Anders undersöker Photoshop CS6

introCS6b

Resurscentrum: Photoshop CS6 – Allt om nyheterna

I tre ord: CS6 är bra! Massa godsaker som får oss att spralla. Och det skulle vi som sagt aldrig säga om vi inte verkligen menade det.

Nya Photoshop CS6 är här och vi lär dig såklart allt om nyheterna! Som vanligt är vi brutalt ärliga. Via högermenyn hittar du en komplett lista.

Vill du få snabbkoll på vad som är så bra börjar du med: De 8 viktigaste nyheterna i CS6 för dig som är fotograf.


Specialutmärkelser från Moderskeppsjuryn

Anders fetaste hallelujah-moment: Automatisk återskapning! Jaaaaaa! Äntligen en livboj när datorn kraschar.

Största förändringen: De nya reglagen i Camera Raw. Mumsfilibaba när du har vant dig.

Snyggast den här gången: Det mörka gränssnittet. Lyssna inte på tråkmånsar som klagar på förändring – mörkt är snyggt!

Mest överskattade funktion: Funktioner som bygger på Content Aware har aldrig infriat förväntningarna. Inte den här gången heller när vi får Content Aware Patch och Content Aware Move Tool.

Bästa förenklare: Möjligheten att plocka med sig alla presets som ligger på datorn och skräpar.

Mest saknade: Nä, någon funktion för att avlägsna skakningsoskärpa som Adobe sneakpeekade i höstas finns inte i CS6. Men sörj inte, den hade inte varit tillräckligt bra ändå.

32 kommentarer på “Resurscentrum: Photoshop CS6 – Allt om nyheterna”

 1. Jan Ahlgren

  Min känsla är att ni ändå är lite besvikna över nyheterna i CS6 (ja, förutom automatiskt återskapning), vad säger ni om valet att uppdatera från CS5 till CS6 (eller CS4 till CS6) ?

  Svara
 2. Petra Hall

  Tur då att man kan ändra från mörkt till ljust. För en annan som har gamla ögon så sliter det med de mörka panelerna och verktygslådan.

  Svara
 3. Anders

  @Jan: Jag är inte besviken nånstans. Jag vet inte när jag fick så mycket godsaker i en uppgradering senast. För mig går det inte ens jämföra med CS5 som jag tyckte kändes tunn.

  Uppgraderingsfrågan är ju alltid svårt att svara på. Eftersom det beror på behov, ekonomi, mentalitet, etc. Men från CS4 till CS6 skulle jag inte avråda någon.

  @Petra: Du är snart den enda med ljust. ;)

  Svara
 4. Anders Fredriksson

  @Petra & Anders

  Vi är två! Det är faktiskt lättare att se gränssnittet i ljust snitt. + att justeringsikonerna är väääldigt små… Stackars oss med gamla ögon.

  Men med Shift-F1 och Shift-F2 kan man byta gränssnitt snabbare än en gris blinkar.

  Svara
  • Micke

   Svart på vitt eller grått ÄR skonsammare för ögonen

   Men vad spelar det för roll, NI kan ju välja fritt

   ska köra beta ett tag för att se om jag behöver 6´an, annars väntar jag till CS7, vilka förändringar rent historiskt vi kan se fram emot….;-)

   Svara
   • Ola Sköld

    CS7? Om jag inte missat något så skall det väl inte komma någon mer CS? Det har ju ersatts av CC, allstå den molnbaserade tjänsten. Eller jag jag fel? :-/

   • Sanna

    Det stämmer att det är CC som gäller numera. Kommentaren ovan skrevs innan CC var annonserat.

   • Ann-Christin Svenningsson

    D.v:s. Shift F1 eller F2

 5. Johan

  För fotografen är den viktigaste delen de ändringar som skett i Camera Raw, som har blivit bättre på att hantera delar av bilden som blivit överexponerade och jag gillar det.

  Svara
 6. Emmi

  Vet ni om och när studentversion kommer och till vilket pris? Ska precis köpa det till kursen!

  Svara
 7. Anders Jensen

  @Emmi: Ingen vet ännu. Adobe kommer byta betalningsmodell helt och hållet så allt är lite oklart just nu. Vi får se när Photoshop slutar vara beta. (Vi har skrivit vad vi vet om betalningsmodellen förut. Läs här: http://www.moderskeppet.se/live/adobe-priser-creative-cloud-och-cs6/ )

  @Pelle: Allt jag har skrivit om kommer helt säkert finnas i vanliga versionen. Det är mest nyheterna inom 3D (som jag inte tagit upp här) som bara påverkar extended.

  Svara
 8. Tomas

  Lär också ha en kraftfull funktionalitet för att hantera video. Ska finnas i både stndversion och extended.

  Svara
  • bruno

   Ja video redigeringen är ett plus. Personligen tycker jag att det inte kan bli bättre än final cut men man ska aldrig säga aldrig. Adobe har överraskat med näst intill perfekta videoredigerings program tidigare.

   Att photoshop innehåller en videohantering, kommer det innebära att premiere elements försvinner?

   Svara
 9. Anders

  @Tomas: Japp. Iaf kraftfull jämfört med vad som funnits tidigare. Kommer presentera det mer i detalj i någon form så småningom.

  Svara
 10. Lars-Anders Mosskull

  Jeg har lastet ned betaversjonen av CS6 . Ja den en sikkert bra. Men hvorfor dette hemmelighold av prisen. Jeg sitter igjen med att ADOBE ikke vil ha oss amatører med lengre. Må man drive fotofirma( studio eller butikk med mer) Då tror jeg dere på Moderskeppet får problemer. Bør man gå over til Elements?

  Svara
 11. Spectro

  Angående ljust eller mörkt gränsnitt….

  Vår hjärna upplever bildens allmänna ljushet olika beroende på omgivningen. Detaljer i skuggor speciellt. Det är absolut inget nytt. Mycket känt är detta för oss som är specialicerade på djupare färgstyrning. Vi som hävdar att neutralt färgade arbetsrum/omgivningar med låga och kontrollerade ljusnivåer enligt ISO normerna. Utan att överdriva normerna eller slaviskt följa dem.

  Gör några neutralgrå (RGB 128-128-128) punkter på två dokument bredvid varandra i Photoshop. Fyll bakgrundlagret på respektive bild med en mörkgrå eller svart och ljusgrå eller vit. Låt det bli ordetligt med yta runt punkterna. Se hur du upplever punkterna helt olika beträffande ljushet…. beroende på bakgrundens ljushet. Trots att alla punkter är 128-128-128. Det är därför vi fått kortkommandot F i Photoshop för att snabbt kunna växla mellan olika bakgrundsfärger när vi känner oss lite osäkra. Hur ofta använder vi det? Att kunna fylla bakgrunden på bildfönstret när ytan dras ut större än själva bildytan, har alltid funnits i Photoshop tillsammans med färgpytsens funktion. Det är ytan direkt bakom och runt bild vi nu bör lägga medelgrått i nya CS6. Samma gäller raw-converten Capture One för oss som använder den.

  Det finns som bekant anledningar till att vi kalibrerar/profilerar bildskärmar. Det finns anledningar till att vi kontrollerar ljusnivåerna i arbetsrummet, gärna med en svagt belyst vägg bakom bildskärmen och inget i rummet framför. Helst med en ljusnivå som motsvarar medelgrått på den kalibrerade bildskärmen. Inte motsvarande pappersvitt som i en lightboot för betraktning av påsikts material för jämförelse med bildskärmen — det är något annat. Där är bakgrunden oftast neutral medelgrå utanför bildyta. Det är bara bildens vita ytor som är vita.

  Vår egen uppfattning av färg och ljusheter baseras på referenspunkter. Dessa har minst lika stor inverkan som den skillnad vi ser mellan en factorycalibration och en custom-made för själva bildskärmen. Det är där vi har det riktiga spöket. Det sitter i vår hjärna. Där har vi de största delta-E skillnadena av alla.

  Bottomline; gärna ett snyggt mörkare gränsnitt på paletter och ytor för verktyg. MEN lägg ytan direkt bakom bild i en medel ljus nivå för att hjärnan skall få behålla den referens som behövs för att uppfatta och ge oss en korrekt grund för upplevelsen av hur mörkt respektive ljust vi faktiskt ligger rent allmänt. Detta är ingeting vi mäter oss fram till som när det gäller svart och vitpunkter. Det är en helt subjektiv bedömning baserat på just fasta referenspunkter i omgivningen runt bild. Hur många gånger är vi inte inne och pillar på de allmänna nivåerna igen efter att varit vid kaffeautomaten i 10 minuter. Där vi skaffat oss en annan referenpunkt för ljus och som hänger kvar tills vi adapterat till arbetsrummet igen.

  Det är just nu högsta fashion med mörkgrå gränsnitt. Det är många gånger mycket behagligt för oss som sitter med bildbrowsers hela dagarna och bläddrar. Program som Fotostation har haft möjligheten länge. Bridge likaså. Men vid just bildbehandling bör man tänka ett steg längre….. gör testet med de medelgrå ljuspunkterna mot olika bakgrund och få insikten rent konkret.

  Svara
 12. Per Hasselgren

  Föstår inte varför en uppgradering från CS5 kostar 2500:- på svenska hemsidan medan den kostar $199 på amerikanska?

  Svara
 13. Rolf Sjöberg

  Känner mig inte alls lika lyrisk över nya beskärningsverktyget som ni gör. Ni känns på gränsen till oärliga faktiskt…
  Sanningen att säga tycker jag beskräningsverktyget blivit riktigt uselt nu. Dels kännns det onödigt att man ska dra från hörnet istället för att bara börja där man vill ha beskärnignen. Men det kanske är en vanesak för ps nybörjare spelar det kanske ingen roll.
  Värre är att man inte längre kan ställa in upplösning på verktygeet utan bara längd och bredd på verktyget vilket resulterar i att upplösningen på bilderna varierar med hur stor eller liten del man tar med av bilden. Ska jag göra bilder för att beställa kopior vill jag kunna beskära dem till ex 20×30 cm med upplösning 240 ppi. För att göra det måste jag skapa en förinställning nu. Vill jag sen göra några kopior 30×40 så måste jag göra en förinställnig för det osv.
  Tydligen har man fått så mycket kritik för det att man för Creativ cloudmedlemmar fixat en uppdatering där denna funktion kommit tillbaka. Trist då att man sitter på en volymlicens där denna uppdatering inte finns med…
  <a href="http://tv.adobe.com/watch/the-complete-picture-with-julieanne-kost/julieannes-top-5-features-for-photographers-in-photoshop-131-exclusively-for-creative-cloud-members/#/watch/the-complete-picture-with-julieanne-kost/julieannes-top-5-features-for-photographers-in-photoshop-131-exclusively-for-creative-cloud-member&quot; Här berättar Julienne Kraft om det:

  Igår gjorde jag en annan tråkig upptäckt. När man lägger på ett justeringslager kunde man förut testa effekten med oilka blandningslägen genom att bara snurra på mushjulet eller stega igenom blandningslägena med piltangernterna. Nu var den funktionen borttagen. Tack för det televerket!
  Nej handen på hjärtat jag tycker ofta photoshops sk uppgrderingar är ganska onödiga och att det mest känns som att man hålla programmeringsgänget sysselsatta (och tjäna några kronor så klart) den här gången tycker jag de fått väl fria händer och att ni sätter er ärlighet på spel när ni bara lyfter fram det positiva.

  Svara
 14. Stefan

  När jag drar bilder till Photoshop-symbolen så öppnas bilderna extremt smått i Photoshop-fönstret. Jag får hissa bilden fem eller sex gånger men plustecknet innan den fyller ut fönstret.
  Är det här något ni andra har upplevt också eller är jag ensam om detta?
  Ja, bilderna är monsterstora och inga små thumbs.

  /stefan

  Svara
 15. Farzaneh Banaei

  Hej jag har formaterat min datorn och har blivit av mitt photoshop cs6 programmet och vet inte hur fixa den. kan ni hjälpa mig och tipsa mig hur kan jag installera den tillbaka. En beroende och desperat tjej av photoshop.
  Mvh
  Farzaneh Banaei

  Svara
 16. Lili

  Är det en väldgt stor skillnad mellan CS6 och t.ex. CS2? Förutom det att CS6 har lite fler verktyg.

  Svara
  • Sanna

   Ja från CS2 till CS6 (och CC som nu är den senaste versionen) så har det hänt väldigt mycket skulle jag säga. Inte bara nya verktyg utan också hur du arbetar med gamla verktyg och att de också har förbättrats rejält.

   Du upptäcker mycket när du kikar i våra guider. Ett annat tips är att ladda ner en testversion av nyaste Photoshop och kolla runt lite, kika på de verktyg du brukar använda och se hur de ser ut och beter sig.

   Svara
 17. Stig

  Hej!

  Kan man på något vis hitta sina installerade uppdateringar på sin egen dator och överföra dessa på en usb-sticka till den andra datorn som inte har någon som helst förbindelse med omvärlden? Eller måste dessa installeras och inte bara föras över som rena filer/mappar?

  Eller går det att tanka ner uppdateringar som .exe .msi eller liknande och installera offline?

  Jag menar alla uppdateringar som Application manager laddar hem och installerar.

  Jag har kikat runt på Adobe.se men finner inte mina svar så jag provar här! :)

  Detta är vad som står när jag klickar på ”Hjälp > Systeminformation” http://textuploader.com/owja

  Vänliga hälsningar Stig

  Svara
 18. Monica

  Har precis fått programmet (på Mac) och jobbat med ett fotocollage i olika lager. När jag ska spara – eller spara som – kommer texten att jag saknar skrivrättigheter upp och alltså inte kan spara, Vad gör jag för fel, och hur ändrar man inställningen till detta?

  Svara
 19. Fredrik

  Hej Monica. Svårt att svara på utan att veta var du försöker spara. Prova att spara på t.ex. skrivbordet (kringla + d i spara-dialogen tar dig dit). Sen kan du flytta dokumentet dit du vill ha det (om det går). Det går också att använda kortkommandot kringla+shift+o för att hamna i din ”dokument”-mapp. Eller så kan du självklart bläddra dig fram i dialogen. Den lilla pilen till höger expanderar dialogen så du får mer val.

  Svara
 20. Yalin Hu

  Hej!
  Jag har en Mac Pro och använder den gamla version CS5.1, men vill uppdatera till CS6. Men då kommer problemet. Jag har laddat ner den men det gick inte att installera. Det står bara att det inte gick att tillämpa uppdateringen osv… Kan
  någon hjälpa mig?

  Svara

Lämna ett svar

 • (publiceras inte)