inte redan hooked så riskerar du snabbt att bli.

Och jag vet. Det är lite som det där med Thailandsresor. Alla som tjatar om hur otroligt och fantastiskt och överraskande bra allt är. Du suckar lite och blir nästan irriterad på alla superlativ. Sedan hamnar du där på en charterresa till Phuket, och när du solbränd kommer tillbaka är du den som sjunger Thailandssemesterns lovord högst av alla.

plommonmarmeladSedan jag började skapa fotoböcker så gör jag en så ofta jag kan. Jag väljer ofta ett litet format, typ som retro, eftersom det ger mig större möjlighet att dela med mig av böckerna. Jag vill inte dela böckerna via länkar. Jag vill dela med mig analogt. Det är stor skillnad.

Just retro-modellen som du nu kan prova på gratis har jag använt mig av flera gånger. Till exempel använde jag den till att skapa en liten kokbok med mina favoritrecept för frukten som växer i vår trädgård. Plommon, äpplen, päron.

Jag beställde några ex av boken, och hade den som gå-bort-present. Varje bok gavs bort ihop med en stor korg hemodlad frukt. Det blev en succé.

Retro är en perfekt presentbok eftersom den:

 • Innehåller 40 sidor, du kan varken göra den större eller mindre
 • Har ekologiskt papper
 • Ser lagom anspråkslös ut.
 • Har den enligt mig smidigaste programvaran av alla, du kan enkelt anpassa sidorna så som du vill ha dem.
 • Oftast inte kostar mer än max 100 kronor (lex rabattkod)

Och nej, jag är inte sponsrad av Photobox. Det här är min ärliga åsikt.

Jag rekommenderar inte boken till dig som vill ha fina kvalitetsutskrifter, och tjock hård pärm. Boken kommer i form av en anteckningsbok, och pappret känns en aning tunt. Det känns inte dumt att skriva i den när du fått hem den.

Screenshot-photobox

Precis innan jag skrev dessa rader provade jag att skapa en retrobok till och testade huruvida gratislänken fungerade. Det gjorde den. Du kan se boken här.

”Sommarminnen 2014″ tog ganska exakt två timmar att skapa. Då är några kaffepauser inräknade. Du måste ta pauser när du skapar fotoböcker. Boken innehåller snapshots från sommarens roadtrip. Det svåra var urvalet. Orden skriver jag senare.

Mitt tips tips till dig: tänk på en person som du tycker mycket om. Välj ut 40-80 av dina bilder som du gillar. Kanske från Instagram? Skapa en retrobok, vänta en vecka. Det är ungefär så lång tid det tar för boken att fraktas från Frankrike (?) till din brevlåda. Skriv några personliga rader för hand, och ge bort boken som en spontangåva. Jag lovar att det kommer kännas varmt och härligt i både din och din väns mage.

PS. Hinner du inte med att beställa före 29 augusti? Lugn, googla på ”gratis fotobok retro photobox” eller liknande, så kommer du nog hitta ett nytt supererbjudande…  det är ett ohyfs som jag egentligen inte vill stödja, men tyvärr något många fotobokstillverkare använder sig av. Googla därför alltid efter rabattkoder.

Acceleration of the Mind

Vad minns du från din skolgång?

På Moderskeppet klurar vi mycket på hur effektivt lärande ser ut. Varför minns vi vissa saker, men inte andra? Varför har vi ibland en tendens att minnas oviktiga ting, men glömma själva kärnan?

Eller omvandlat till kursdesign: Hur kan undervisning göras mer minnesvärd?

Jag är framförallt nyfiken på dig som läser det här. Finns det något från din egen skolgång (eller annan lärosituation) som du minns extra väl? Berätta gärna i kommentarerna! Och kanske har du en tanke om varför du minns just det? Var det något hos läraren, eller var det faktat i sig som gjorde det omöjligt att glömma? Eller är minnet bara ett mysterium för dig?

Yo eller Joe?

Jag själv minns exempelvis när min mellanstadielärare berättade att ”Yo” och ”Joe” uttalas lite olika på engelska. Anledningen är troligen att hon i samband med det berättade hur pinsamt det blev när hon som ung barnflicka i England tilltalade en herre av den finare sorten med det förolämpande ”YO!”. Och som 11-åring var ju pinsamma situationer något som verkligen skrämde mig, så lärarens historia fastnade. Ett exempel på effektiv storytelling.

madetostickVad minns du?

Psst! En bra startpunkt, om du är intresserad av varför vissa saker fastnar, är att läsa bröderna Heaths bok ”Made to Stick”.

Photoshoprecept

Photoshopshoprecept-sajten är uppfräschad

Det började som en blogg vid sidan av Moderskeppet under hösten 2010. Photoshoprecept.se. Sen blev det så småningom en bok! Vem hade kunnat tro.

Och sen föll den där bloggen lite i glömska, blev hackad mitt i allt, och sedan dess har den sett himla tradig ut, när fokus har varit på så mycket annat skoj. Så härom veckan fick jag nog. Så kunde vi inte ha det! Det behövdes en städning och uppfräschning.

På Photoshopreceptsidan finns en himla massa bra recept på bildeffekter. Och det bästa är att de allra flesta funkar oavsett om du sitter på CS4 eller CC.

Alla effekter går att anpassa efter vad du gillar. Vill du vräka på mer, det är enkelt. Vill du inte ha en så märkbar effekt, ta inte i lika mycket bara. Testa, lek och hitta det du gillar.

Lär dig en ny effekt redan idag. Jag tycker du absolut ska testa receptet för att få en gyllene känsla i bilden. Passar nu i höst.