walski_intro

Dubbelgångarna i Irak

Ett till synes oskyldigt snedsteg sätter stopp för fotografen Brian Walskis karriär som krigsfotograf.

Efter många försök får bildredaktören på LA Times äntligen tag på Walski. Över en skakig telefonlinje hoppas han fortfarande att fotografen ska ha en förklaring.
- Ge mig en bra ursäkt! Säg att det var en dålig satellitöverföring eller nåt. Säg nånting!
- Nä, jag gjorde det. Jag kombinerade två bilder i datorn.

I krigets inledningsskede

Irakkriget har bara pågått några dagar. Fotografen Brian Walski befinner sig i Basra för att skildra hur brittiska soldater är på väg att ta över staden. Arbetsförhållandena är minst sagt påfrestande och det har satt sina spår hos Walski. Med illaluktande kläder och ovårdad skäggstubb jobbar han de flesta av dygnets timmar innan han försöker få några timmars orolig sömn i sin bil.

Den 29:e mars har en stor grupp civila samlats kring en brittisk checkpoint i stadens utkanter, när irakiska paramilitärer plötsligt öppnar eld. De brittiska soldaterna gör sitt bästa för att skydda de civila samtidigt som de försvarar sig själva. Walski är på plats med sin kamera och låter den gå varm under skärmytslingen.

På flera tidningars förstasidor

Walski sänder senare sin uppdragsgivare tretton bilder och redan nästa dag pryder en av dem Los Angeles Times förstasida. I det skedet är det ingen som lägger märke till att det är något som inte riktigt stämmer.

walski_smaller

Nästa dag följer flera andra tidningar efter och använder samma bild i sin rapportering från kriget. På Hartford Courant är det en medarbetare med irakisk bakgrund som granskar bilden extra noga för att se om han känner igen någon av de avbildade. Då upptäcker han det märkliga; vissa av männen i bakgrunden tycks förekomma två gånger!

dubbelgangare

Walski konfronteras och erkänner

Upptäckten sätter snabbt snöbollen i rullning. De ansvariga på tidningen meddelas och tar sig en närmare titt i Photoshop. I 600% förstoring råder det inget tvivel att någon har mixtrat med bilden. Bildredaktören på Los Angeles Times vill inte tro sina öron när han för höra vad hans kollegor har funnit.

När Walski, som är kvar i Irak, konfronteras med uppgifterna erkänner han omedelbart och berättar att han har kombinerat två bilder för att få en bättre komposition, men påpekar också att han från början inte hade något lömskt uppsåt:

Jag visste vad jag gjorde, men när jag såg den sammanslagna bilden tyckte jag den var bättre och sa ”wow”. Jag fanns inget speciellt skäl, jag lekte bara lite med bilderna i datorn. Saker och ting gick så snabbt.

Varför han sedan valde att skicka iväg den ihopslagna bilden lämnar han ingen förklaring till. Troligen blev frestelsen för stor samtidigt som risken att bli upptäckt var tillräckligt liten.

LA Times agerar omedelbart

På ledarsidan nästa dag gör bildredaktören på Los Angeles Times ett uttalande. Bilderna som slogs ihop visas upp och det tillkännagivs att Walski omedelbart avskedats.

walski_sources

Bilderna som lades samman

I samma veva skickar Walski ett brev till sina kollegor där han ber om förlåtelse och upprepar att han inte har någon ursäkt eller bra förklaring till det inträffade. Inte i något skede försöker han skylla ifrån sig eller ducka ansvaret.

När Walski får sparken har han arbetat som fotojournalist i över 20 år. Han har belönats med priser och skildrat svält och krig över hela världen för några av de mest prestigefyllda tidningarna. Men när fusket avslöjas förlorar han allt, inklusive all sin utrustning som tillhandahållits av tidningen.

Fotografen behövde offras

Vissa riktar kritik mot tidningen för att Walski får sparken. “Bildens huvudbudskap har inte förändrats och manipuleringen är därför inte att betrakta som särskilt allvarlig” är den huvudsakliga argumentationen. Och eftersom de två bilderna som har kombinerats togs med några sekunders mellanrum kan man nog påstå att bilden i hög grad (undantaget dubbelgångarna i bakgrunden) samstämmer med verkligheten.

Personligen anser jag att tidningen tog rätt beslut. För dem stod ju något helt annat på spel. Exakt hur Walski hade manipulerat bilden var inte det intressanta, utan hur tidningen kunde behålla sin trovärdighet. Och ur det perspektivet var den enda rimliga åtgärden att avskeda Walski, för att tydligt demonstrera en nolltolerans inför läsarna. “Du kan lita på oss, kolla här hur vi hanterar minsta lilla tecken på manipulation”.

Walskis namn är idag helt förknippat med händelsen och hans möjligheter till en fortsatt karriär inom fotojournalistik obefintliga. Istället driver han en egen firma i sin hemstad Denver och utför diverse fotografjobb för företag och privatpersoner.

OOB

Tävling – Skapa din egen Out of Bounds-bild

På Guld pågår just nu en tävling som sträcker sig över jul- och nyårshelgen. Temat är Out of Bounds – en montage-effekt som Anders lär ut i sin färskaste kurs. Och alla som vill får givetvis vara med, så därför postar jag den även här!

Uppgiften

Vi vill att du skickar in en egenskapad Out of Bounds-bild. Kan du inte tricket redan så kan du lära dig det i kursen som Guldmedlem (eller få lite vägledning i ett av våra äldre WebbTV-avsnitt).

Bilden ska vara:

  • 1000px bred 
  • Sparad i JPEG
  • Namngiven med ditt namn (ex: johansvensson.jpg).

Skicka bilden till sanna@moderskeppet.se och märk mailet med ”OOB-tävling”. Tävlingen avslutas söndagen den 4 januari vid midnatt och vinnaren utses veckan därpå.

I och med att du lämnar in ett bidrag godkänner du också att vi kan återposta din bild i bloggen på Guld och i våra andra kanaler på Moderskeppet i samband med att vi visar upp tävlingsresultatet.

Priser

1:a-pris: 6 månaders Guldmedlemskap + en tjusig Moderskeppsmugg + boken Stjäl som en konstnär
2:a – 5:e-pris: 3 månaders Guldmedlemskap

Ps. Om du behöver inspiration kan du bildgoogla Out of Bounds Photoshop och kika på andras OOB-bilder.

foto: Josephine Norman

Fotografen som kan tala med katter

Fotograf Josephine Norman var lite vilse i sitt yrke, kände ingen inspiration. När hon började fota sina katter kom lusten tillbaka. Nu är hon husdjursfotograf och brinner för det hon gör.

Josephine Norman hade jobbat som professionell fotograf i några år när det hände. Det tog bara stopp. Inspirationen försvann, liksom lusten och glädjen. Hon kan inte direkt sätta fingret på vad det var, men allt kändes fel.

nerman_josephine– Jag trodde att mina dagar som fotograf var över.

Fram till dess hade hon gjort det fotografer gör mest; Fotograferat människor – porträtt på modeller, familjer, lyckliga bröllopspar.

Men nu kunde hon inte förmå sig att ta upp kameran och plåta ännu ett vackert leende. Kameran fick ligga vilande i sex månader. Men så en dag tog Josephine med sig en av sina katter till studion för att fota honom.

Där och då insåg jag att det här är det jag vill göra. Husdjursfotograf – det är precis vad jag är!

Den fasta studion byttes mot en portabel som Josephine kunde ha med till sina kunder – privatpersoner, zoobutiker och mässor inriktade på husdjur.

Vad är skillnaden mellan att fotografera människor och djur?

– Det är lättare att förstå husdjuren, eller så är jag helt enkelt bättre på att kommunicera med djuren, säger Josephine med ett leende.

katt_med_bakgrund

– Sedan tycker jag att det är roligare att fotografera bilder som flera kan titta på och tycka om. En familjebild är det oftast bara familjen i fråga som ser.

Tusentals fans på Instagram

Som husdjursfotograf, med speciell inriktning på katter har Josephine nått ut till en stor publik, och hennes bilder är enormt populära.

Hon har över 80 000 följare på sitt instagramkonto, ett konto som just nu växer med tusen följare per dag. Där lägger Josephine upp bilder på sina katter – vid sidan av fotograferandet är hon också kattuppfödare.

Katter är ju lite av en fluga på nätet. Det har blivit mer accepterat att hylla katten genom att följa kattkonton eller skaffa ett eget.

– Jag lägger upp både ordentligt fotograferade bilder, men också tråkiga mobilbilder. Alla har precis lika mycket effekt på mitt konto. De älskar att få följa oss varje dag.

liten_gnagare

Josephine fotograferar inte bara katter, hon fotograferar alla typer av djur. Bilderna i hennes portfolio visar att hon verkligen brinner för det hon gör.

– Jag är helt klart väldigt engagerad när jag fotograferar husdjuren.

Läser på om djurens personlighet

När en kund ringer och bokar brukar hon fråga vad djuret är för ras för att kunna läsa på lite innan om personligheten för att senare kunna porträttera husdjuret på rätt sätt.

– Sedan är det viktigt att tänka på smickrande färger när det kommer till djur. De har ju faktiskt själva en del färger på sin päls, och det gäller att hitta en bra kombination mellan djurens färger och bakgrunden.

Oftast väljer Josephine att ha en ren bakgrund, men ibland kan hon använda lite rekvisita.

katt-pa_stol

Det vanligaste misstaget som många fotografer gör när de ska fotografera djur är att de glömmer bort hur rörligt djuret faktiskt är.

– Det blir konstiga kapningar i bilden. Om en amatör fotograferar sitt djur hemma så är det oftast ljuset och bakgrunden som de tänker minst på. Därför blir det fel. Ordentligt med ljus och en ren bakgrund är de två viktigaste delarna i att ta en bra bild.

Josephine läser till kattbeteendevetare och kan därför en hel del om hur katter fungerar. Mycket av den kunskapen använder hon när hon tar porträtt av sina husdjur.

Kan knepen som fungerar

På så sätt lyckas hon skapa fantastiska bilder som när hennes 13 kattungar sitter stilla på rad, utan att trolla i Photoshop.

Foto Josephine Nerman

– Det handlar om att få deras uppmärksamhet. Det gör man bäst genom att skapa udda ljud med leksaker eller med munnen. Ljud som de inte känner igen och därför reagerar på. Det var så jag tog de två senaste bilderna med alla tretton ungarna på rad i två bilder.

Just nu är Josephine utan studio, men så snart hon hittat en ny så kommer hon att börja fotografera husdjur igen.

– Jag älskar verkligen att få träffa dessa fantastiska varelser.

Videokalender

En julkalender från oss på Moderskeppet

Detta gick ut till alla medlemmar på vårt nyhetsbrev förra veckan.

Varje decembermorgon dricker jag mitt kaffe framför julkalendern på TV. Jag blir aldrig för gammal för det. Det är så mysigt!

På Moderskeppet har vi givetvis en egen julkalender som du kan följa. Varje dag släpper vi ett nytt videoavsnitt. Du kan se dem i vårt Facebookflöde eller i vår Vimeo-kanal.

Har du missat de dagar som redan varit kan du enkelt komma ikapp när du vill. Du kan lära dig ta bättre bilder med blixt och skapa en plansch med en text-effekt i Photoshop. Tillsammans med mycket annat smart och skoj.

Ha en underbar december!

paketmedtagg_intro

WebbTV – Designa med egna penslar

Att skapa egna penslar i Photoshop är ett perfekt pyssel (inte minst i juletider), som både är kul och väldigt enkelt.

I mitt senaste Webb-TV använder jag en egen pensel för att göra en simpel jultagg att skriva ut och sätta på mina klappar. Lätt som en plätt att få till något unikt och personligt!

 

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 20156 andra och gå med i vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet