Foto Fredrik Schenholm

På gång på Guld

I veckan började de första liftarna att rulla i norra Sverige. För dig som bor söderut är det förmodligen ännu någon månad kvar innan du har chans att få se snö i backarna. Men du kan redan nu förbereda dig inför vinterns actionfotoutmaningar.

Hur – det visar Fredrik Schenholm i sin kurs Äventyrsfotografering.

Vår videolärare Kristofer ”Kiggs” Carlsson håller för fullt på med sin kurs om att spela in egna musikvideos. Kommer under vintern.

Kiggs är som bekant expert på att skapa professionell video med enkla medel. Kolla bara på videon nedan. Den skapades på en eftermiddag här hos oss på Moderskeppet. Som ett exempel till hans kurs. Produktionen bestod av Kiggs med sin systemkamera och en musiker med sin gitarr.

Här är några andra kurser att se fram emot:

Out of BoundsAnders Jensen lär dig skapa den klassiska Photoshopeffekten där motivet tycks krypa ut ur bildytan. Kreativ bildbehandlingsglädje när den är som bäst!

En mycket efterlängtad fortsättningskurs om WordPress med Erik Bernskiöld.

Och för dig som längtar efter att skapa analogt – en introduktionskurs till hur du fotar med en gammal bälgkamera, med supermysige läraren Anders Lönnquist.

Set them Free

Erik Johansson och det kreativa arbetet

Erik Johanssons bilder är som ett härligt virrvarr av magi och surrealism. Jag har gläntat lite på dörren till hans värld för att prata skapande och inspiration.

Häromdagen blev jag (återigen) alldeles tagen av en av Eriks bilder. ”Endless stories” heter den och han skapade den för Barncancerfonden. Hur arbetet gick till kan du se i videon nedan. Och historien bakom bilden kan du också läsa om.

 

Varje ny bild är så otroligt påhittig och fascinerande. Och jag kan knappt förstå var alla fantastiska idéer kommer ifrån. Det är som att kliva in i någons drömmar, där allt är möjligt. Hur märkligt och overkligt det än må vara.

Jag var nyfiken på Erik och hans skapande. Vad rör sig i Eriks huvud och hur tänker han om kreativitet?

Erik-JohanssonHej Erik, varför skapar du?

– Jag har alltid varit en väldigt visuell person. När jag var liten ritade jag alltid och när jag fick min första kamera blev det ganska naturligt att börja manipulera bilderna för att försöka skapa något annorlunda.

Jag skapar för att inspirera andra på samma sätt som jag blir inspirerad. För mig handlar det inte så mycket om att ha ett budskap i bilderna, utan jag skapar det som faller mig in och om jag kan få någon att känna sig inspirerad eller tänka till så är jag nöjd!

Har du alltid en tydlig plan med dina bilder?

– Det handlar egentligen bara om problemlösning. Det börjar med en idé och sen handlar allt om att hitta en väg till att förverkliga den.

Oftast kan en idé till en börjar vara väldigt enkel. Till exempel att göra något med ett landskap i en flaska eller ett snölandskap som blir till ett vitt tyg. Men det börjar alltid med en idé.

Därefter fotograferar jag allt material jag behöver för att förverkliga idén. Ljus och perspektiv är det absolut viktigast för att kombinera bilder till ett verklighetstroget resultat. Även om en bild kan bestå av över hundra lager vill jag alltid att det ska se ut som ett enda fotografi.

Drifting Away

Drifting Away

Slutför du alla projekt?

– Jag avslutar oftast alla idéer jag har påbörjat, problemet är just påbörjandet. Ibland kan det ta månader eller år innan jag hittar den perfekta platsen. Ofta jobbar jag med flera bilder parallellt eftersom det tar så mycket tid.

Även om jag får mer och mer jobbförfrågningar tycker jag fortfarande att de egna projekten är väldigt viktiga. Mitt mål är att göra 10 egna bilder per år och jobbar just nu på fyra bilder parallellt som förhoppningsvis blir klara innan året är slut.

Var bor dina idéer?

– Om en idé dyker upp försöker jag alltid skriva ner den eller göra en enkel skiss av den annars kan den vara borta lite snabbt som den dök upp.

När en ny idé dyker upp tycker jag oftast att den är den bästa jag kommit på. Så det brukar vara bra att låta den vila ett tag innan jag börjar jobba med den för att få lite perspektiv.

The Cover Up

The Cover Up

Vilken av dina bilder betyder mest för dig och varför?

– Det är faktiskt ganska svårt att säga. Jag ser mina bilder som drömmar, ofta med olika teman men oftast med surrealistiska drag.

För mig är alltid nästa bild den bästa och jag försöker hela tiden utmana mig själv för att bli bättre.

Måste du ha inspiration eller kör du ändå?

– Jag tycker att det är ganska svårt att tvinga mig själv till att bli inspirerad och kreativ. Den bästa medicinen är oftast att bara göra något helt annat tycker jag. Men om jag måste tvinga mig själv gillar jag att surfa runt på sidor som Deviant Art eller olika inspirationsbloggar för att få inspiration.

När och var skapar du?

– Det kan vara lite när som helst. Jag inspireras mycket av naturen och saker jag ser runt omkring mig så man måste alltid vara redo när inspirationen faller på.

Även fast jag bor i Berlin nu fotograferar jag fortfarande mycket av mitt material i Sverige. Men jag hoppas kunna fotografera mer i Berlin framöver också.

Breaking Up

Breaking Up

Arbetar du mycket med att synas som kreatör?

– Jag har alltid haft ett intresse för teknik och datorer så det var bara naturligt för mig att från början har en digital närvaro.

Jag använder Facebook och Twitter för att sprida mina bilder och det är en ganska stor och viktig plattform för mig att nå ut idag. Men jag har hittills inte direkt gjort några utställningar, jag är mer intresserad av att skapa nytt än att titta på det gamla. Kanske kunde det bli en bok någon gång, vem vet.

Cut and fold

Cut and fold

Har du ett boktips?

– Då vill jag rekommenderaThe Arrival av Shaun Tan. En ordlös historia om att lämna allt bakom sig och börja på nytt. I den finns fantastiska illustrationer.

Ps. Vill du se fler videoklipp som visar hur Erik skapar sina bilder kan du kolla in hans Youtube-kanal. Otroligt intressant!

Pps. Som Guld-medlem kan du se en föreläsning med Erik, från när han besökte Moderskeppet.

Mässa

En mässa i dagarna tre

Fotomässan 2014 håller på i tre dagar – 21 till 23 November i Älvsjö.

Vi är där alla tre dagar. Allt är uppställt klart och fixat för tre dagar. Men (precis som alla utställare) har vi i många år agerat som om det vore samma dag tre gånger. Så vi började tänka – vilket värde kan vi ge till de som vill komma två eller tre dagar?

Vårt svar i år är ett rikt och varierat seminarieschema. Så att vi på Moderskeppet fyller upp en av de fem hörnstenarna i mässan:

  1. Fotomässan 2009Se och lära från seminarier (vi)
  2. Känna och klämma på nya prylar
  3. Göra fynd eller köpa till specialpriser
  4. Se bildutställningar
  5. Nätverka, umgås och prata foto

Det går att hinna allt på en dag, i synnerhet om ditt intresse bara är några av punkterna ovan.

Men, vårt mål i år är att erbjuda något extra speciellt för dig som vill göra allt ovan och därför satsar på att besöka mässan under flera dagar.

Vi har därför hela 13 kunskapsseminarier per dag. Med en kort fem-minuterspaus mellan varje. Vi har en palett på 20 olika seminarier. Så vissa upprepas varje dag medan andra är unika, de går bara en eller två gånger.

Vi har bjudit in många av våra bästa lärare att hålla seminarier. Plus att varje person sedan finns på plats för korta eller långa samtal i vår monter.

Se vårt seminarieschema | Besök Fotomässans sajt

Pris för förköpt biljett är:

  • 1 dag: 140 kr
  • 2 dagar: 210 kr
  • 3 dagar: 250 kr

Ps – Naturligtvis kan din första kommentar vara: ”Men jag kan bara komma en dag.” Din dag har inte blivit sämre. Vi har inte tagit något ifrån endagsupplevelsen, tvärtom så har vi utökat rejält från tidigare år. Vi har bara utökat flerdagsupplevelsen ännu mer.

Fredag med Fredrik

Fredag med Fredrik #11 2014

Fredag! Ingen tid att förspilla. Idag blir det hundar, bilar och klara färger.

Hundar i bilar

Foto: Martin Usborne

Foto: Martin Usborne

Man ska inte lämna varken barn eller hundar ensamma i bilen. Jag antar att Martin Usborne varit i närheten när han fotat hundarna, så han är förlåten. Dessutom säger Martin att han lämnades ensam i bilen som ung och försöker återskapa situationen. Väldigt fina bilder tycker jag och då är jag inte ens en hundmänniska. Hela serien hittar du här.

Mer bil

Foto: Fabian Oefner

Foto: Fabian Oefner

Nu blir det mer bil. Fast den här gången bara en. En ny Ferrari, en vindtunnel och massa färg. Fabian Oefner har gjort flera serier med fluorescerande färger. Den här gången kombinerade han det med en vindtunnel när han skulle hjälpa till att lansera en ny bilmodell åt Ferrari. Filmer och bilder finns på hans behance-sida.

Projektioner

Foto: Mads Perch

Foto: Mads Perch

Här är något du kan göra själv. Om du har tillgång till en projektor. Som den gamle VJ jag är så gillar jag detta extra mycket. Om du är ännu äldre än mig går det också bra med en OH-projektor. Mads Perchs bilder hittar du här.

* uppdaterat 24/10 09:55 med mer info om Martin Usborne.

knuff

Pimpa IKEAs tidskriftssamlare

På IKEA finns tidskriftsamlaren KNUFF, 79 spänn för två stycken. Robust och bra för att förvara dina recept, barnens teckningar, fototidningarna eller allt-som-inte-har-någon-annan-plats-och-därför-hamnar-här-grejerna.

knuff-tidskriftssamlare-set-om-__0106930_PE256309_S4Och inte nog med det. De lämpar sig väldigt bra om du vill göra ett litet fotopyssel. Med inte allt för mycket möda kan du nämligen göra bokhyllan lite personligare och sätta din egen bild på ryggarna.

På mina tidskriftssamlare som du ser ovan har jag använt en trist stockbild som jag inte har plåtat själv. Det skäms jag lite för. Det hade såklart varit mycket roligare med något eget alster.

Gör bilden tillräckligt stor

När du valt din bild är det bara att skicka in till Crimson. Se till att ha lite marginal på motivet så det inte gör något om du måste skära bort någon centimeter. Och glöm inte att beskära bilden till rätt proportioner i Lightroom eller Photoshop.

En lite bökig grej är att fyra KNUFF ungefär har måtten 31 x 38,5 cm. Vill du att bilden verkligen ska täcka hela ryggarna räcker det alltså inte att beställa en utskrift med standardmåttet 30×40 cm. (Jag valde istället 35x50cm, men orkar du dela upp bilden i två halvor kan du beställa två 30x40cm och komma undan lite billigare). Kontrollmät dock dina tidsskriftssamlare innan du beställer. IKEA anger att måtten kan variera en aning.

Sen är det bara att klippa till fyra remsor och limma fast. Jag valde också att skära ut hålen i ryggarna med en skalpell. Lite pilligt, men snyggt när det är klart!