Geistesblitze

Glöm inte bort fantasigymnastiken

Precis som kroppen behöver din kreativitet målmedveten träning för att hålla sig i trim.

Min pappa är 71 år och i fysisk topptrim. Han flyger fram i löparspåret och har åkt fler Vasalopp än jag kan räkna. Vad är hemligheten? Jo, givetvis att han har tränat och fortfarande tränar regelbundet för att hålla sig i form.

Hur viktigt det är med fysisk aktivitet är det ingen som har missat. Men den andra sidan talas det betydligt mera sällan om. Vikten av att träna hjärnan och skapandekraften. Fantasigymanstik alltså!

Det är lätt att betrakta kreativitet som något som ”bara kommer” när förutsättningarna är de rätta. Men jag är övertygad om att det går att ha en mycket mer medveten strategi än så.

Schemalagd kreativitetsträning

Jag har börjat avsätta tid varje vecka där jag ”kreativitetstränar”. Jag utser en skapandeform (teckna, skriva, fotografera, skulptera, musicera, bygga lego, filma, programmera, osv) och kör sedan fokuserat i en timme eller två.

Det är förstås inte alltid det flyter på. Eller ens är jättekul. Men även de träningspassen räknas som bekant. Och jag är övertygad om att det bidrar till att hålla min fantasi i topptrim. Jag kommer bergis leva lite längre också.

Börja på måndag!

victoira-top

Om konsten att skapa bilder som berör

Två bilder. Två sanna kärlekshistorier. Båda lika fantastiska på två helt olika sätt. Läs om hur Victoria Söderströms poetiska fotokonst skjuter pilar rakt in i hjärtat.

Punctum kallas det på fotospråk. Den lilla detalj i en bild som rycker tag i betraktaren. Fångar hennes intresse, väcker känslor och hänger sig kvar i minnet långt efter det att blicken har lämnat bilden i fråga.

För en ung man från Schweiz var det kärleksdryckerna You and Me som gjorde att hans tankar inte kunde lämna verket Chemistry, signerat fotokonstnären (och guldläraren) Victoria Söderström.

chemistry

Bilden föreställer en blond kvinna, ensam ute i skogen. Hon böjer sig över en glasbägare ur vilken det bolmar upp rök. Färgerna är kalla, mörka. Kvinnan bär en kort, ärmlös klänning. Den tjocka röken döljer kvinnans ansikte. De bleka armarna är i fokus. I där, i hennes händer, två bägare med dryck. En knallgul, med ordet You, och en rubinröd med ordet Me.

Ett iscensatt självporträtt

Det är inget fångat ögonblick, det är iscensatt. Victoria var både framför och bakom kameran. Noggrann planering, och skickligt efterarbete skapade bilden som inte kunde lämna den unge schweizarens tankar.

Bilden fick honom att tänka på kvinnan som han var, och är, upp över öronen nyförälskad i. Han visste att hon var mycket förtjust i Victorias konst.

Kvinnan befann sig 175 mil norrut, i Sverige. Hon hade precis varit och hälsat på honom, och lämnat ett stort tomrum efter sig.

En romantisk gest

Nu skulle hon fylla år, och han hade planerat det perfekta sättet att fira henne.

– Han kontaktade mig och berättade att han ville beställa bilden Chemistry i den största storleken (110 x110cm). Han undrade också om jag kunde hjälpa honom att överraska tjejen genom att överlämna den till henne direkt när hon klev av sitt morgontåg i Norrköping, som är staden där både hon och jag bor. Jag blev lite förvånad, och otroligt glad och rörd över det romantiska i det hela.

Victoria slog in den enorma tavlan i guldpapper, stoppade in den i bakluckan och begav sig till stationen.

–Jag kände mig lite som jultomten, var väldigt glad och förväntansfull. Finns det något bättre än att överraska andra människor?

När tåget kom stod Victoria där med konsverket i famnen. Hon lämnade över presenten till det mycket rörda och glada födelsedagsbarnet, tog en bild som skickades till den unge gentlemannen i Schweiz.

Psykologi och fotografi i kombination

victoriaVicorias signum är just bilder som verkligen berör. Hon har studerat både psykologi och fotografi. I sina magiska bilder förenar hon sina ämneskunskaper.

Med sin kamera fångar hon inte ögonblick. Hon skapar berättelser. Låter fantasins magiska världar komma till uttryck och fastna på bild genom att varsamt lägga samman bild på bild med hjälp av Photoshop.

Ett annat av Victorias konstverk har fått titeln Keep on Keeping on. Ett varmt porträtt av en anonym person som står insvept i ett långt, böljande tygstycke. Tyget är blodrött. Personen står i ett kargt, bergigt landskap och blickar framåt, mot himmeln. Runt omkring cirkulerar fåglar.

Min tanke med verket var just vikten av att fortsätta framåt. Även om vi drar ett bagage efter oss, och även fast vägen framför oss är oviss.

En dag blev Victoria kontaktad av en kvinna som ville köpa verket. En kvinna som blivit så överumplad och förvånad att hon nästan ramlat ur soffan när hon såg bilden för första gången.

keeponkeepingon

– Hon var nyskild från en man som hon levt med i tolv år, och som inte hade behandlat henne bra. Nu hade hon precis flyttat till en egen bostad, och beskrev den fantastiska känslan av att få inreda den precis så som hon ville. Till sitt sovrum hade hon alltid föreställt sig en tavla i rött. Hon hade en bild av att det skulle vara en kvinna med ryggen mot betraktaren, klädd i rött.

Styrkan i en färg

Det röda skulle symbolisera allt hon varit med om, hennes kraft, hennes kärlek och att hon trots allt kommit ut hel ur sitt förhållande, och nu kände en enorm tillförsikt inför framtiden.

– Det var som att jag hade fångat hennes tankar.

Nu hänger bilden i kvinnans sovrum. Det är den finaste och allra mest betydelsefulla tavlan i hela hennes hem.

Jag tänker ofta på henne när jag ser bilden Det är som att jag gjort den för henne, jag visste bara inte om det vid fotograferingstillfället.

Tillsammans med Beata Rydén driver Victoria nystartade Sagoakademin som skapar fantasifulla projekt och arrangerar worskhops inom kreativt fotografi.

Lär av Victoria

Victoria och Beata har tillsammans spelat in kursen Iscensatt självporträtt där de lär ut hur du skapar bilder som går långt bortom den verkliga världens ramar och begränsningar.

Kursen finns tillgänglig för dig som är medlem på Moderskeppet Guld. Läs mer om hur du blir medlem.

fredagmedf

Fredag med Fredrik #17 2015

Fredag. Här kommer tips. Ha en bra helg!

Krokig skog

Foto: Killan Schönberger

Foto: Killan Schönberger

Killan Schönberger har jag tipsat om förr. Men det var ett tag sedan. Nu är han på tapeten för sin serie bilder från ”den krokiga skogen” utanför Gryfino i Polen. Så kolla in behance och vanliga webbplatsen tycker jag. Båda är intressanta.

Lite på natten men inte så mycket på dagen

Foto: Wolfgang Hildebrand

Foto: Wolfgang Hildebrand

När jag ser Wolfgang Hildebrands bilder så blir min hjärna förvirrad. Tills jag inser att bilderna är en kombination av nattbilder och bilder tagna på exakt samma plats på dagen. Bilderna är dessutom tagna med en storformatskamera. Du hittar serien Moment på hans webbplats.

Moderskeppets Youtube

Det blir bra två tips idag. För jag spelar in WebbTV till vår youtube-kanal idag också. Tills den är publicerad tycker jag du kan kolla in de andra filmerna.

https://www.youtube.com/user/moderskeppetse

Creative Commons

Creative Commons – Hitta verk som du kan använda

Var hittar du Creative Commons-licensierade verk som du kan använda i ditt skapande? Här är några bra källor.

Vissa saker är du en fena på. Kanske är du en hejare på att fota och filma, medan du är mindre vass på att skapa musik. Det är okej. För det fina med världen vi lever i är att vi kan komplettera och hjälpa varandra. Och Creative Commons är ett sätt som möjliggör det på ett enkelt sätt.

Säg att du ska skapa en film på YouTube. Du har själv filmat och redigerat, men behöver komplettera med passande musik. Något som du varken har eller vet hur du ska skapa. Då kan du söka efter Creative Commons-licensierade musikstycken som du får använda dig av.

Var söker du?

Kanske har du ett liknande projekt just nu där du behöver komplettera med bilder, musik, illustrationer eller videomaterial. Var söker du?

Creative Commons sök

En bra samlingskälla där du kan börja ditt sökande är på Creative Commons egen webbplats. Deras sökfunktion letar bland många sajter som flitigt använder CC. Så som Flickr, YouTube och SoundCloud.

De ställer in så att din sökning blir rätt på respektive webbplats. Att söka på engelska är att rekommendera för att få flest träffar.

Flickr

Du kan självklart gå direkt till exempelvis Flickr för att söka efter bilder.

Kom ihåg att ställa in sökningen på att leta efter CC-licensierade verk, utefter de villkor som du kan tänka dig att följa. Inställningarna finns ofta gömda under avancerade inställningar eller filter-funktioner i anknytning till sökverktyget.

Så kom ihåg Creative Commons för de gånger då du behöver komplettera dina verk med något du själv inte har eller kan skapa. Det är en fantastisk grej att så många människor vill dela med sig!


Läs också: Vad är grejen med Creative Commons? | Creative Commons sex licenser för att sprida dina verk.

socialt

Moderskeppet finns där internet finns

När vi startade för tio år sedan fanns vi bara på vår egen webbplats. Numera utbildar Moderskeppet överallt på internet. På så sätt kommer vi med kunskap där du är.

youtube

Vår YouTube-kanal – Innehåller korta och lärorika klipp från våra kurser samt specialinspelade klipp för YouTube. På sitt sätt är de reklam – Guldmedlem betalar ju våra jobb. Men, de är utvalda för att de är lärorika vart och ett för sig. Prenumera gärna så uppdateras du om nya klipp.


instagram2

Vår Instagram – Ett visuellt flöde kräver något speciellt. Så en lärare i veckan bildberättar från sitt liv. Nyligen tog John Hagby med läsarna till en vecka i fotostudion. Förra veckan var det Mats Andrén som vandrar och fotograferar i Australien. Följ oss gärna.


fb1

Facebook Video – Lite undangömt har vi ett rätt rejält arkiv med lärorika videoklipp på Facebook. Många lär sig från oss genom att se ett eller två om dagen. Ett bra sätt att sakta öka kunskaperna.


fb2

Facebooksidan – Man kan säga att Facebook är vår nyhetskanal. Här utbildar vi så gott det går i bruset. Ibland direkt i inlägget, ibland med länkar till större resurser. Gilla gärna sidan.


mail

Epost – Vi har ett superpopulärt nyhetsbrev med tiotusentals medlemmar. Vi skickar en upplåst gratis videokurs varje månad. Naturligtvis även det en form av reklam, betalande guldmedlemmar finansierar ju kursproduktionen. Men, du är mer än välkommen att varje månad lära dig något nytt helt gratis, så prenumerera idag.

Om bloggen

Vi bloggar för dig som är kreativ och som brinner för att skapa. Här finns över 2500 läsvärda inlägg.

Gå till startsidan

Gå till arkivet

Nyhetsbrev

Gör som 22089 andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om nyhetsbrevet