Lightroom

6 favoriter i Lightroom

Snabbsamlingen, fotoboksfunktionen och förinställningar är några av mina guldkorn i Lightroom. Vilka är dina?

Det är väl ingen hemlighet att jag gillar Lightroom. Sedan jag började använda programmet för några år sedan, är det knappt att jag ens jag öppnar bilder i Photoshop längre. Lightroom täcker faktiskt 99% av mina behov. Något som är himla skönt.

Eftersom jag är en sådan Lightroom-fantast tänkte jag dela med mig av 6 saker jag gillar lite extra i Lightroom. Stort som smått. Kanske upptäcker du något nytt som du aldrig har tänkt på eller ens utforskat tidigare.

Har du några helt andra favoriter? Berätta!

Förinställningar

FörinställningarJag personligen har varken tålamodet eller orken att sitta i flera timmar med redigering av mina bilder. Missförstå mig inte, bildbehandling är enormt kul, men jag vill gärna komma så nära slutmålet jag kan på kortast tid möjligt. Detta för att sedan kunna ägna mig åt det sista finliret som krävs i en viss bild. Den biten kan gärna få ta tid om det behövs.

Därför älskar jag förinställningar. Sparad bildbehandling som jag kan applicera på en eller flera bilder med ett endaste klick. Det sparar enormt mycket tid och gör redigeringen roligare för mig.

Forinstallningar

Ett klick på en förinställning och jag har kommit långt med min bildbehandling.

Jag gillar både att jag kan skapa egna förinställningar, men framförallt att det finns ett så stort utbud av köpe-förinställningar att botanisera bland. VSCO är min absoluta favorit. Jag använder nästan uteslutande deras förinställningar som en grund i min bildbehandling. De är fenomenala på att göra proffsiga och snygga effekter. Både effekter som är enkla och ganska subtila, men också mer kraftiga och uppseendeväckande redigeringar.

Här på Moderskeppet finns fem gratis förinställningar du kan ladda ner, samt instruktioner för hur du installerar dem. Testa på!

Snabbsamlingen

Jag samlar ofta ihop bilder som jag ska använda i min blogg, ibland också när det är dags att göra fotoböcker. Då tycker jag Snabbsamlingen är ett guldkorn.

Snabbsamling

När jag stegar mig igenom bilderna i biblioteket trycker jag B på tangentbordet för att lägga till en bild i Snabbsamlingen. Samlandet går som en dans. Fort, kvickt och lätt.

När jag sedan är klar med bilderna, det vill säga har exporterat dem eller lagt dem i en mer permanent samling, kan jag smidigt tömma Snabbsamlingen genom att högerklicka och välja Rensa snabbsamling. Då är den tom och redo för nästa gång jag ska samla in bilder.

Göra fotoböcker

Jag har alltid tyckt det varit skoj med fotoböcker, så det är kanske inte så konstigt att jag vurmar lite extra för bokmodulen. Den har gjort att jag numera gör ännu fler böcker, just för att det är så smidigt. Jag slipper ju i princip lämna Lightroom och kan göra allt i ett svep. Tumme upp!

fotobok

Det är precis lagom mycket verktyg för min smak. Inte tusen olika alternativ att välja mellan, men ändå så mycket möjligheter för att jag ska kunna skapa varierade och personliga layouter.

Dessutom är jag personligen ett stor fan av Blurb, som du beställer böckerna ifrån när de är klara. Bra kvalitet och hyfsade leveranstider för att komma utomlands ifrån.

fotobok

Svart flagga

Jag är alltid hård i mina urval. Och då är det smidigt att snabbt kunna sätta svart flagga på de bilder jag vill rensa bort.

X på tangentbordet ger svart flagg och via Foto > Ta bort avvisade foton kan jag enkelt slänga bort alla som jag har svart flagg-markerat.

Jag visar lite mer utförligt i ett WebbTV om du är nyfiken.

Före & efter med Y-tangenten

Det är något visst med att se de redigeringsframsteg du har gjort med en bild. Eller för den delen upptäcka att du har gått för långt med en redigering. Det är lätt att bli fartblind och det händer även den bästa.

I framkallningsmodulen kan du trycka Y på tangentbordet för att se före och efter sida vid sida.

Före och efter

Det smidiga hoppet in i Photoshop (och tillbaka)

Okej, jag sa ju att jag använder Lightroom till 99%. Det betyder att jag då och då ändå behöver Photoshop. Och jag gillar skarpt att det går så pass smidigt att vandra mellan programmen.

  1. Högerklicka på en bild och välj Redigera i > Photoshop.
  2. Bildbehandla bilden i Photoshop.
  3. Välj Arkiv > Spara för att få tillbaka bilden in i Lightroom.

Se hur det fungerar i min videoguide. Det är busenkelt och smart.

xmpthm

Vad är THM- och XMP-filer?

Ibland kan det upplevas som om bild och videofiler blir dubbelt i antal. Vid deras sida hamnar en kompisfil med samma namn men med filändelsen THM eller XMP.

Vi får ibland frågan om man kan radera dom. Svaret finns i förklaringen.

THM-fil

THM får du av vissa kameror som kompisfil till ett videoklipp. Det är en videominiatyr i stillbild, en THuMb.

Egentligen är det en Jpegbild. Filen hjälper en del program att snabbt visa en bildruta från ett videoklipp. Då slipper programmet bekanta sig med hela videofilen.

Videofilen går inte sönder om du raderar filen. Men den gör definitivt ingen skada heller och storleksmässigt är den pytteliten (i relation till videoklippet).

XMP-fil

wbEn XMP är en kompisfil som skapas av Bridge och Camera Raw när programmen möter en rawbild. Den innehåller all information om vad de gjort med bilden. Som ditt betyg och din bildbehandling.

Utan XMP-filen är alltså bilden exakt så som den togs av kameran. XMP-filen är allt du gjort med bilden sedan dess.

Du ska alltså inte radera en XMP-fil.

Plus, om du ska skicka en rawbild till en vän och inkludera dina ändringar behöver du även skicka med XMP-filen.

Fredag med Fredrik

Fredag med Fredrik #3 2015

Det är fredag. Dags för lite tipsande.

Vatten och vågor

Foto: Pierre Carreau

Foto: Pierre Carreau

Pierre Carreau fotar vatten. Bara vatten. Riktigt fint och stämningsfullt tycker jag. Kolla in på hans webbplats.

Superhjältar i konstiga situationer

Foto: Daniel Cerejo @dcerejo

Foto: Daniel Cerejo @dcerejo

Det är inte ofta jag tipsar om instagramkonton. Jag ska bli bättre på det.
Daniel Cerejo har i vilket fall ett väldigt roligt sådant. @dcerejo

Laura – ung talang

Foto: Laura Williams

Foto: Laura Williams

Bilden ovan tycker jag är brilliant, en bra idé och snyggt genomfört. Laura Williams är 19 år och kommer från England. Hon vill plugga konst. Det tycker jag hon ska göra. Du hittar henne på blogspot eller flickr.

IQapa

Lightroom under huven – jpeg-kvalitet

Lightroom har en påhittad skala för jpeg-kvalitet och det finns aldrig någon anledning att exportera bilder i maxkvalitet. Anders berättar varför.

Programvaror, precis som exempelvis bilar, kan utvecklas till ett specialintresse. Då ökar vetgirigheten. Det uppstår en lockelse i att förstå något så komplext som en bilmotor eller hur Lightrooms algoritmer arbetar. Förståelsen i sig ger tillfredsställelse, praktiken är inte det enda centrala.

Jag ska berätta något för dig med Lightroom och bildbehandling som specialintresse. Jag ska berätta något du nog inte visste om Lightroomexportens reglage för jpeg-kvalitet.

Den påhittade skalan

LRexport

När du exporterar bilder från Lightroom väljer du en jpeg-kvalitet mellan 0-100. 100 ger bäst kvalitet. Men i själva verket finns det långt ifrån 100 olika möjligheter; det finns 13.

Skalan verkar vara 0-100 men är egentligen 0-12. Samma skala som när du sparar jpeg-filer i Photoshop. De tretton strecken ovanför reglaget är alltså ingen slump.

jpegscale

Förändringarna inträffar hoppvis

Vad innebär det här? Jo, det innebär till exempel att det inte blir någon skillnad om du ställer in 100 eller 93. Du får exakt samma fil efter exporten. Ingen skillnad mellan 0 och 7. Ingen skillnad mellan 54 och 61. Osv. Så här ser skalornas mappning ut:

Lrmappning

Siktar du exempelvis på att minska filstorleken för att göra dina exporterade bilder lite mer webbvänliga behöver du alltså hamna i nästa intervall innan det händer något. 100 eller 95 gör ingen skillnad i filstorlek.

På sätt vis är det lite underligt att Lightrooms ingenjörer har valt att göra det här trixet med skalan. Rent matematiskt finns det inget i jpeg-algoritmen som hindrar fler steg än 13. I Photoshops funktion “spara för webben” är skalan också 1-100, men där finns inga sådana här intervall. Där påverkar varje värde filstorleken på ett unikt sätt.

Onödigt stora filer till ingen nytta

Ok. Nästa sak som kanske förvånar dig:

Det är alltid helt onödigt att exportera bilder med maximal jpeg-kvalitet.

Ovanstående gäller oavsett om bilden ska ut på papper eller skärm. Sänker du från 100 till 80 (eller varför inte 77 som ju är samma sak som 80) kommer du nämligen få dramatiskt mindre filstorlek, utan att du någonsin kan se något tapp i kvalitet med blotta ögat.

“Jo, jag ser skillnad mellan bilder som exporterats med 100 respektive 80”, finns det alltid någon som säger. Och det är sant. Zoomar du in 1000% och jämför pixel för pixel så ser du en skillnad. Men då är det bara av akademiskt intresse och inget som har betydelse i något praktiskt sammanhang.

Om du rör dig på den detaljnivån är det dessutom så att en bild som sparats i 80 ofta kan upplevas bättre än samma bild som sparats i 100! Varför? Jo, den lilla förenklingen jpeg-lagoritmen gör av bilddatan yttrar sig i regel som en lätt brusreducering av originalet.

Här ser du förresten hur snabbt filstorleken avtar i ett typiskt fall när du sänker värdet. 80 ger alltså ungefär hälften så stora filer.

filesizeVSkvalitet

Ett praktiskt test med oväntat resultat

En annan spännande sak med jpeg-kvaliteten är att dess betydelse för utskrifter är gravt överskattad. Inför vår kommande kurs om hur du optimerar dina inställningar för bildleverans gjorde jag och min kollega David Brohede ett litet ovetenskapligt test.

Vi printade sex varianter av en och samma bild i A4-storlek. Pixelmängd och utskriftsupplösning var desamma, men bilderna var sparade med olika jpeg-kvalitet: 0, 20, 40, 60, 80, 100.

jpegQtest2

Ingen på kontoret lyckades se någon skillnad på bilderna i intervallet 20-100! Vi testade med flera motiv och genomgående var det bara bilden som hade sparats med 0 jpeg-kvalitet som gick att urskilja med blotta ögat. Och då detaljstuderade vi ändå bilderna på ett sätt som du aldrig skulle göra i verkligheten. Med facit i hand gick det möjligen se en liten, liten försämring i bilden som sparats med kvalitet 20.

Personalen på Crimson bekräftade att våra iakttagelser var riktiga. I utskrift är det omöjligt att se skillnad mellan maxkvalitet och häpnadsväckande låga värden. Undantaget är om bilden ska interpoleras upp till större storlek; då kan spår av jpeg-komprimeringen framträda tydligare.

En riktigt klurig utmaning

Dagens tankenöt för dig som betraktar dig som supernörd är följande: För vissa motiv blir filstorleken större och bildkvaliteten bättre när du exporterar med kvaliteten 47 jämfört med 61. Samma sak i Photoshop – 6 ger inte sällan bättre kvalitet än 7. Hur kan det komma sig? Ledning: Chroma subsampling

Vi plåtar låtar

Vi plåtar låtar 2015 – Åtta veckor in

Vår lärare Tobias Fischers fotoprojekt Vi plåtar låtar 2015 går nu in i sin nionde vecka och aktiviteten i projektets facebookgrupp fullständigt kokar.

Tiden går fort när man har roligt sägs det och oj vad roligt vi måste haft för årets första åtta låtar har bara susat förbi innan jag ens hunnit bryta mitt första nyårslöfte.

Fotoutmaningen ”Vi plåtar låtar 2015″ går ut på att ta en bild i veckan baserat på en förutbestämd spellista. Bilderna nedan är ett axplock av alla spännande bilder som hittills har postats till utmaningen.

Aerosmith

Facebookgruppens hundratalet aktiva medlemmar har fotat relationer, ångest, sprudlande glädje, roliga bilder, tänkvärda bilder, chockerande bilder och allt däremellan. Gruppen har fotografer från alla kunskapsnivåer och stämningen är otroligt vänlig och peppande.

Tvalatar

Eftersom musik ofta är en väldigt subjektiv upplevelse så skiljer sig tolkningarna i regel väldigt mycket åt. Att få uppleva andra människors tolkningar av samma låt som jag själv har lyssnat och funderat kring väldigt mycket är otroligt inspirerande och fascinerande. Varje vecka imponeras jag av smarta, snygga och roliga associationer till låtarna.

Dontworry

Projektet har satt igång mitt personliga bildskapande till en kvantitet jag aldrig tidigare haft och jag har blivit supernöjd med några av mina bilder hittills. Jag rekommenderar varmt dig som skulle vilja fotografera och utvecklas mera att hoppa på utmaningen. Det är absolut inte för sent, fota ikapp eller hoppa in mitt i. Musik, text och musikvideo hjälper dig att få idéer och utrymmet för att släppa dina kreativa fantasier fria är stort.

Kolla in Facebookgruppen och spellistan, som visar vilken låt som gäller denna vecka. Jag hoppas att få se många fler låt-plåtare framöver.

Stort tack till fotograferna som lånat ut sina bilder Eva Wistemar, Patric Ljung (som även bloggat om sin bild), Susanna Bäck, Katarina Svensson, Daniel Castor och Ulrika Glembrandt.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 19982 andra och gå med i vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet