Julkampanj_systemkamera

Ge bort fotokunskap i julklapp

Letar du som bäst efter den perfekta julklappen? Till vänner och släktingar som älskar foto och bildbehandling kan du ge ett presentkort på Moderskeppet Guld. Ett himla bra klipp!

Idag innehåller Guld 173 videokurser om foto, bildbehandling, design och kreativitet. Och det kommer nya kurser ett par gånger i månaden. Du kan kolla in vårt kursutbud som vi är otroligt stolta över.

Presentkorten ger tillgång till alla kurser dygnet runt i valt antal månader:

 • 3 månader – 297 kr
 • 6 månader 594 kr – Julkampanj med 1 extra månad på köpet
 • 12 månader  – 1188 kr – Julkampanj med 3 extra månader på köpet

Frågor och information

Du kan alltid kontakta oss om du behöver köpråd eller om du har andra funderingar kring ditt köp. Du kan också läsa mer om hur ett presentkort fungerar.

 • Beställ innan 19 december kl 15.00 (gäller inrikes) så levererar Posten innan julafton.
 • 90 dagars returrätt.
 • Gratis frakt på alla beställningar.

Ps. Det är helt okej att köpa en julklapp till dig själv också…

tjuv

Ett inbrott förbättrar humöret

Vi har skrattat något oerhört mycket den här veckan på Moderskeppet. Vi hade inbrott i helgen. Och mitt i all oro över det som försvunnit – kameror, datorer, telefoner och surfplattor – har mina kollegor hittat otroligt mycket att brista ut i garv över.

filip_pyttelitenSom att Filip höll på med ett montage som krävde att han fotades naken (ligger på minneskortet på den stulna 6Dn) eller att tjuvarna tog sig tid att spela flipperspel och fick genuint urusla resultat.

Tjurvarnas resultat. High Score är annars 267.965.440.

Tjurvarnas resultat. High Score är annars 267.965.440.

Roligast har vi haft över att tjuvarna inte orkade bära hela sitt byte. Så i källaren lämnade de en säck med en Macdator och en videokamera – Samlat värde 100.000kr. Men hela vägen orkade de istället bära en platta energidryck och ett kilo frukt-kolor av den där gräsliga sorten Sanna medvetet valt som mässgodis för att inte vi andra inte ska äta upp det.

De rensade även vår testbänk. Fylld med riktigt gamla datorer, telefoner och surfplattor. Jag vet inte vad andrahandsvärdet är på en dator tydligt märkt med ”Windows Vista 2006″? Men det är säkert snäppet över de två iPhone 3G som stals.

Så därav skratten. Varje dag upptäcker vi något nytt och otroligt trivialt som följt med.

Lite seriöst om förluster

Några har frågat oss om datasäkerheten kring Guld / Butiken. Betalkorten har vi inte sparat hos oss själva eller på våra servrar. De har bara kortföretaget DIBS. Det kan varken tjuv eller hacker ta.

Ditt personliga lösenord till Guld kan ingen på Moderskeppet se för de är krypterade. Men även enklare information (som ditt namn och adress) har vi behållit för oss själva. Sjukt svåra lösenord satte egentligen stopp för det direkt. Men nu är även alla enheter avstängda över distans. En teknik som finns på iPads och på Macar.

För oss själva har vår (numera) hårda disciplin med säkerhetskopior betalat sig. Så även om många hårddiskar stals har all data kunnat återföras. Inte ett videoklipp är borta.

Hur inbrottet gick till får vi återkomma till då det fortfarande utreds av polis och försäkringsbolag.

Tack för engagemanget

Tack till alla som gett oss stöd i det kaoset som varit. Polisen har hjälpt till och alla smarta runt omkring oss har bidragit med stöd. Och alla glada uppmuntrande tillrop på Facebook har värmt att läsa.

Nu är vi på väg till Fotomässan och sedan är det rakt tillbaka till Jönköping och göra fler videokurser. Videokameran orkade de ju inte bära med sig…

Saker stulna du kan hålla utkik efter (om de dyker upp samtidigt)

 • Canon 6D + grepp
 • Canon 7D
 • Canon 5Dii
 • Canon 100D
 • Sigma 12-24
 • 2st Canon 50 1.4
 • Canon 50 1.8
 • Canon 40
 • Canon 85 1.8
 • Canon Speedlight 600EX
 • GoPro
 • 2st HP Laptopar
 • Macbook Pro
 • iPad 1, 2, air
 • Galaxy 3 vit 7″
 • 3 orange:a rugged diskar
 • Sennheiser-myggor

Mindre viktiga saker att hålla utkik efter

 • Stor påse Fruktkola
 • 2 iPhone 3G
 • Canon 1000D med trasigt objektiv
 • Selfiepinne
 • Skruvmejslar Blå
 • Väckarklocka med blå siffror
 • Vit dator märkt ”Windows Vista 2006″
 • Platta redbull
 • 2st iPhoneladdare
 • Macbook Pro 2008 med stor klisteretikett som ser som en bokhylla
 • Fiskelina
 • Penntroll

 

Puh. Presentboksförrådet är orört...

Puh. Presentboksförrådet är orört…

 

Cottingleyfairies_intro

Älvorna i Cottingley

Var det riktiga älvor på bilderna eller spelade flickorna alla ett spratt? Det definitiva svaret dröjde nästan 70 år.

Melbourne, september 1920
Arthur Conan Doyle, sedan länge världsberömd författare för sina historier om Sherlock Holmes, sprättar ivrigt upp brevet. Ända sedan han anlände till Australien har han väntat på att höra från sin vän Gardner. De tre fotografier kuvertet innehåller är mer än vad han vågat hoppas på. Det råder ingen tvekan längre. Här är beviset för att älvor verkligen existerar!

Flickorna med kameran

När Doyle fick sitt brev var det fortsättningen på en historia som tog sin början tre år tidigare i Cottingley, en pittoresk liten by i hjärtat av England.

Elsie&FrancesSkådeplatsen var ett litet vattenfall i närheten av familjen Wrights hus. Dottern i familjen, den bedårande Elsie Wright, 16 år, tillbringade den varma sensommardagen vid vattenfallet tillsammans med sin lilla kusin Frances Griffiths, 10 år.

I famnen hade Elsie en alldeles ny Midg-kamera som hon hade bett att få låna av sin pappa. Hon hade aldrig använt kameran förut, men fått noggranna instruktioner om hur den fungerade.

Älvorna dyker upp för första gången

Senare på kvällen framkallade Elsies pappa, Arthur Wright, bilden som flickorna hade tagit. När motivet framträdde såg han märkliga ljusa detaljer i förgrunden. Efter en stund kunde han konstatera att det såg ut att vara några slags pappersfigurer. Men när han frågade flickorna förnekade de bestämt detta och förklarade att det var älvor som brukade dyka upp vid bäcken. Arthur bara skakade på huvudet åt barnens tokigheter.

Cottingleyfairies

Någon månad senare fick flickorna låna kameran igen. Nu var det Elsies tur att posera och återigen fanns det en märklig figur i bilden, den här gången något som tycktes vara en liten vätte. Arthur tröttnade på rackartygen och lånade inte ut sin kamera mer.

Intresset sprider sig

gnomeDär hade historien kunnat rinna ut i sanden. Men ett par år senare närvarade Elsies mamma vid ett möte för teosofi, en föregångare till det vi idag kallar New Age. Temat för kvällen var ”Älvor” och efteråt nämnde hon kort för de närvarande om de fotografier som Frances och Elsie hade tagit. Intresset var stort. Genast blev hon ombedd att sända bilderna till en av de ledande teosoferna, Edward Gardner.

När Gardner väl hade fått bilderna i sin hand var bollen i rullning. Negativen sändes till olika fotoexperter för bedömning, men ingen kunde entydigt intyga äktheten.

Doyle äntrar scenen

Conan_doyleDen store författaren Arthur Conan Doyle hade förlorat många av sina nära och kära i och omkring det första världskriget. Den svåra sorgen ledde till att han hamnade i en djup depression. Kanske var det detta faktum som gödde hans stora intresse för det övernaturliga. När han sommaren 1920 skrev en artikel om just älvor för Strand Magazine fick han för första gången höra talas om bilderna från Cottingley.

Efter ett möte med Gardner i London fick Doyle egna kopior av bilderna och därmed inleddes ett långt samarbete. Doyle och Gardner blev verklighetens Sherlock och Watson med målet att övertyga allmänheten om bildernas äkthet.

Hur kunde någon tro?

Medan Gardner fortsatte att göra efterforskningar tog Doyle bilderna till en vän som påstods vara clairvoyant. Men där fick han inget stöd. Vännen ”kände” nämligen att bilderna fotograferats av en ”kort man med bakåtkammat hår som troligen är från Danmark eller Los Angeles”.

När bilderna slutligen hamnade i pressen i november 1920 trädde många skeptiker fram. Med moderna ögon måste man fråga sig hur Doyle och andra kunde låta sig övertygas av bilderna. Viljan att tro tycks i alla avseenden ha trängt undan förnuftet.

Flickorna gör det igen

Gardner, å sin sida, lyckades i augusti få till ett möte med familjen Wright. Med sig hade han en kamera och tjugo fotografiska plåtar som han överräckte till flickorna. Han ville ha fler bilder på älvorna. De lovade att göra ett försök och det var dessa bilder Doyle hoppades att få skickade till Australien dit han hade åkt på en föreläsningsturné.

cottingley_trio2

Precis när hela historien om Cottingley-älvorna hade svalnat hos allmänheten kom alltså det nya bränslet i form av tre nytagna fotografier från flickorna. En av bilderna påstods visa något som aldrig tidigare hade skådats – älvornas bo! På bilden kan man konstatera att det inte är helt olikt ett vanligt fågelbo.

Doyle var övertygad

Doyles upphetsning visste inga gränser och 1922 gav han ut boken ”The coming of the farires” som redogjorde för hela händelseförloppet. För honom markerade de nya bevisen en milstolpe i människans historia och utveckling. För första gången hade vi fått en konkret inblick i en ny typ av existens! När Doyle dog 1930 hade han emellertid inte lyckats övertyga många utöver sig själv att hans teorier var riktiga.

Gardner kämpade tappert vidare, men älvorna i Cottingley blev så småningom bara ett blekt minne för de flesta. Huruvida bilderna var äkta eller ej kunde aldrig fastslås med bestämdhet.

Snaran dras åt

1978 blandade James Randi sig i leken. Randi, som gjort sig ett namn genom att avslöja påstådda paranormala fenomen, pekade på mycket intressant omständighet. Så när som på vingarna och de fashionabla kläderna påminde älvorna väldigt mycket om teckningar som fanns i barnboken Princess Mary’s Gift Book, utkommen 1914.

marysgiftbook

Slutligen, i början av 1980-talet, kom svaren. Både Elsie och Frances, två vid det här laget åldrande kvinnor, trädde fram och berättade för journalisten Joe Cooper hur allting egentligen hade gått till.

Så gick det till

magazine_fairiesTrötta på att de vuxna bara fnös avvisande när de berättade om sina kära älvor bestämde sig flickorna för att fabricera ett bevis. Elsie slog upp sin bok Princess Mary’s Gift Book och tecknade av några figurer på en bit styvt papper som hon sedan klippte ut. Därefter fäste hon hattnålar på baksidan och begav sig till vattenfallet där de berömda bilderna kom till. Flickorna kunde aldrig drömma om att någon skulle ta dem på allvar. Och när cirkusen väl drog igång vågade de inte längre avslöja att allting var en bluff.

En pikant detalj är att författaren till en av berättelserna i Princess Mary’s Gift Book var ingen mindre än Arthur Conan Doyle!

Gardner då? Ja, han fanns faktiskt kvar i livet när bekännelsen offentliggjordes 1983. 96 år gammal nåddes han av beskedet och kunde konstatera att hans teorier om älvorna i Cottingley hade varit felaktiga sedan dag ett.

Min subjektiva guide till Fotomässan 2014

Detta gick ut till alla medlemmar på vårt nyhetsbrev förra veckan.

Älvsjö/Stockholm. Fredag till Söndag. 21-23 November.

Årets största fototräff är redan till helgen. Alla kan förstås inte komma, för många är Stockholm alltför långt bort. Men för dig som siktar på  mässgolvet har jag här min mässguide.

En Fotomässa har fem populära aktiviteter:

1. Se och lära från seminarier
2. Nätverka, umgås och prata foto
3. Känna och uppleva nya prylar
4. Göra fynd och köpa till specialpriser
5. Se bildutställningar

Kanske är endast en av dessa din grej, kanske är det alla fem. Själv hade jag nog spenderat all tid och alla pengar på boktorget. Men turligt nog kommer jag istället fokusera på umgänget. Det brukar vara många som besöker oss i montern.

Moderskeppet har 13 seminarier om dagen på den stora scenen. Det är hedrande att få det förtroendet. Så vi har satsat på att ha många kunniga och inspirerande lärare på plats. Se vårt stora seminarieschema.

Mattias Karlsson Sjöberg


Biljetter och basfakta


1. Se och lära från seminarier

Seminarier är mångas höjdpunkt. Vi har därför hela 13 kunskapsseminarier per dag. Med en kort fem-minuterspaus mellan varje. Du kan sitta från morgon till kväll och knalla ut mör i rumpan men ruskigt kunnig.

Se vårt seminarieschema. Gillar du att planera kan du skriva ut schemat eller föra över det till din digitala kalender.


2. Nätverka, umgås och prata foto

En stor charm med mässan är alla pratglada besökare och utställare. Ta med dina frågor, klagomål, beröm eller fototankar.

Det är lätt som besökare att fastna i lite tysthet. Allt är så stort och man är så liten. Men kom ihåg – Alla vill prata med dig. Vi utställare lever i ett stort vakuum hela året. Här är vår chans att få höra andra tankar än våra kollegors. Du behöver inte alls ha en fråga. Det räcker med att vilja prata en stund. Oavsett innehåll är minuterna med dig värdefulla. Det är den stunden vi har i bakhuvudet resten av året.

Moderskeppets monter är precis vid den stora scenen. A01:21 mer exakt. Väggen är blå och montern är fylld med raketprydda och väldigt pratsugna lärare.

Missa inte att besöka fototidningar som Kamera & Bild och Fotosidan – De är också isolerade bakom sina datorskärmar för många dagar per år.

3. Känna och uppleva nya prylar

Fotomässan är ett perfekt ställe att bli nyförälskad. Inte genom pressmeddelanden, tidningsrecensioner eller datablad. Utan genom fysisk närhet.

Det är många som frågar mig – Vilken kamera borde jag köpa? Svaret är (nästan) alltid: Köp den som är skönast i handen och som verkar passa i din väska.

Det låter lite små-naivt. Men alla kameror är så fantastiska idag. Verkligen superbra. Det är lite som att välja husdjur. Välj den kamera som du kommer att älska att ta med ut på promenad. Då blir du och din kamera lycklig.


4. Göra fynd och köpa till specialpriser

När jag var barn brukade min kompis Tobias låna pengar av mig, betala tillbaka i tioöringar och alltid avrunda uppåt till sin fördel. Det var snålt på riktigt.

Men alla kan vi uppskatta ett fynd. En billigare bok eller ett tillbehör till kameran. På mässan finns två stora boktorg och återförsäljare som Scandinavian Photo. Moderskeppets bil är ofta tyngre på vägen hem…

Vi har pangpris på våra böcker, 200 kr styck, och vi har årets enda rabatt på Moderskeppet Guld. Spara gärna en peng hos oss.


5. Se bildutställningar

Åååh, om mässan bara hade fler dagar än en. Ja just det, den har tre stycken.

För mig som är lite utomsocknes (Jönköping) är det charmigt att gå runt och uppleva så mycket fantastisk fotografi på samma ställe. Varje gång påminns jag av hur mycket foto jag bara ser på mobiltelefonen och hur mycket bättre det är hängt på vägg.

I informationen jag fått så verkar följande vara där:

Natur 2014 – 48 svenska naturfotografer med varsin bild
Kontinent – Fotojournalister
Moment – Kollektiv av dokumentärfotografer
Inta Ruka – Lettisk fotograf


Vi syns

Om du nu läst allt detta men ändå grämer dig för du inte kan komma. Kanske måste du tacka nej för att du gör något viktigt utomlands. Ja då är vi där med våra videokameror.

Vi kommer att spela in våra seminarier och sända det på vår sajt innan jul. Så du blir inte helt kunskapslös. Och om du missade förra året finns det redan klart att se, gratis.

merjobb2

Tips till dig som skriver jobbansökningar

När mina föräldrar beskriver hur de fick sina första jobb i början av 70-talet låter det helt abstrakt. Veckan efter studenten gick de runt på öppet hus i den lilla staden. Båda fick snabbt kvalificerade jobb och på-plats-träning. 18 år gamla. Total arbetslöshet = Mindre än en vecka.

Alltså, mina föräldrar är skärpta personer. Men så är det ändå inte idag.

Numera krävs en hel del av den som söker jobb. Det är inte konstigt eftersom det även krävs en hel del av den som har jobb.

Därför är det värdefullt att bemästra konsten att skriva personliga brev, cv och skapa arbetsprover. Om du inte kan höja dig över mängden i en decimetertjock hög av papper är vägen stängd till många jobb. Den skriftliga ansökan är nyckeln till intervjudörren.

Efter varje jobbprocess hos Moderskeppet skickar vi ut tips till de som inte blev kallade till intervju. Saker som går att lära från de bästa ansökningarna. Nu kan du läsa de tipsen.

3 saker du kan lära dig till din nästa jobbansökan

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2 500 läsvärda inlägg.

Startsidan
Arkivet

Nyhetsbrev

Given email address is already subscribed, thank you!
Oops. Something went wrong. Please try again later.
Please provide a valid email address.
Thank you, your sign-up request was successful! Please check your e-mail inbox.
Please complete the CAPTCHA.
Please fill in the required fields.